Korzystając z okazji że dynia w tym roku boli nadzwyczaj mało wpisuję swoje osiągnięcia artystyczne AD 2003 (ku chwale potomnych oczywiście oraz jako bogaty materiał dla badaczy rynku i lekarzy z przychodni odwykowych).Niestety top ranking pod względem spożycia piw z konkretnych browarów pokrywa się wręcz idealnie z sytuacją na naszym rynku czyli monopolem Wielkiej Trójcy (GŻ+KP+CO) a tym samym ich dostępnością
Wielkość browaru % ile zł l
Średni 46.12% 303 619.48 148.17
Duży 32.88% 216 374.70 106.90
Mały 14.00% 92 158.74 46.15
Pozostałe / zagraniczne 6.54% 43 78.80 20.81
Restauracyjny 0.30% 2 18.00 1.00
browar domowy 0.15% 1 0.00 0.50
Opakowanie pierwotne % ile zł l
butelka 65.30% 429 873.37 207.32
puszka 25.27% 166 212.15 83.16
beczka 7.91% 52 118.70 25.05
PET 1.22% 8 27.50 7.00
inne 0.30% 2 18.00 1.00
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Uważny czytelnik na pewno zauważy, że musiałem gdzieś skłamać bo przecież nie ma tu na liście piwa z 3 najczęściej wpisywanych do Dziennika browarów polskich.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
5. Opakowanie pierwotne:
Najwięcej piwa kupuję w butelkach - 52,41 %, następnie z beczki - 40,57 (byłoby więcej, bo uważam, że piwo z beczki jest znacznie lepsze od butelkowego,ale niestety w Warszawie, nie ma w ogóle ciekawego piwa z beczki (poza Belfastem,którego jednak często się pić nie da). Niestety spożywam też trochę piwa z puszki - 5,68 % oraz PET - 1,34 %.
6. Plato:
Oczywiście większość stanowi piwo o ektrakcie od 10 do 12,5 stopni Blg, ale ponieważ uwielbiam portery, 20,42 %, spożywanego przeze mnie piwa, stanowi piwo o ektrakcie powyżej 12,5 sopni Blg.
7. Browary (dla mnie obok "wielkości browaru" najważniejsza statystyka):
W roku 2003, spróbowałem piwo z 55 polskich browarów (plus kilka domowych). Pierwsza 10 (pod względem litrów) to:
Królewskie 10,66 %
Czarnków 6,95
Gambrynus 6,42
Lwówek Śląski 5,56
Janów Lubelski 4,74
Browary Łódzkie 4,32
Browar Północny 3,14
Amber 3,05
Soma 2,95
Jabłonowo 2,51
Cieszy obecność tylko jednego browaru należącego do wielkiego koncernu.
Co do piw zagranicznych, to mam nadzieję, że ART, umożliwi, chociaż zliczenie, z ilu browarów, wypiło się piwo.
8. Wielkość browaru:
Średni 42,64 %
Mały 37,66 %
Pozostałe, zagraniczne 10,66 %
Duży 4,42 %
Restauracyjny 3,46 %
Domowy 1,17 %
W Nowym Roku, trzeba będzie zwiększyć udział, małych, restauracyjnych (liczę na otwarcie nowych) oraz domowych. Niestety, pewnie nigdy nie pozbędę się dużych całkowicie, ponieważ lubię chodzić do Rybitwy, a tam jest Królewskie - stąd obecność dużych w mojej statystyce.
Podsumowanie i Wnioski:
Jeżeli chodzi o statystyki 1,2, to jestem typowym polskim piwoszem. W statystykach 4,5,6, mimo, że kierunek jest zgodny z ogólnym, wykazuję już pewnie "odchylenia", w kierunku spożywania piw o większej ektraktywności (przede wszystkim portery), spożywam też więcej niż przeciętnie piwa z beczki (beczkowe zawsze lepsze ). Statystyki 7,8, świadczą, już na szczęście, że należę do piwoszy "świadomych", zwracających dużą uwagę na to co piją. Poświęcam dużo wysiłku (biorąc pod uwagę jak trudno je kupić w Polsce) na znalezienie piwa które mnie interesuje, nie zadowalając się bezsmakową masówką. Spożycie, niektórych, browarów, jak Janów Lubelski czy Czarnków jest związane, ze ściśle planowanym miejscem spędzania wolnego czasu (urlopu), pod kątem, możliwości zdobycia ciekawego piwa. Na razie, jeszcze niewiele, wytwarzam i spożywam, piwa domowego ale mam nadzieję, że w 2004 roku, to się zmieni, na lepsze.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Uważny czytelnik na pewno zauważy, że musiałem gdzieś skłamać bo przecież nie ma tu na liście piwa z 3 najczęściej wpisywanych do Dziennika browarów polskich. [/B]
To mnie martwi,że nawet tu na Forum piwosze(nie wszyscy oczywiście) najchętniej siegają po piwa z masówki Z drugiej strony dostępność piwa "innego"jest katastofalna.Trzeba jeździć po Polsce,spotykać się z Forumowiczami i wymieniać swoje zdobycze,jeździć na giełdy i też się wcześniej umawiać na wymiankę-to mi się akurat podoba,ale nie każdy ma czas i kasiorkę na różne eskapady i sięga po to co jest w sklepach...
