może ktoś chciałby przeczytać ale posty były redagowane niemal jednocześnie
Właściwie uwaga Marusi odnosiła się do wypowiedzi takich jak Twoja .
Jeżeli chodzi o Dziennik Piwny mam pytanie: czy zestawienie ogólne będzie zawierało wszystkie elementy wypełniane przez prowadzących tenże Dziennik? Fajnie by było wiedzieć np. gdzie kupujemy piwo najczęściej.
Mam taką uwagę: w ilości wypitych piw tak naprawdę widnieje ilość pozycji. Czyli jeśli wpiszę dwa Palmy na raz (jako litr), wtedy w statystyce liczy się to jako jedno piwo.
Myślę, że w zupełności wystarczy litrowa średnia dzienna. Ewentualnie zamiast 'wypitych piw' mogłoby być 'wypitów rodzajów piw', albo coś w tym guście.
Witka !!!
Uważam iż ilość wypitych piw powinna być wpisywana. Idąc do knajpki i tam kilka (nie mówie kilkanaście) browarków, nie wspomne o godzinie ich wypicia, bo kto bedzie patrzał na zegarek , a na drugi dzień siadać do dzienniczka, musze kazdorazowo wklepywać piwko.
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Aha, jeszcze jedno, dlaczego ludziska czepiacie się jakiś bzdur, żze ktoś czegoś nie przeczytał i zapytał o to samo lub przekręcił jakiś wyraz. Wydaje mi się że piwosze powinni być innymi ludźmi.
Pozdrawiam wszystki którzy mayślą podobnie jak ja.
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
już zostało co prawda wyjaśnione. ale dodam też od siebie cosik:
na liście browarów znajdują się tylko polskie, zamieszczone w bazie danych Browaru. wszystkie pozostałe (czyli zagraniczne, nie licząc Chociwla, który niedługo dołączy do listy), należy wpisywać ręcznie, poprzez wybranie opcji INNY, na samym końcu listy i podaniu jego nazwy w polu przeznaczonym na nazwę tego innego browaru.
- dlaczego tak jest?
aby móc za pomocą zapytań do bazy danych utworzyć odpowiednie zestawienia wyników, np. to z którego browaru piwo pijemy najczęściej, dane te muszą być odpowiednio do niej wprowadzone, browary z listy mają odpowiednie identyfikatory i nie ma problemu ze stworzeniem takiego zestawienia w takim wypadku. wszystkie pozostałe browary, które wprowadzisz manualnie, nie mogą być sensownie zestawiane w jakikolwiek ranking, bo nie jest to wykonalne choćby z tego względu, że nie trzyma się człowiek zawsze tej samej nazwy browaru i raz wpisze np. Kujawiak, a później Browar Bydgoszcz (próbują to zestawić otrzyma się dwa różne browary, bo baza danych nie ma Twojej wiedzy, że obie nazwy dotyczą tego samego browaru).
- dlaczego zamiast nazw browarów nie ma nazw miast?
bo zwykle bywa że jest więcej browarów w jednym mieście. poza tym: pod adresem: http://www.browar.biz/browary.php jest dostępna ta sama lista, można sprawdzić gdzie co dokładnie leży, jeśłi się ma wątpliwość.
- dlaczego nie ma zagranicznych browarów?
a) bo jest ich zbyt wiele i załadowanie samej strony z formularzem zajęłoby "dużo" czasu, jeśli miałaby zawierać wszystkie obecnie funkcjonujące browary na świecie.
b) nie są wprowadzone do bazy danych
c) tak jak Ty nie znam wszystkich browarów na świecie
2) Spożyta objętość JEDNEGO piwa. Panie i Panowie, chodzi tu o jedno piwo a nie 10 piw spożytych całego dnia, dlatego gdy podasz że wypity został litr Palma (to sprzedają go na litry?) to zostanie on potraktowany jako jedno piwo (litry będą się zgadzać, ale sztuki już nie). aha, tych 10 piw nie wypijasz przecież od razu, w pięć minut, jest to jednak w jakiś odstępach czasu.
3) czas spożycia, dlaczego ma być podany dokładnie?
aby móc później stworzyć odpowiednie zestawienia (np. jak rozkłada się Twoje spożycie w odpowiednich godzinach) potrzebne są w miarę dokładne dane.
4) ekstrakt
ze względów wymienionych przez kogoś powyżej nie jest wymagana dokładna wartość, wydaje mi się, że takie klasy jak podałem daje się wyjątkowo łatwo rozróżnić. wszystkie mocne piwa będą mieć powyżej tych 12,5% e.w. piwa poniżej 10% e.w. są przecież wyjątkowo łatwo do rozpoznania ze względu na swoją "lekkość", zresztą ich jest mało na rynku. a reszta idzie do środkowych widełek.
5) edycja wpisów
nie ma jej jeszcze, ale niedługo będzie
6) wszystkie dane
na podstawie wszystkich danych będą sporządzone odpowiednie zestawienia, to chyba oczywiste. nie oczekujcie wszystkiego na raz.
7) zamiast 'wypitych piw' mogłoby być 'wypitych rodzajów piw'
najpierw wszystkie rodzaje piw musiałyby być wprowadzone do bazy danych a tak nie jest, zresztą polskich rodzajów piw jest dostępnych tyle co kot napłakał.
8) wielkosć browaru
ponieważ browary są pobierane z bazy danych (wspomniałem wyżej o tym) będzie możliwe zestawienie na zasadzie "z jakiej wielkości browaru piwa pijasz najczęściej" będą zatem cztery kategorie browarów: mały, śtredni, duży, restauracyjny.
arzy napisał(a) Aha, jeszcze jedno, dlaczego ludziska czepiacie się jakiś bzdur, żze ktoś czegoś nie przeczytał i zapytał o to samo lub przekręcił jakiś wyraz. Wydaje mi się że piwosze powinni być innymi ludźmi.
Pozdrawiam wszystki którzy mayślą podobnie jak ja.
Czemu się czepiasz że ktoś się czepia? Jak by wszyscy nie czytali wcześniejszych postów, ooo... ja bym tu nie wchodził. Nie wspominając, jak by wszystki zaczęli mayśleć zamiast myśleć.
I nie odbierz przypadkiem tego jako czepianie się Ciebie.
Pozdrawiam .
Co do dziennika, skoro przy Innym Browarze jest możliwość ręcznego wpisu, tak samo powinno być przy Naczyniu i Gdzie zakupione.
Jeszcze jedno na temat ilości piw.
Jeżeli chodzi o statyskę piw wypijanych w określonych godzinach to może zrobić "od - do" i wtedy moża wpisywać kilka piw wypitych w danym czasie.
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
arzy napisał(a) Jeszcze jedno na temat ilości piw.
Jeżeli chodzi o statyskę piw wypijanych w określonych godzinach to może zrobić "od - do" i wtedy moża wpisywać kilka piw wypitych w danym czasie.
Ja wpisuję godziny tak na oko, mniej więcej. Nie jestem podać dokładnego czasu - nie ma o co kruszyć kopi.
Nicolae napisał(a) Co do dziennika, skoro przy Innym Browarze jest możliwość ręcznego wpisu, tak samo powinno być przy Naczyniu i Gdzie zakupione.
Oj myślę ze powstał by problem jaki sugeruje Art w wypadku ręcznego wpisywania nazw browarów polskich - powstałoby multum kategorii które trudno było by potem posegregować.
Za to można by w dziale Gdzie zakupione dodać kategorię otrzymane w prezencie. I może, czy zakupione w Polsce, czy za granicą.
nie ma z tym tak wielkiego problemu. rozwiązanie jest blisko.
zapewne wiesz o której wchodzisz do knajpki i wiesz mniejwięcej o której ją opuszczasz, znając liczbę wypitych piw możesz sobie przynajmniej sprawdzic co jaki czas wypadało kolejne piwo aby zapełnić cały czas posiedzenia. jeśli nie jesteś w stanie zapamiętać ile piw zostało przez Ciebie spożytych, nawet szacując wydatki, to kiepsko jest z Tobą
adam16 napisał(a)
Oj myślę ze powstał by problem jaki sugeruje Art w wypadku ręcznego wpisywania nazw browarów polskich - powstałoby multum kategorii które trudno było by potem posegregować.
Za to można by w dziale Gdzie zakupione dodać kategorię otrzymane w prezencie. I może, czy zakupione w Polsce, czy za granicą.
wybierasz "poprzez znajomych" a cenę ustawiasz jako 0zł 0gr.
Art pytanie , czy będzie możliwość wglądu w już istniejące wpisy .
Po wciśnięciu wszystkie wyskakuje tylko data i nazwa browaru i piwa . A napewno ciekawe by było sprawdzanie innych danych . Np. po kilku miesiącach można by porównać cenę takiego samego piwa .
Comment