Dziennik Piwny - komentarze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andrewbrw
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.03
    • 932

Maremali napisał(a)
    W górnym rogu zestawienia masz wybór: litry | szt. | zł kliknij na litry i będziesz miał sortowanie według wypitej objętości piwa a nie liczby butelek/kufli.
    Super! o to mi chodziło! dzięki za pomoc! chociaż nadal uważam ,że domyślnie powinno być już tak ustawione ( na litry)
    pozdraiwam!

Comment

• Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

... a najlepiej, gdyby domyślne wyświetlanie dało się wybrać w indywidualnych ustawieniach - wtedy wszyscy będą zadowoleni .
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

i tak pewnie będzie
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

Podrzucę jeszcze kilka garści propozycji co do przyszłego kształtu dziennika.

Propozycja nr 1 - dodanie pola (zmiennej kategoryzującej ) "Gatunek piwa".
          Wiem, że już o tym pisałem, ale czas na skonkretyzowanie tej myśli. Użytkownik wybierałby ręcznie z listy (realizacja automatu w tym miejscu wydaje się niemożliwa, o czym już pisał ART w kontekście pola 'Nazwa piwa') spożyty gatunek (określenie gatunku nie powinno sprawić nam - świadomym przecież konsumentom - większych problemów).
          Zamieszczam szkic listy; pewnie o czymś zapomniałem. Ostateczny kształt listy jest do dyskusji. Podział nie powinien być ani zbyt ogólny, ani zbyt szczegółowy.

Ale (ew. w podziale na podgatunki - Pale, Bitter, Mild, Belgijskie)
          Aromatyzowane
          Ciemne
          Koźlak
          Pils - jasne lekkie
          Pils - jasne mocne
          Pils - jasne pełne
          Pils - piwo stołowe
          Porter
          Porter bałtycki
          Pszeniczne ciemne
          Pszeniczne jasne
          Pszeniczny koźlak
          Stout
          inny

Można też dodać belgijskie Kriek, Lambic...
          Wydaje mi się jeszcze, iż bardziej szczegółowo możnaby podzielić gatunki warzone w Polsce "przemysłowo" (nie ma ich zbyt wiele, niestety - ku zmartwieniu nas wszystkich tu zgromadzonych).

I na koniec kwestia uzupełnienia danych historycznych - czyli piw już wpisanych do dziennika. Jak to zrobić i czy w ogóle to robić? Ja osobiście dużo nie mam (4 miesiące) i jakoś pewnie bym przeklikał te paręset pozycji, ale prowadzący dziennik od stycznia 2003 mieliby masę roboty

Comment

• Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

Propozycja nr 2 - Lista wszystkich piw

Tu też możnaby pewne rzeczy rozszerzyć - a mianowicie zakres informacyjny. Obok daty/godziny, nazwy browaru i piwa można dodać spożytą objętość, opakowanie, cenę, zaw. ekstraktu, może też pasteryzację? Komentarz przesunąć na koniec linii.

Dodatkowo rozdzielić nazwę browaru od nazwy piwa (link do edycji wpisu można umieścić pod datą/godziną) i wprowadzić możliwość sortowania listy wg występujących w niej pól.

Comment

• Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

Propozycja nr 3 - Statystyki "dwuwymiarowe"

Chodzi o to, aby statystyki spożycia były liczone nie tylko wg jednego parametru, ale również wg dwóch, wybieranych przez użytkownika z odpowiednich list parametrów.

Mogłoby to wyglądać np. tak - w podziale na Browar i Opakowanie:
              [UWAGA: Przykład jest przykładowy i bynajmniej nie pochodzi z mojego dziennika - WS]
              Kod:
                                      Opakowanie           
              Browar           [B]RAZEM[/B]    puszka      PET    

[b]RAZEM       l     50.0      49.5       0.5   
                         [color=blue]piw   100        99         1    [/color]
                         [color=red]zł    300.00    297.00      3.00 [/color]
                          %    100.00     99.00      1.00 [/b]

Lech        l     [b]49.5[/b]      49.5       0.0  
                         [color=blue]piw    [b]99[/b]        99         0    [/color]
                         [color=red]zł    [b]297.00[/b]    297.00      0.00 [/color]
                          %     [b]99.00[/b]     99.00      0.00 

Jabłonowo   l      [b]0.5[/b]       0.0       0.5   
                         [color=blue]piw     [b]1[/b]         0         1     [/color]
                         [color=red]zł      [b]3.00[/b]      0.00      3.00  [/color]
                          %      [b]1.00[/b]      0.00      1.00
              Oczywiście wszystko w ładnej tabelce , a nie taki listing...

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Wujcio, ty mówisz o całkiem porządnej bazie danych. To kosztuje kupę pieniędzy.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

Propozycja nr 4 - Drążenie danych
                  (Drilldown), modna ostatnio rzecz, polega generalnie na udostępnieniu przeglądania danych (zsumowanych np.) na różnych poziomach agregacji. Aby to umożliwić, musi istnieć hierarchia kategorii, wg których statystyki są liczone. Szczęśliwie, w danych z Dziennika taka hierarchia istnieje:
                  Wielkość browaru > Browar > Nazwa piwa.
                  Istnieje również hierarchia czasu, ale ona nie wydaje się ciekawa; skupię się więc na podanej wyżej.