sama zmiana w tym momencie miała by odpowiedni wpływ na statystyki zaszłoroczne. trzeba tu nieco więcej poprawić niż zmienić kategorię browaru. ale to sie i tak stanie.
Zapowiadanych dodatkowych zmian w dzienniku niestety nie wprowadziłem bo jednak czasu zabrakło. ale temat pozostaje oczywiście otwarty.
ART napisał(a) sama zmiana w tym momencie miała by odpowiedni wpływ na statystyki zaszłoroczne. trzeba tu nieco więcej poprawić niż zmienić kategorię browaru. ale to sie i tak stanie.
Jeżeli ten browar w zeszłym roku wyprodukował tyle piwa że "wpadł w widełki", to trudno. Znaczy to, że już w zeszłym roku piliśmy piwo z kieleckiego "dużego" browaru. Czyli pozostawienie go wśród tych nieco mniejszych zafałszuje rzeczywistosć.
To że nam się wydawało że pijamy piwo z "małego" browaru to raczej nie jest dobry argument. Odnosimy się do rzeczywistości, czy nie?
Podobna sytuacja jest z Piastem który gdzieś w drugiej połowie roku zmalał do średnich a teraz to już nie wiadomo czy piwo jest jeszcze z Piasta czy już z Okocima? I jak rozwiązać ten problem?? Gdzie wpisywać Piasty?
www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Piwofil napisał(a) Podobna sytuacja jest z Piastem który gdzieś w drugiej połowie roku zmalał do średnich a teraz to już nie wiadomo czy piwo jest jeszcze z Piasta czy już z Okocima? I jak rozwiązać ten problem?? Gdzie wpisywać Piasty?
Tu się zaczynają schody Może to być też Bosman jak i Kasztelan.
Teraz dojść gdzie warzą piwo w grupie GŻ to dopiero zacznie się zgaduj-zgadula Nawet Grupa(w skrócie) Brok-Strzelec potrafiła namieszać z porterem.KP raczej specjalizuje sie w zamykaniu browarów i likwidowaniu ilości marek oraz próbie ,aby piwa z KP smakowały identycznie i im się to doprawdy udaje
adam16 napisał(a) Jeżeli ten browar w zeszłym roku wyprodukował tyle piwa że "wpadł w widełki", to trudno. Znaczy to, że już w zeszłym roku piliśmy piwo z kieleckiego "dużego" browaru. Czyli pozostawienie go wśród tych nieco mniejszych zafałszuje rzeczywistosć.
To że nam się wydawało że pijamy piwo z "małego" browaru to raczej nie jest dobry argument. Odnosimy się do rzeczywistości, czy nie?
Browar Belgia stał się "dużym" browarem dopiero pod koniec roku 2003. przez prawie cały ubiegły rok można było sobie jedynie poprognozować że takim się stanie bo rok 2002 zakończył z produkcją na poziomie 830 tys. hl. . W tym roku będzie już zaliczony jako duży. muszę tylko poprawić kilka kwestii w oprogramowaniu (z powodów które wymieniłem wcześniej).
Piwofil napisał(a) Podobna sytuacja jest z Piastem który gdzieś w drugiej połowie roku zmalał do średnich...
właśnie że sytuacja nie jest podobna. Piast pozostał zapisany jako duży przez pomyłkę, bo już rok wcześniej jego produkcja spadła na tyle że nie mógł być zaliczony do dużych browarów, tylko do średnich. o czym też pisałem.
Comment