Dziennik Piwny - komentarze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

Żą - co prawda poprawiłem nieco sprawę ale wygląda na to że wbudowana w bazę danych funkcja sumowania(!) zaokrągla sobie coś wedle własnego widzimisię.

Remfire - dzięki - pomysł ciekawy, trzeba będzie o tym pomysleć.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Wyrafinowane widzimisię.

Szczerze mówiąc miałem wrażenie, że coś nie tak wpisałem. Bo żebym zawsze na trzeźwo dziennik uzupełniał, to nie mogę powiedzieć...

W każdym razie dzięki za korektę, bo kłuło mnie to od paru miesięcy.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

sprawdziłem czy nie miałeś błędnego wpisu - ale nie było takowego. przynajniej jeśli chodzi o wprowadzane objętości.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

Praktycznie zawsze kupuję piwo butelkowe w ilości większej niż jedna sztuka. Część piję od razu, część leżakuje parę tygodni lub nawet miesięcy. Potem wpisując to do dziennika nie pamiętam już gdzie i za ile je kupiłem.
          Wymyśliłem sobie taką rzecz: wirtualną "piwniczkę" zakupionych piw: kupuję, wpisuję, zapominam. A potemzamiast wpisywać wszystko do dziennika, tylko wybieram pozycję z prywatnej listy.
          Dodatkowo zawsze można sprawdzić jakie piwo powinno jeszcze zalegać gdzieś w domu, a co należy dokupić.
          Last edited by jerzy; 2004-09-23, 10:30.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

jerzy napisał(a)
            Wymyśliłem sobie taką rzecz: wirtualną "piwniczkę" zakupionych piw: kupuję, wpisuję, zapominam. A potemzamiast wpisywać wszystko do dziennika, tylko wybieram pozycję z prywatnej listy.
            Dodatkowo zawsze można sprawdzić jakie piwo powinno jeszcze zalegać gdzieś w domu, a co należy dokupić.
            gorzej jak ktoś Cię odwiedzi i wypije już wpisane piwko
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• JAckson
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 6123

Ja w innej sprawie niz Jerzy.
              Zastanawia mnie takie rozwiązanie. Wybieram z rozwijanego menu browar. Dlaczego nie można by następnie z drugiego rozwijalnego menu wybrać piwa firmowanego przez ten browar zamiast wpisywać to z ręki. Dodatkowo po wybraniu piwa parametry ekstraktu również mogłyby być automatycznie kopiowane w odpowiednie pole, przy czym możliwa by byłatakże korekta z ręki. Baza danych już istnieje więc...
              Takie rozwiązanie przyspieszyło by (mi) wypełnianie DP oraz przy okazji pokazywało jakie piwa są w ofercie danego browaru

Jeżeli ktoś proponował już coś takiego w tym miejscu za karę wypiję dziś jedno piwo wiecej
              MM961
              4:-)

Comment

• remfire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1334

Pomysł Jerzego wydaje mi sie interesujący. Mam w domu zawsze jakis zapas piwa i to najczęściej jest mieszanka . Aby pózniej dokonać prawidłowych wpisów w DP zacząłem nawet zapisywać na karteczce ceny zakupu. Jest to jednak kłopotliwe , bo juz raz karteczka "wsiąkła" i był problem z jej odtworzeniem. Pomysł Jerzego wyobrażam sobie jako np pozycje " zapas " lub "piwniczka" w DP z wpisanymi wszystkimi danymi z DP. W momencie wypicia zaznaczam tylko piwo które chce dodać do DP i ono jest przenoszone tam z aktualną data i godziną , a usuwane z zapasu. Jeśli natomiast piwo wypije ktoś inny ( np podczas odwiedzin ) poprostu usuwam je , a nie dodaje do DP.

Comment

• remfire
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1334

JAckson musisz wypic za karę to jedno piwo więcej
                  Propozycje takie juz były i tez sądzę że znacznie ułatwiłoby to zapisy. Wybieram dany browar i od razu widzę jakie produkuje piwa , a jesli brak jest tego które wypiłem to dopisuje go ręcznie.