Zaczynamy od statystyki liczonej wg wielkości browaru (czyli to, co jest dotychczas). W proponowanej innowacji, po kliknięciu na np. "mały", pojawia się lista małych browarów wraz z wyliczonymi statystykami. I dalej, po kliknięciu na nazwę któregoś z tych browarów pojawi się lista marek wypitych piw z danego browaru oraz statystyki dla nich. Nad całością powinien znajdować się jakiś pasek nawigacyjny, pozwalający na powrót na wyższy szczebel hierarchii (może podobny do tego, który jest nad tematami Forum).

Comment

• Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

Krzysiu napisał(a)
                    Wujcio, ty mówisz o całkiem porządnej bazie danych. To kosztuje kupę pieniędzy.
                    A napisał to jeszcze przed propozycją nr 4...

Baza danych już w zasadzie jest; propozycja nr 1 jako jedyna dotyczyła zmiany struktury bazy danych, która nie jest raczej duża - kilkanaście pól to jest nic wobec baz "poważnych".

Moje propozycje dotyczą głównie części prezentacyjno-raportującej, funkcjonującej jako niezbyt skomplikowane zapytania do bazy. Wykorzystują one moce serwera w jakimś tam stopniu, zależnym od ilości danych (jeżeli np. 1000 "dziennikowiczów" wprowadzi po 1000 piw, to milion rekordów może być problemem - acz nie podejrzewam, żeby aż tylu było w rzeczywistości).

Zdaję sobie sprawę, że problemu mniejszej lub większej kupy pieniędzy nie da się przeskoczyć. Obecny serwer ma jakieś parametry, wydajność i wydolność - ja ich nie znam, ale na pewno zna je ART, i wie na co można sobie pozwolić. On wie również jak często i intensywnie ta baza jest używana. Można więc niektóre, bardziej "zasobochłonne" opcje pozostawić tylko dla Premium.

Deklaruję gotowość do współpracy, w miarę moich skromnych umiejętności .

I pozostaje fundamentalne pytanie: czy komukolwiek poza mną jest to w ogóle potrzebne?
                    Last edited by Wujcio_Shaggy; 2004-05-05, 12:15.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23928

dzieki W-S za propozycje - zdecydowanie brakuje mi takich głosów

dane w dzienniku występują w dość elastycznej formie w bazie danych, więc to tylko kwestia przygotowania odpowiednich zapytań żeby DP został jeszcze bardziej rozwinięty. obciążenie serwera przez użytkowników DP jest niewielkie.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• biermann
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 2552

Nie śledziłem dokładnie tego wątku i być może ktoś już o tym pisał.
                        Uzupełniając dziennik trzeba koniecznie zaznaczyć : Gdzie zakupione, a co z własnymi piwami? Ja zaznaczam opcję: gdzie indziej, ale po prawdzie mogłaby być opcja "produkcja własna" albo cóś podobnego.
                        Last edited by biermann; 2004-05-05, 21:00.
                        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

Comment

• clarq
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.09
                          • 187

proponuje podgląd cen w różnych walutach
                          Last edited by clarq; 2004-05-11, 10:31.
                          -------------------
                          Grupie Żywiec mówie stanowcze NIE!
                          Guinnessowi i innym ALE mówie stanowczo TAK!
                          Smacznym piwom (także jasnym) mówie TAK.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

Może to i przydatne dla "dziennikowiczów" zagranicznych, którzy na codzień nie płacą złotymi, ale... Zaciemni to niestety statystyki w dzienniku - bo jak liczyć koszt piwa i wg jakiego kursu przeliczać? Z ceną w € czy $ może nie byłby to jeszcze wielki problem, ale np. z dinarem tunezyjskim?

Comment

• Pogoniarz
                              † 1971-2015 Piwosz w Raju
                              • 2003.02
                              • 7971

clarq napisał(a)
                              proponuje podgląd cen w różnych walutach
                              Raczej nie wypali.Codziennie przeglądać i aktualizować kursy walut?
                              Wytrzymaj kilka lat będzie Euro w Polsce zapewne
                              Last edited by Pogoniarz; 2004-05-11, 11:27.

Prawie jak Piwo
                              SZCZECIN

Comment

• becik
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

tez już kiedyś wspominałem na fakt, że dobrze by było gdyby istniał jakis kalkulator walutowy bądź przelicznik i nie chodzi tu tylko o forumowiczów z zagranicy ale też i o wyjazdy, wtedy naprawde jest dobrze określić jaka była konkretna cena za dane piwo, ja zacząłem wpisywać pi razy oko bo pomysł takiego przelicznika odrzuciłem jako "raczej niemożliwy" do zrealizowania
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X