Mała aktywność użytkowników naszego forum.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AaLeX
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2011.07
    • 649

Mała aktywność użytkowników naszego forum.

Witajcie. Nie wiem, czy w dobrym miejscu, ale jak coś, to można przenieść. Zastanawia mnie coraz mniejsza aktywność użytkowników tego forum. Na palcach maksymalnie obu rąk można policzyć aktywnych użytkowników, którzy regularnie dodają oceny piw. Ja także się staram. Dziwi mnie to, gdyż mamy naprawdę na forum wątki piw praktycznie z całego świata. Rozumiem, ludzie mają swoje życie, różne problemy (ja także je mam, jak każdy), ale chyba nagle 3/4 użytkowników nie przestało pić piwa? Tym bardziej, iż piwo to jest taki produkt, że dziś smakuje tak, a za pół roku może smakować zupełnie inaczej, niezależnie od marki czy też gatunku. Zapraszam do dyskusji i być może tego, iż ten wątek zachęci co niektórych, do ponownych ocen wyrobów piwowarskich.
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5029

Też miałem swoje 5 minut, gdy zamieszczałem i opisywałem piwa na forum.
    Teraz się zestarzałem i już po prostu mi się nie chce opisywać tych wszystkich niuansów słowami.
    Ale gdyby była forma szybkiej oceny, o czym już wiele lat temu sygnalizowałem, to używałbym jej zawsze.

Click image for larger version

Name:	ocena.jpg
Views:	178
Size:	4,3 KB
ID:	2341025

Wygląd, zapach, smak, odczucie i ocena ogólna od 0 do 5 też dawałaby innym piwoszom znak o jakości danej warki.
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• AaLeX
      🥛🥛🥛
      • 2011.07
      • 649

Ja opisuje wszystko streszczeniowo, że tak to określę. Staram się poruszyć temat piany, koloru, smaku itd. i stworzyć jeden, klarowny opis moich wrażeń. Nie zajmuje mi to dużo czasu. Lubię to robić. Tak samo, jak lubię czytać wrażenia degustacyjne innych i bardzo ubolewam, że jest ich tak mało.

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Przestałem opisywać piwa 11 lat temu....
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• AaLeX
          🥛🥛🥛
          • 2011.07
          • 649

Dlaczego? Przecież o to chyba chodzi w tym forum. Chyba nie przestałeś pić piwa. Nie doceniamy tego, co mamy. Tak, jak wspomniałem, mamy tutaj wątki piw z całego świata. Korzystajmy z tego i dzielmy się wrażeniami. To naprawdę jest dla innych pomocne.

Comment

• e-prezes
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19259

Ja nie widzę sensu opisywania wrażeń z degustacji Kustosza czy Harnasia, ale jak gdzieś wyjezdzam to staram się coś napisać. Także jak coś trafił mi się w Polsce. Ale czasem nie mam ochoty pisać co czuję, bo mi to zwisa i chcę przepłukać gardło. Pewnie jak reszta starej gwardii.

Comment

• kosher
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2005.04
              • 2313

Untappd, ocen piwo, grupy piwne na fejsbuku- wszędzie tam ocenisz szybciej, elastyczniej, trafisz do większej grupy odbiorców ze swoją recenzją i dostaniesz więcej feedbacku i interakcji.
              Browar.biz został zarżnięty kilka dobrych lat temu podczas dużych zawirowań z działaniem forum, użytkownicy odpłynęli, a młodsi już tutaj nie zacumują. Nikomu właściwie na tym nie zależy.

Comment

• AaLeX
                🥛🥛🥛
                • 2011.07
                • 649

No te zawirowania pamiętam i to fakt, było ciężkie, ale było i tyle. Ja również jestem na różnych piwnych grupach, chociażby na fb, ale to forum również cenię i cenić będę. Prezes napisał, że nie widzi sensu opisywania Harnasia itd, a ja wręcz przeciwnie. Mimo, iż niczego nie wymagam od tych piw i nigdy mnie pod tyk względem nie zawiodły, to oceniłem ostatnio Tatrę u i właśnie Harnasia, głównie dlatego, bo dawno tych wynalazków nie piłem. Ja tam (mimo coraz mniejszej aktywności) doceniam to forum i ciesze się, że dalej istnieje. Zachęcam tylko do większej aktywności, nawet zwykłych koncerniaków.

