Dziennik Piwny - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23929

    #76
    wprowadzenie jednego piwa do bazy zajmuje ok. 30 sekund. generalnie trzeba jedynie wypełnić jedną rubrykę, resztę da radę uzupełnić kursorem w międzyczasie stukając w tabulator.

    dlaczego jest do wyboru ekstrakt?
    ano proste: generalnie wyczujemy w jakich widełkach ekstraktowych mieści się spożywane piwo, obojętnie czy pijemy piwo z beczki czy z butelki. alkoholu nie wyczujemy z podobną dokładnością. system znając ekstrakt (a raczej wartość z przedziału) ustali już mniejwięcej zawartość alkoholu. widełki zostały dobrane myślę optymalnie - raz: aby statystyka była w miarę precyzyjna, dwa: aby nie było większych problemów z określeniem wartości która ma trafić do tej rubryki.

    jeśli wszędzie podawano by wartości alkoholu i ekstraktu danego piwa cały problem by nie istniał. jednak nie znamy precyzyjnych danych piwa beczkowego, na butelkowych piwach zagranicznych jest generalnie tylko informacja o alkoholu, na domiar złego w różnych krajach podaje się do tego raz wagową a raz objętościową zawartość alkoholu. dlatego wybieramy na "czuja" zawartość ekstraktową aby zrównać "pi razy drzwi" wszelkie różnice "formalne".

    jeśli chcecie dokładne dane wpisywać: nic nie stoi na przeszkodzie by je dodawać do uwag.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #77
      ART napisał(a)
      wprowadzenie jednego piwa do bazy zajmuje ok. 30 sekund. generalnie trzeba jedynie wypełnić jedną rubrykę, resztę da radę uzupełnić kursorem w międzyczasie stukając w tabulator.

      Ta, zgadza się, ale to baaaaaardzo nuuuuudne, uaaaaa...
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23929

        #78
        możesz sobie potupywać nogą w międzyczasie
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23929

          #79
          taki mały przedsmak (lub absmak ) wykresików.

          ten jest ogólny, przedstawia obecne(w momencia zamieszczania tego postu) spożycie wszystkich osób wg dni tygodnia
          Attached Files
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • slavoy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛
            • 2001.10
            • 5055

            #80
            Marusia napisał(a)
            Ta, zgadza się, ale to baaaaaardzo nuuuuudne, uaaaaa...
            Potwierdzam!
            Szczerze mówiąc nie moge sobie wyobrazić wypełniania Dziennika po powrocie z takich Jezierzan, czy giełdy w Żywcu. Trzeba by sobie pół dnia wygospodarować
            Dick Laurent is dead.

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9057

              #81
              slavoy napisał(a)

              Potwierdzam!
              Szczerze mówiąc nie moge sobie wyobrazić wypełniania Dziennika po powrocie z takich Jezierzan, czy giełdy w Żywcu. Trzeba by sobie pół dnia wygospodarować
              a wyobrażasz sobie wypełnianie takiego dziennika po np trzytygodniowym wyjeździe na urlop
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Kudłaty
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.09
                • 1972

                #82
                Ja się wkręciłem w ten dziennik i narazie nie mam uwag ) Na wyjazdach trzeba bedzie notować co gdzie i kiedy sie piło. PO piątkowym wyjeździe do Łodzi mam nadzieję , że się połapię

                Comment

                • piwowar2
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.11
                  • 588

                  #83
                  Bylbym za poszerzeniem o informacje ilosci dostarczonych kalori, by sie dowiedziec, z ilu kotletow trzeba zrezygnowac. Litr zwyklego piwa dostarcza okolo 480 kcal a mocnego okolo 640 kcal.

                  Comment

                  • piwowar2
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.11
                    • 588

                    #84
                    Uwzgledniajac wage osobista oraz czas picia, mozemy uzyskac wykres zawartosci alkoholu we krwi, biorac pod uwage, ze srednio odbudowujemy 0,1 promili/h.

                    Comment

                    • Nicolae
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.09
                      • 99

                      #85
                      Idąc tym tropem możemy pokusić się o określenie na podstawie ilości wypitych piw: ile moczu wydaliliśmy w czasie picia piwa, ilość potu wydalonego z organizmu, ile mm włosów nam urosło, itd. itp.

                      Comment

                      • Marcin___
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2002.11
                        • 1

                        #86
                        becik napisał(a)
                        szkoda że nie ma opcji jakiejś "knajpianej", chodzi o to, że bedzie dość mozolne wprowadzanie np 3 litrów piwa wypitych gdziekolwiek (pub, impreza etc) trzeba bedzie wtedy wchodzić po kilka razy aby np wpisać ilość większą niż litr
                        Dobrze pisze polać Mu
                        /\/\arci/\/

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23929

                          #87
                          jakoś nie miałem dzisiaj problemów z wprowadzeniem gromadki piw z wczorajszej sesji.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #88
                            No Art, Ty to wiadomo, że będziesz bronił własnej koncepcji
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Piwofil
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2002.01
                              • 907

                              #89
                              A mi się ten dziennik podoba, nie miałem z nim większych problemów, może dlatego że w tym roku wypiłem tylko 1,25 l piwa, nad czym ubolewam, ale jak tylko zorbi się cieplej to na pewno się poprawię.
                              Mam jedno pytanie, jeśli rozlewam butelkę na dwie osoby, to co z ceną, tez mam podzielić na pół czy nie? Albo jeśli płaci ktoś inny w knajpie? Wtedy mam wpisać opcję "od znajomych"?
                              www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

                              Comment

                              • piwowar2
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2001.11
                                • 588

                                #90
                                Nicolae napisał(a)
                                Idąc tym tropem możemy pokusić się o określenie na podstawie ilości wypitych piw: ile moczu wydaliliśmy w czasie picia piwa, ilość potu wydalonego z organizmu, ile mm włosów nam urosło, itd. itp.
                                To akuratnie nie interesuje

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X