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23928

wszystko skrzętnie notuję

Comment

• jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

remfire napisał(a)
                      Pomysł Jerzego wyobrażam sobie jako np pozycje " zapas " lub "piwniczka" w DP z wpisanymi wszystkimi danymi z DP. W momencie wypicia zaznaczam tylko piwo które chce dodać do DP i ono jest przenoszone tam z aktualną data i godziną , a usuwane z zapasu. Jeśli natomiast piwo wypije ktoś inny ( np podczas odwiedzin ) poprostu usuwam je , a nie dodaje do DP.
                      Dokładnie o to mi chodzi, z jednym zastrzeżeniem - wypite piwo nie jest od razu usuwane, tylko zmiejsza się jego stan ilościowy do zera.
                      Last edited by jerzy; 2004-09-23, 11:49.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• remfire
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1334

Jerzy wydaje mi sie że kazde piwo powinno byc oddzielnie wpisane. Oczywiście powinna byc opcja " kolejne piwo takie samo " dla ułatwienia wpisywania. Juz wyjasniam skąd moje przemyslenia. Kupujac pieć jednakowych piw wprowadzam pięć oddzielnych zapisów ( tak jak w tej chwili w DP ). Pijac pierwsze z nich klikam i pojawia sie zapytwanie czy dodac do DP . Potwierdzam i pojawia sie okno z data i godzina wypicia. Wpis jest więc całkowcie wypełniny . Natomiast klikajac na nie ( np podarowałem to piwo komus ) jest ono usuwane i nie ma po nim śladu. Jesli natomiast byłby zapis ogólny konkretnego piwa z wyszczególnioną ilości to co w przypadku dokupienia tego samego piwa ale w innej cenie lub w innym miejscu ( np sklep i market ) ? Pomysł sam w sobie jest jednak bardzo dobry , a ART z pewnością rozpracuje go ( przy naszej niewielkiej pomocy

Comment

• becik
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

a ja jestem jeszcze za tym, żeby zrobić tylko kilka naistotniejszych pól obowiązkowych,a reszta na zasadzie dobrowolności, nie interesuje mnie np godz. spozycia piwa, miejsce zakupu, zaw, ekstr, pasteryzacja bądź jej brak, czy piwo mi smakowało czy nie tylko: browar, piwo, pojemnośc i dzień.
                          Kto by chciał to by sobie wszystko uzupełniał, a ktos komu nie zależy na takich szczegółowych rozpiskach wpisywałby tylko to co trzeba
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• krzypiet
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2003.05
                            • 9

popieram pomysł kolegi becika o wpisywaniu tylko nazwy browaru, pojemności i dnia spożycia, bo jak myślę to i tak każdy z nas ma swoje ulubione piwo, jak pije inne to tylko ze względów czysto "kolekcjonerskich" (kapsle, etykiety, butelki).
                            Podawanie ceny nie jest w tym przypadku uzasadnione, bo nie interesuje nas cena piwa jaka jest w Szczecinie czy w Krakowie, czy kupiłem w sklepiku osiedlowym lub w markecie

Comment

• e-prezes
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

ja z końcem roku 2004 kończę zabawę z DP. myślę, że spełnił swoje/moje założenie, czyli w pierwszym roku korzystania uświadomił mi jak dużo piję piw z browarów, których polityki nie popieram; w drugim (aktualnym) roku pokazał mi jak wogóle dużo piję piwa i ile mnie to kosztuje. w tym zakresie nie zmienię podejścia i będę się starał dalej minimalizować udział piw z koncernów H-Ż, CO i KP niezależnie od rodzaju piwa oraz piw niegodnych picia.
                              a tak na marginesie rzeczywiście zabawa w wpisywanie tych wszystkich rzeczy przestała mnie już bawić.

Comment

• żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

krzypiet napisał(a)
                                popieram pomysł kolegi becika o wpisywaniu tylko nazwy browaru, pojemności i dnia spożycia, bo jak myślę to i tak każdy z nas ma swoje ulubione piwo, jak pije inne to tylko ze względów czysto "kolekcjonerskich" (kapsle, etykiety, butelki).
                                Podawanie ceny nie jest w tym przypadku uzasadnione, bo nie interesuje nas cena piwa jaka jest w Szczecinie czy w Krakowie, czy kupiłem w sklepiku osiedlowym lub w markecie

Ja akurat piję bardzo różne piwa. Rzadko zdarza się, żebym jednego wieczoru wypił dwa takie same.

Co do ceny - nie wiem, czy masz wątpliwości wobec zasadności wpisywania ceny dla statystyk globalnych czy indywidualnych. Mnie osobiście ciekawi, ile wydaję na piwo, więc tę rubrykę wypełniam sumiennie.

Comment

Przetwarzanie...
                                X