kangurpl napisał(a) Nie bardzo sobie wyobrażam jak taka aukcja miała by wyglądać
Ja wystawiam na wymianę np. podstawkę, a licytujący oferują coraz ciekawsze egzemplarze?
Przecież wymianę można robić już teraz w dziale Kolekcjonerstwo:Giełda
14 kwietnia został uruchomiony bezprowizyjny nowy serwis kolekcjonerski pod adresem www.kiermasz.pl do którego serdecznie wszystkich zapraszam. Możesz tam sprzedawać i kupować oraz umieszczać ogłoszenia. Mam nadzieję, że okaże sie dla Ciebie użyteczny. Jeżeli możesz prześlij tą informację swoim znajomym.
Czyli np:
1. ja wystawiam podstawkę
2. ktoś licytuje
3. pojawia sie ktoś inny i oferuje coś na wymianę
4. i co ja mam zrobić? Zakładam, że oferta wymiany jest ciekawa.
Anulować aukcję i wystawić do wiatru licytującego?
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
kangurpl napisał(a) Czyli np:
1. ja wystawiam podstawkę
2. ktoś licytuje
3. pojawia sie ktoś inny i oferuje coś na wymianę
4. i co ja mam zrobić? Zakładam, że oferta wymiany jest ciekawa.
Anulować aukcję i wystawić do wiatru licytującego?
Dlaczego zaraz wystawić do wiatru? Wybierasz po prostu najlepszą ofertę, a oferta wymiany jest częścią licytacji. Wszystkie oferty (kupna i wymiany) są widoczne dla każdego, nie ma żadnych przekrętów. Wystawiający może odpowiadać proponującym wymianę, że np. ten egzemplarz go nie interesuje.
Pozostaje tylko ustalenie sposobu zakończenia aukcji. Albo wystawiający ma możliwość zakończenia jej w momencie, gdy zaoferują mu coś odpowiedniego na wymianę, albo aukcja kończy się w podanym termine i wtedy wystawiający decyduje się, czy wybrać propozycję wymiany, czy kupna.
żąleną napisał(a) Dlaczego zaraz wystawić do wiatru? Wybierasz po prostu najlepszą ofertę, a oferta wymiany jest częścią licytacji. Wszystkie oferty (kupna i wymiany) są widoczne dla każdego, nie ma żadnych przekrętów. Wystawiający może odpowiadać proponującym wymianę, że np. ten egzemplarz go nie interesuje.
Pozostaje tylko ustalenie sposobu zakończenia aukcji. Albo wystawiający ma możliwość zakończenia jej w momencie, gdy zaoferują mu coś odpowiedniego na wymianę, albo aukcja kończy się w podanym termine i wtedy wystawiający decyduje się, czy wybrać propozycję wymiany, czy kupna.
Tylko, że to już nie jest aukcja.
Przypomina mi to raczej przetarg.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Jak zwał, tak zwał. Mnie by pasowało takie rozwiązanie, bo w dziale 'giełda' wiele (w sumie chyba większość) tematów jest już nieaktualnych, co utrudnia sprawę.
cyt :Właśnie dostałem e-maila o następującej treści:
14 kwietnia został uruchomiony bezprowizyjny nowy serwis kolekcjonerski pod adresem www.kiermasz.pl do którego serdecznie wszystkich zapraszam. Możesz tam sprzedawać i kupować oraz umieszczać ogłoszenia. Mam nadzieję, że okaże sie dla Ciebie użyteczny. Jeżeli możesz prześlij tą informację swoim znajomym.
Co wy na to?"
Serwis pomału się rozkręca. W dziale birofilistyka ruch niewielki ale mama nadzieję, że się to zmieni.Myślę, że to dobra konkurencja dla allegro.
Trzymama za nich kciuki, żeby się udało
bo to co wyprawia allegro to spora przesada.
nie dam rady - nie rozdwoję się - a na zatrudnienie pracownika jeszcze mnie nie stać. możliwe że wejdziemy w kooperację z którymś z serwisów aukcyjnych, ale to jeszcze nic pewnego.
Czy coś się zmieniło w ciągu ostatniego pół roku? Kiedy ewentualnie mozna by się spodziewać aukcji na browar.biz? To może być ciekawsze niż allegro.
Co do zasad - może warto by utrzymać system komentarzy, a opłaty pobierać od sprzedanych. I może ograniczyć liczbę wystawianych aukcji w ciągu np. tygodnia,żeby się serwer nie zapychał.
nie dam rady - nie rozdwoję się - a na zatrudnienie pracownika jeszcze mnie nie stać. możliwe że wejdziemy w kooperację z którymś z serwisów aukcyjnych, ale to jeszcze nic pewnego.
Czyli rozumiem, że osoba, która "wydzierżawiłaby" od Ciebie sklep mogłaby i system aukcyjny wprowadzić
Comment