Dziennik Piwny - komentarze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

zythum napisał(a)
    Co do beczkowego to rzeczywiście jest problem bo w wielu miastach po prostu nie ma piw beczkowych innych niż wielcy producenci (przynajmniej w Warszawie ja nie znam żadnej).
    A Jabłonowo to pies?

PS
    Zythum a jak łoisz u Teresy jednego Króla za drugim, to nie popierasz masówki?
    Dick Laurent is dead.

Comment

• yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

zythum napisał(a)
      Yendras szczęśliwy jesteś bo masz na miejscu mój ulubiony Czarnków.
      No właśnie nie tak na miejscu - do najbliższego sklepu mam ok. 70 km. Ale za to mam sąsiada, który częściej jeździ w tym kierunku i od czasu do czasu mnie zaopatruje

Comment

• smrtan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.03
        • 229

Odp: zdziwienie i rozczarowanie

i]zythum napisał(a)[/i]
        Jestem tylko ogromnie zdziwiony i nieco rozczarowany globalnymi statystykami. Okazało się niestety, że pojawiające się czasami "zarzuty" starszych forumowiczów do młodszych stażem okazały się zasadne bo wyniki globalne świadczą jednak , że dzisiaj na forum przebywają jednak głównie ludzie dla których piwo to tylko miły przerywnik dnia, a smak jest tym co decyduje o wyborze na ostatnim miejscu.

Hm... jestem zdecydowanie "młodszym forumowiczem" - udzielałem się bowiem dotąd bardziej na usenecie... Aczkolwiek nie mogę się zgodzić że "młodsi forumowicze" napędzają statystyki molochom.. [przynajmniej nie 100% z nich, piszę w imieniu swoim i nyarlatha]
        W moim przypadku statystyka wygląda [ze względu na moje miejsce zamieszkania] hm.... mocno nietypowo... Miejsce pierwsze: Pozostałe / zagraniczne 69.14% Browar z miejsca drugiego ma raptem 8,64% ...

Skądinąd wiem , że "stara" gwardia spożywa raczej piwa z małych i średnich browarów więc wyniki globalne jeżeli chodzi o wielkie fabryki nabijane są raczej przez "nowych" forumowiczów.

Tu oczywiście znów: Pozostałe... prawie 70%.

A wyniki te są tragiczne jak na forum które miało krzewić kulturę piwną i przekonywać o wyższości smaku i charakteru nad reklamą i "dostępnością", miało skłaniać do poszukiwań a nie do łykania tego co jest podetkane pod nos przez marketingowców. Okazuje się, że forumowicze spożywają jednak głównie bezsmakowe wody gazowane typu Żywiec, Tyskie, Lech i Warkę, do tego około 17 procent piwa spożywane jest z puszek. Wyniki te budzą mój ogromny smutek i mocno nadszarpują wiarę w to co robiłem do tej pory. Stąd ten mail, co gorsza myślę, że w lato te statystyki jeszcze się pogorszą.

co do reszty nie sposób się nie zgodzić... masówka to piwopodobne wody gazowane :-(
        z drugiej strony... IMHO w naszym kraju w ogóle trudno dostać dobre piwo - piszę to jako zdecydowany fan piw ciemnych... Ale cóż... takie są realia

pozdr
        Smrtan
        Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

Mój browar domowy
        Etykiety moich piw domowych

Comment

• zythum
          • 2001.08
          • 8305

slavoy napisał(a)

A Jabłonowo to pies?

PS
          Zythum a jak łoisz u Teresy jednego Króla za drugim, to nie popierasz masówki?
          Jabłonowo oczywiście można dostac, biję się w piersi

No właśnie ubolewam, że król jest już wielkim browarem, ale na szcescie u teresy jest nprzynajmiej ostania z knajp ze starych jakie jeszce w warszawie istnieja
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Dziwne rzeczy. W spisie browarów nie mam Łomży, choć podczas edycji jakiegoś starszego wpisu Łomża w spisie jest.

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Rany julek, co za noc. Łomża oczywiście jest, tylko nie w kolejności analfabetycznej, a gdzieś za browarem Zodiak.

Art, zrób coś, bo po pijaku człowiek łapie schizy.

Comment

• Ahumba
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9057

a ja biję się w piersi za nabijanie kasy królewskim.
                niestety chęć powiększenia zbioru podstawek jest silniejsza od zdrowego rozsądku. wpierw musiałem doić butelkowe, aby zdobyć korki dla siebie i na wymianę. teraz beczkowe przez waflomanię
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• BAJ
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.02
                  • 201

adam16 napisał(a)
                  I gdzie są czynne ogródki piwne, zimą. Nie jestem złośliwy tylko ciekawy.
                  Tutaj jest czynny taki ogródek. Tylko parasole są zdjęte. Są klienci, którzy nawet w czasie dużych mrozów piją piwo przy ławach pod gołym niebem. Ani to pub, ani restauracja. Brakuje kategorii: "żulbudka".
                  gdzie się piwo warzy
                  tam się dobrze darzy

Comment

• adam16
                    • 2001.02
                    • 9865

A u mnie tylko w Katowicach przy restauracji Tatiana jest ogródek ale dają tam pić tylko grzane wino. A piwa nigdzie
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

półżartem półserio

Zauważyłem pewien problem. Otóż na spotkaniach forumowych panuje miły zwyczaj tzw. wspólnej lodówki - wypełnia się ją piwem, po czym każdy bierze, co chce (z grubsza, bo zdarzają się oczywiście piwa zastrzeżone).

I teraz tak - człowiek wydaje kilkadziesiąt złotych, po czym wypełnia dziennik i wychodzi, że wydał o połowę mniej, bo zaznacza, że 'przez znajomych' i cena '0'. Wpisywać cenę - też będzie przekłamanie. Które większe?

Chyba jednak zacznę wpisywać cenę, bo nie będzie się czym pochwalić na koniec roku.

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

W edycji każde wpisane piwo zaznaczone jest jako pochodzące z 'innego' browaru. To samo w przypadku opcji 'następne piwo takie samo' - następne piwo też jest z 'innego' browaru.

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23929

grrr

poprawione
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Bonhart
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2002.12
                            • 27

o jej

A ja dałem się złapać w pułapkę. Przestałem być forumowiczem i stałem się dzienniko piwoszem skrupulatnie notującym piwa zapominając prawie doszczętnie o serwisie. Nawet nie wiem czy już ktoś poruszył ten problem, bo mało ostatnio czytałem... co ja piszę? W ogóle nic nie napisałem, ani nie przeczytałem. Wstyd ogromny, ale obiecuję poprawę

Comment

• Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

No, to ty niezłe ilości musisz spozywać, skoro tyle czasu zajmuje Ci wpiywanie do dziennika
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• zythum
                                • 2001.08
                                • 8305

Zrobiłem pierwszy krok i pękła stara dobra 100 litrowa beczka piwa

Albo się mylę albo jest problem. We wtorek (25 II) wypitych piw NOteckich w ogólnej statystyce było 14 (albo 17 bo tutaj niedokładnei pamiętam ale było to nie mniej niż 14). Ja będąc w Poznaniu wypiłem 11 Noteckich czyli minimalna liczba ogólna powinna wynosić 25 sztuk, wynosi zaś 20???
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

Przetwarzanie...
                                X