Dołączam się do propozycji kolegów odnośnie "stacji benzynowej" jako miejsca zakupu - jest to istotne właśnie ze względu na produkty Ambera. Można też dodać - obok "poprzez znajomych" - coś w rodzaju "rodzinne spotkanie" czy cuś takiego. Zdarza się przecież, że spotyka się jakaś część rodziny, piwko na stół wyjeżdża, raz stawia teść, raz ojciec, a wpisywać to jako "znajomych"? Eee ...
Proponowałbym też domyślne ustawienia parametrów piwa - chodzi mi o to, bym nie musiał wpisywać za każdym razem zawartości ekstraktu, itp.; żebym wpisywał tylko nazwę piwa, np. Książęce, Lwówek i od razu dziennik automatycznie dopisywałby parametry.
Pomysł wypłynął jakoś tak sam z siebie gdy co rusz ktoś robił "podejście" na sępika do kufla z jakimś ciekawym piwem przywiezionym na zlot, a wskazania ojca pomysłu nie podejmę się. No to "gul" !
Pojawiło się ostatnio piwo Wrocławskie z Lwówka, które ma podobno 12,9 ekstraktu. Podobno - bo w sumie to nie różni się ono od Książęcego (12,5), mają one zresztą taką samą deklarowaną zawartość alkoholu.
W związku z tym mam dylemat, czy zaliczać Wrocławskie do przedziału 10-12,5 zgodnie ze stanem faktycznym, czy do >12,5 zgodnie z deklarowanym.
A może by podnieść granicę ekstraktu, od którego zaczyna się piwo mocne, do 13%?
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Pepek napisał(a)Z innych spraw to uporządkowanie nazw browarów. Lwówek Śląski już od pewnego czasu używa oficjalnej nazwy Browar Śląski. [/B]
proponuje uporzadkowanie browarów nie po nazwach, a po miastach np:
Lwówek Sl - Śląski
Warszawa - Krolewskie
Warszawa - SOMA
itd
czasem jak mam pomroczność jasną wylatuje mi z głowy nazwa danego browaru, a co do przykładu Pepka to nie wpadłbym na mysl, ze może być pod nazwą "Śląski"
jestem też za umieszczeniem stacji benzynowej w miejscu zakupu
dobra by była mośliwość wyboru piw z listy po ówcześniejszym wybaniu browaru wraz z jego parametrami, chodzi o to aby dziennik usprawnić, zeby jego wypełnianie było szybkie i prawie, że "z automatu"
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
jerzy napisał(a) A może jeszcze dodać check box "grzane"?
no i mozna uzupełnic o to czy piwo było gorące, ciepłe, takie sobie, chłodne czy zimne czy bardzo zimne, opcja przypraw zawartych w piwie grzanym (nie zawsze są takie same), naczynie z którego spożywało się piwo - butelka, kufel, pokal plastik, puszka, kubek.....itd, hmmm - a moze czy piwo było spozywane na stojąco, siedząco, leżąco...hmmmm, co by tu jeszcze
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment