Oj tam odmowa. Plan działania dot. ARTomatu jest przygotowany, "tylko" trzeba go wdrożyć.
Oceny piw / ARTomat
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
W ocenach piw brakuje mi zakładanego stylu. Są podstawowe dane, czyli ekstrakt i alkohol, ale nie da się po tym sklasyfikować piwa. dość często w ocenach pojawia się zdanie, że "jak na ten styl..." czegoś jest za mało lub za dużo. W nazwach piw dość rzadko pojawia się nazwa stylu. Uważam, że w nagłówku, obok danych, powinna się też pojawić nazwa stylu. Łatwiej mi jest wtedy odnieść opisy do teorii.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziW ocenach piw brakuje mi zakładanego stylu. Są podstawowe dane, czyli ekstrakt i alkohol, ale nie da się po tym sklasyfikować piwa. dość często w ocenach pojawia się zdanie, że "jak na ten styl..." czegoś jest za mało lub za dużo. W nazwach piw dość rzadko pojawia się nazwa stylu. Uważam, że w nagłówku, obok danych, powinna się też pojawić nazwa stylu. Łatwiej mi jest wtedy odnieść opisy do teorii.
Comment
-
-
Jest przy opisie piwa taki parametr, jak "Gatunek"; inna sprawa, czy to co tam jest, niesie jakąś konkrteną informację ze sobą…Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Jak wejdziesz na na konkretne piwo to zaraz na górze pod jego danymi (dokładnie pod gatunkiem) masz 4 ikony. Wciśnij tę z lewej strony (jak na nią najedziesz wyświetli się napis "Dodaj opis i ocenę tego piwa!).Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Opakowanie: Zwykły kufel w barze , niezbyt ładny . [4]
Ładny kufel albo nie decyduje o 1/6 oceny piwa... Czy tylko mnie wydaje się, że system "oceny" na browar.bizie jest patologiczny i nienormalny? Piwo lane, więc co użytkownik ma oceniać: czy kredą na tablicy ładnie napisano nazwę piwa, czy kufel podany przez knajpę jest ładny czy nie, a może ma ocenić urodę podającej kelnerki?
Jak tak to ma wyglądać, może lepiej przestać udawać, że ARTomat jest choćby szczątkowo miarodajny i wywalić wszelkie liczby, bo tylko mylą przy czytaniu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Derbeth Wyświetlenie odpowiedzi(źródło)
Ładny kufel albo nie decyduje o 1/6 oceny piwa... Czy tylko mnie wydaje się, że system "oceny" na browar.bizie jest patologiczny i nienormalny? Piwo lane, więc co użytkownik ma oceniać: czy kredą na tablicy ładnie napisano nazwę piwa, czy kufel podany przez knajpę jest ładny czy nie, a może ma ocenić urodę podającej kelnerki?
Jak tak to ma wyglądać, może lepiej przestać udawać, że ARTomat jest choćby szczątkowo miarodajny i wywalić wszelkie liczby, bo tylko mylą przy czytaniu.
Jest to TYLKO jeden z sześciu elementów oceny. Zresztą każdy z nich ma odpowiedni przelicznik mający różny wpływ na końcową ocenę.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Derbeth Wyświetlenie odpowiedzi(źródło)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziOpakowanie ma 5% wagi. czyli minimalna ocena dodaje 0,05 punkta do oceny całkowitej, maksymalna - 0,25. Ocena opakowania nie jest obowiązkowa. Jeśli piję w pubie i nie znam etykiety daję neutralne 3-4 oceniając np nazwę.
W każdym razie, uważam, że w przypadku piw lanych dochodzi i będzie dochodzić do sytuacji po części śmiesznych, a po części dziwnych. Jeśli to tylko 5% oceny to trudno, dobrze, że nie ma większego wpływu na ocenę.
Comment
-
-
Dla mnie opakowanie to nie tylko etykieta ale ja też jestem patologiczny bo kiedyś za sam fakt, że oceniane piwo było lane z beczki dawałem minimum 4,5
Comment
-
-
Odkopię temat, ale naszło mnie takie pytanie - czy można w ARTomacie oceniać wielokrotnie to samo piwo? Poszczególne warki potrafią się diametralnie różnić, ale dotychczas pisałem po prostu komentarz, jeśli piwo wcześniej już oceniłem. Nie wiem, czy są jakieś techniczne/etyczne przeciwwskazania do oceniania piw ponownie w systemie? Niektóre browary, za przeproszeniem, schodzą na psy*, więc stare oceny mają tylko wartość historyczną, a nie poznawczą. Tak tylko pytam, nie bijcie
* Zmian w drugą stronę raczej nie zanotowałem. Niestety.
Comment
-
Comment