Proponowałbym utworzenie działu o różnych Stowarzyszeniach i Bractwach Piwnych. Zaintrygowało mnie, na przykład, że jeden z kolegów należy do Soleckiego Bractwa Piwnego - chętnie bym się czegoś dowiedział o tym Bractwie, o jego działalności, itp., ale na razie nie wiem, gdzie można kolega mógłby opisać takie Bractwo.
Bractwa i Stowarzyszenia
Collapse
X
-
w dziale Piwo-Ogólne.
jeżeli będą dziesiątki podobnych tematów utworzy się odpowiedni poddział, myślę jednak że to nam nie grozi.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
namierzyłem w internecie kilka Bractw Piwnych i odnoszę wrażenie, że niezależnych od tego z Łodzi. Na ten przykład Bractwo Piwne Ziemi Podlaskiej, które tworzy nowe kasztelanie. Znane jest również Jeleniogórskie Bractwo Piwne, czy BP w Szamocinie czy typowo komercyjne Tyskie bractwo Piwne.
Dlaczego te w/w bractwa nie mogą tworzyć jednej struktury, działać wspólnie?
Comment
-
-
Wg mnie Bractwo Jeleniogórskie i z Szamocina to są luźne grupy. Który tak naprawdę chodzi tylko o jedno. Spotkać się w miły towarzystwie, po grillowac i wypić piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesNa ten przykład Bractwo Piwne Ziemi Podlaskiej, które tworzy nowe kasztelanie.
Comment
-
-
Muszę sprostować jedną rzecz. W wyniku wielu obowiązków i zdecydowanego braku czasu May opuścił BPZP. Czy na stałe to tego nie wiem. Na razie jednak nasze Bractwo funkcjonuje bez niego.
O Bractwie Piwnym Ziemi Podlaskiej na razie nie będę się dokładniej wypowiadał, ze względu na spodziewane zmiany w naszej działalności. Na razie to jakie one będą są sprawą otwartą, które musimy przedyskutować we własnym gronie.
Istnieje jeszcze kilka chyba w miarę luźnych stowarzyszeń tu nie wspomnianych takich jak Pomorska Ława Piwna i lubelski klub "Kufelek". Podkreślam słowo chyba, bo tak na prawdę nie orientuję się dokładnie w ich strukturach i zasadach na jakich opierają swoje działania.
Patrząc na to wydaje mi się, że takie stowarzyszenia ludzi działających w zakresie szeroko pojętego hasła "piwo" znacznie ułatwia funkcjonowanie. Wielu pasjonatów zrzesza się w lokalne stowarzyszenia właśnie po to, by mieć ułatwione organizowanie różnorakich imprez, czego najlepszym przykładem są chyba giełdy. W Gdańsku wraz z powstaniem Ławy pojawiła się cykliczna giełda, a przy okazji Festiwalu im. Jana Heveliusza została zorganizowana giełda międzynarodowa. Na pewno aspekt towarzyski też ma duże znaczenie.
Comment
-
-
Nie wiem dlaczego chcesz e-prezes by bractwa piwne w Polsce stanowiły jedną organizację Szybko doprowadziłoby to centralizacji i sprawiło, że jedno wielkie BP stałoby się nieruchawe. Przecież lepiej jest, kiedy wszystkie działają sobie autonomicznie i dzięki temu sprawniej. A przecież wielkie imprezy (których tak dużo w RP nie ma) i tak robi się wpsólnie.
Comment
-
-
"Nie wiem dlaczego chcesz e-prezes by bractwa piwne w Polsce stanowiły jedną organizację"
To proste.
Pewno e-prezes chce zostać Prezesem tej organizacji i pobierac stosowne wynagrodzenie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer"Nie wiem dlaczego chcesz e-prezes by bractwa piwne w Polsce stanowiły jedną organizację"
To proste.
Pewno e-prezes chce zostać Prezesem tej organizacji i pobierac stosowne wynagrodzenie.
Comment
-
Comment