Comment

• darekd
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12514

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
                  Untappd, ocen piwo, grupy piwne na fejsbuku- wszędzie tam ocenisz szybciej, elastyczniej, trafisz do większej grupy odbiorców ze swoją recenzją i dostaniesz więcej feedbacku i interakcji.
                  Browar.biz został zarżnięty kilka dobrych lat temu podczas dużych zawirowań z działaniem forum, użytkownicy odpłynęli, a młodsi już tutaj nie zacumują. Nikomu właściwie na tym nie zależy.

Jeszcze można dodać ratebeer czy BeerAdvocate. Jednak chyba wszystkie notują chyba spadki. Tąpnięcie w browarbizie i strata dziennika piwnego zbiegło się generalnie ze spadkiem zainteresowań tematyką piwną. Dotyczy to też wszelkiego rodzaju blogów, vlogów, z którego spora część zawiesiła działalność.

Browar.biz ma jednak swoje atuty - dwudziestoletnia, bardzo duża baza piw, nie do osiągnięcia przez inne portale, gdzie dodatkowo dodać można zdjęcia. Jak wiadomo poszczególne marki się zmieniają i czasami można to prześledzić, porównać. Poza tym w dziale tym można było się często dowiedzieć nie tylko czy poszczególne piwo smakuje poszczególnemu forumowiczowi, ale niekiedy dowiedzieć się różnych ciekawostek na jego temat. Np. bardzo podobały mi się opisy Dreamera czy Wpadzia. Jest też swoista dowolność w opisywaniu. Także dla mnie ma to swoją wartość.

Rozumiem, że wielu już znudziło się opisywanie, mogę tylko zaapelować , żeby czasami opisali jakiś oryginalny i warty polecenia produkt, bo jeszcze jest trochę osób, co zwracają na to uwagę i trochę im zależy [tu miał być emotikon "stout", ale zniknęła możliwość jego wstawiania ]

Comment

• Javox
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2009.11
                    • 6378

nie można wstawić emotki "stout"?

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19259

Alexa Napisałem co napisałem i tak uważam. Bardzo ciężko jest oceniać piwa przeciętne/płaskie/nie warte uwagi, bo one są takie jakie są. Tak jak nie polemizuję z gustami tak nie oceniam takich piw, bo skoro tylu ludzi je pije to widocznie są dobre.... darekd działa!

Comment

• rohozecky
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2008.11
                        • 1839

Wydaje się, że ilość pojawiających się (i na ogół szybko znikających) kraftowych wynalazków raczej zniechęca do oceniania ich. Inna sprawa, że w wielu wypadkach zwyczajnie szkoda na to czasu.
                        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• krasnal45
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2008.02
                          • 423

Niestety, w pewnym momencie, te wszystkie FB, tiktoki, pudelki i inne gówniane za przeproszeniem socjal media położyły zdecydowaną większość for takich jak to. A szkoda, bo przy odpowiedniej moderacji, zaangażowaniu userów, tylko na forach można do dziś znaleźć wartościowe wpisy, wartościowych ludzi... FB, czy nawet "X" to dla mnie śmietniki, o podróbach w stylu tiktok czy instagram już nawet nie wspominając. Tu głęboki ukłon w stronę ART-a i podobnych mu adminów innych bardziej lub mniej branżowych for. Zwróćcie proszę uwagę na ilość gości odwiedzających browar.biz. Naprawdę sporo. Ludzie szukają rzetelnych wiadomości, wskazówek, pomocy. Admini i moderatorzy... tak trzymać.

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19259

Bez napinki, ale co takiego znalazłeś tu z aktualnych rzeczy, które uzasadniają wpis powyżej? Poza Pankracym, który pisze o nowych inicjatywach piwowarskich (reszta milczy). I za to JEMU chwała! Są nowe wpisy o miejscówkach piwnych, ale to zawsze było. Nawet w pandemii. Temat historyczny jest i tak mocno historyczny jest, więc jak coś nowego się pojawia to dodany przez oldskoolowców. Aktywność nowych userów jest żadna lub znikoma, więc nie wiem skąd ten hurraoptymizm.

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              Bez napinki, ale co takiego znalazłeś tu z aktualnych rzeczy, które uzasadniają wpis powyżej? Poza Pankracym, który pisze o nowych inicjatywach piwowarskich (reszta milczy). I za to JEMU chwała! Są nowe wpisy o miejscówkach piwnych, ale to zawsze było. Nawet w pandemii. Temat historyczny jest i tak mocno historyczny jest, więc jak coś nowego się pojawia to dodany przez oldskoolowców. Aktywność nowych userów jest żadna lub znikoma, więc nie wiem skąd ten hurraoptymizm.
                              Ja np przez jakis czas nie znajdywałem nowych dupowpisów jak ten i bylo nawet milo. A tak, bez napinki
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...