Dziennik Piwny - komentarze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

zythum napisał(a)Trzeba spiknąć się ze znajomymi i wspólnie pogadać z właścicielem ?cielami sklepu/sklepów aby sprowadzali dla Was specjalnie piwo. Myślę, że da się trafić miłego właściciela który będzie chciał zarobić. Liczyć się wtedy trzeba z paskarską marżą ale może czasem lepiej wypić mniej ale czegoś dobrego niż więcej ale czegoś co nie przyniesie żadnych ciekawych doznań. [/B]
    uważasz że jakiemuś nawet miłemu właścicielowi będzie się chciało cos takiego załatwiać? poza specjalistycznymi sklepami bardzo wątpię...co do picia piwa jako takiego to na bezrybiu i rak ryba, jesli jestem gdzieś w plenerze mając ochotę na piwko, a jedyne dostępne to przykładowy Żywiec czy Okocim to ja sobie w takim wypadku nie odmówię;

zaczynam też odnosić wrażenie, ze dziennik piwny stał się swoistym motorem do picia większej ilości piwa, widzę to przynajmniej po sobie (ciekawe jak inni forumowicze), widzę w sklepie np Rybnik i mimo, ze mi nie smakuje to kupię, zeby w dzienniku mieć o jeden browar więcej (pod warunkiem, że nie ma nowej etykiety), publikowane wyniki przypominają mi poszczególne etapy wyścigu pokoju, kto więcej, jakie i ile browary, czy duze czy średnie czy małe i tak do końca - do mety, kiedy to zostanie ogłoszony zwycięzca. I tak wiadomo, ze kazdy z nas mimo, ze nie lubi i psioczy to sięga po piwa z koncernów i będzie sięgać w wiekszej czy mniejszej ilości. To samo sie tyczy puszek czy nawet PET-ów (ostatnio piłem Kipera z PET-a i nikt mi nie wmówi, ze plastik działa negatywnie na piwo, wystaczy, ze jest prawidłowo przechowywyane). Owszem, dziennik jest też przednią zabawą ale jak w kazdej zabawie kazdy usiłuje oś wygrać;
    to takie moje, całkowicie moje odczucia
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• breslauer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 2690

becik napisał(a)
      [..] publikowane wyniki przypominają mi poszczególne etapy wyścigu pokoju, kto więcej, jakie i ile browary, czy duze czy średnie czy małe i tak do końca - do mety, kiedy to zostanie ogłoszony zwycięzca.
      Nie, no chyba pod koniec roku nie będziemy się licytować, kto w danym roku wypił więcej, kto zaliczył więcej browarów, itd.?!?!?!? To byłoby nieco żałosne, więc nie róbmy tego ...

Comment

• kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8108

A może by tak więcej mozliwości odpowiedzi w dziale "czy smakowało".Bo te standaetowe TAK czy NIE to trochę mało.Czasami nie można jednoznacznie określić się na tak lub nie.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Pogoniarz
          † 1971-2015 Piwosz w Raju
          • 2003.02
          • 7971

Zawsze lubiłem statystyki i dlatego chętnie prowadzę dziennik.
          Z chęcia próbuję nowości-może będzie to dobre piwko i zagości na dłużej na moim podniebieniu jako ulubione(?).Lubię Bosmana i będę go żłopać,choć chce podobno machnąć 1 milionik hektolitrów.Mam nie pić ,bo będzie należał do dużych?Staram się wypić piwko z każdego browaru(prócz Lecha-przekonania regionalne;choć nie wiem teraz czy przez przypadek tego nie robię(Dojlidy,Tychy)),gdyż miło jest gdy ktoś pisze o piwku ,które wypiłem i jestem w temacie.
          Tak konkretnie:
          Dziennik prowadzę dla siebie i jeśli mam ochotę się podzielić tym co się wyświetliło na Forum u mnie po jakimś czasie to- robię to.Czy ktoś strzeli średnią 1 piwo dziennie,czy 10,to indywidualna sprawa każdego Forumowicza.
          Jak śpiewał Kukiz"za swoje ja piję ile chcę"

Prawie jak Piwo
          SZCZECIN

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Chyba Beciku jesteś osamotniony w swoim "wyścigu". W moim spożyciu dziennik zmienił tylko tyle,że unikam Żywca A browarów próbuję dużo i różnych, żeby sobie wyrobić na ich temat opinię, a nie, żeby nabić sztukę. To podobna filozofia do tej, co niektórzy na forum usiłują wmówić - czyli wyścig na posty.

Pzrykład: nie piłam w tym roku piwa z browaru w Chojnowie, nie mam wpisanego go zatem w dzienniku, za to piłam je rok temu i świetnie pamiętam, że było wyjątkowo paskudne i nigdy go już nie spróbuję
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• albeertos
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 2313

Odbiegając od ostatniego wątku w dyskusji...
              Ostatnio kupując różne piwka, zastanaiwałem się nad wpływem promocji browarów nad wyborem danej marki. Dajmy na to w Poznaniu niedawne i aktualne: 5 Zywców - kufelek, 5 Lechów - szklaneczka. Jaki to ma wpływ na decyzje co do wyboru piwa? Moze się okazać że ileśtam procent niektórych piw kupujemy żeby zdobyć to i owo do kolekjci, a gdyby nie ona kupilibyśmy zupełnie co innego.
              Może wprowadzić opcję "zakup poparty promocją" czy coś w tym rodzaju. Sam wypiłem 7 Lechów w tym roku wyłącznie dlatego że był kufelek. Inaczej by ich w dzienniku nie było.
              Co Wy na to?
              (_)>
              Nigdy się nie poddawaj!!!
              Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
              Lech jest tam gdzie jego wiara
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

albeertos napisał(a)
                Odbiegając od ostatniego wątku w dyskusji...
                Ostatnio kupując różne piwka, zastanaiwałem się nad wpływem promocji browarów nad wyborem danej marki. Dajmy na to w Poznaniu niedawne i aktualne: 5 Zywców - kufelek, 5 Lechów - szklaneczka. Jaki to ma wpływ na decyzje co do wyboru piwa? Moze się okazać że ileśtam procent niektórych piw kupujemy żeby zdobyć to i owo do kolekjci, a gdyby nie ona kupilibyśmy zupełnie co innego.
                Może wprowadzić opcję "zakup poparty promocją" czy coś w tym rodzaju. Sam wypiłem 7 Lechów w tym roku wyłącznie dlatego że był kufelek. Inaczej by ich w dzienniku nie było.
                Co Wy na to?
                Wypite to wypite Albeertosie drogi-mimo chęci posiadania szkła.Zawsze można komuś dać w prezencie,lub w ataku desperacji normalnie wylać.Ja dla etykiety Leszka,postanowiłem kupić koledze takowe piwko (gdyż je pije-chodzi o imprezkę)i od razu po tym jak je wchłonął stałem się właścicielem etykiety Jest to jedyny bliski znajomy ,który pije Lecha(ze Szczecina oczywiście.)

Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

Comment

• albeertos
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 2313

Pogoniarz napisał(a)
                  Wypite to wypite Albeertosie drogi-mimo chęci posiadania szkła.Zawsze można komuś dać w prezencie,lub w ataku desperacji normalnie wylać.
                  No jasne że wypite. Ale bez szkła w rpmocji nie zsotałoby wypite. Rzecz w tym, że nie ma co ukrywać - promocje stosują giganty, rzadko kiedy robi to mały browar. Może się okazać że wpływ na takie a nie inne wyniki mają własnie promocje - co dobrze byłoby pokazać.
                  A co do podarowania lub wylewania - 6, 8 czy 10 piw ciężko byłoby lekką ręką się pozbyć przy skromnym budżecie piwnym
                  (_)>
                  Nigdy się nie poddawaj!!!
                  Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                  Lech jest tam gdzie jego wiara
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• zythum
                    • 2001.08
                    • 8305

W moim przypadku piję dokładnie tyle samo jeżeli chodzi o ilość, za to zdecydowanie inna jest jakość I przecież nikt nie pisze, że wypił 100 litrów i kto więcej. Ja np. tylko przy większych okzacjach (jak wypicie pierwszej beczki czy myślę jak przekroczę 5oo l) zamieszczam ilości wypitych piw. Wszyscy zamieszczają raczej procenty i raczej po to aby samemu patrzeć jak to się zmienia z miesiąca na miesiąc. Ja nie czuje się jakbym brał udział w wyścigu, nie zamierzam ani przed nikim uciekać ani gonić natomiast chętnie interesuje się tym aby wypić piwa z jak największej liczby browarów (chciałbym spróbować ze wszsytkich polskich ale nie sądze aby to w jeden rok było dla mnie możliwe). To z kolei moje odczucia (plus to co już pisałem o roli sprawqczej) - odpowiadając na pewne odczucia becika.[/list]
                    To inaczej miało być, przyjaciele,
                    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                    Królowie banków, fabryk, hut
                    Tym mocni są, że każdy kradnie
                    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Marusia
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

O kurcze, właśnie przeczytałam w statystyce, że w tym roku wypiłam już 68 piw, które mi nie smakowały

www.wrowar.com.pl

Comment

• zythum
                        • 2001.08
                        • 8305

No wiesz, jak możesz tak męczyć swoje kubki smakowe. Stanowczo w ich imieniu protestuję.
                        To inaczej miało być, przyjaciele,
                        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                        Królowie banków, fabryk, hut
                        Tym mocni są, że każdy kradnie
                        Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Piwofil
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.01
                          • 907

Ja bym dodał jeszcze jedną statystykę, taką prowadzę w moim kalendarzowym dzienniku.
                          Są to "dni bez picia", obrazuje to w ile dni tak naprawdę wypiłem ilość piwa przypadającą na cały miesiąc. Np. w marcu na 31 dni tylko w 12stu kosztowałem piwa,a wypiłem go ponad 20l Wynika z tego że piłem około 1,7 l piwa w dni w które w ogóle piłem, ale miesięcznie przedstawia się to już zupełnie inaczej.
                          www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

Comment

• kangurpl
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.03
                            • 2660

Poczytałem Wasze statystyki, cienki Bolek ze mnie,
                            ale pomimo tego sie pochwalę że kilka dni temu przekroczyłem 200 l wypitego piwa.
                            37 browarów, prowadzi domowy, zaraz potem pozostałe zagraniczne (cóż lubię czasami wypić CHIMAY'a, Judas'a lub Weizenbeer'a).
                            Bosman na trzecim miejscu, wielcy w środku stawki.
                            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• breslauer
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 2690

Po wypiciu 125 litrów piwa moja pierwsza 10-tka wygląda następująco:

Piast 21.24%
                              Lwówek Śląski 12.74%
                              Spiż 10.81%
                              Krajan 8.49%
                              Jabłonowo 6.18%
                              Pozostałe / zagraniczne 5.79%
                              Vifling 4.25%
                              BOSS 3.47%
                              Góra 3.47%
                              Zamkowy 3.09%

Comment

• Marusia
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Zbliża się koniec kolejnego miesiąca i stwierdzam, że moje spożycie jest nadzwyczaj regularne - ok. 50 l piwa miesięcznie. Czy Wy też tak macie, czy np. w lecie się Wam zwiększa ilość piw w dzienniku? Bo ja to chyba jednak jestem naprawdę regularny piwożłop

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X