Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #16
    Ponieważ ostatnio ten temat zaczął mnie interesować, podrzucę garść propozycji:
    - data warzenia, zlania do cichej, rozlewu
    - Blg początkowe i końcowe
    - objętość brzeczki nastawnej
    - temperatura fermentacji
    - odnośnik do tematu piwowara w dziale "Twoje warzenie"
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

      #17
      blues-beer napisał(a)
      Jestem pewien, że zainteresowanie jest duże.Uwagii pojawią się w chwili działania /w praniu/ dziennika.
      no i właśnie taki stan rzeczy mnie wkurza nie można sobie zaplanować spraw przed przystąpieniem do pracy. dopiero jak się człowiek nasiedział przy tworzeniu danego systemu to z miłą chęcią zamieszczane są komentarze i uwagi. a w szczególności te krytyczne

      ale co tam jest dobrze bo sprawa jest już w fazie przejścia od szkicu do wykonania.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • mjp
        † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
        • 2004.02
        • 954

        #18
        Już raz o tym pisałem, ale trudno powtórzę sie. Może skorzystać z gotowca?
        Adres źródeł (open source): http://www.cyberbrau.org
        Pozdrawiam
        Maciek
        Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

          #19
          przegladałem toto po pierwszym wzmiankowaniu przez szanownego MJP i na razie mogę powiedzieć tyle że projekt chyba ostatni raz był aktualizowany 2 lata temu. pewni można go potraktować jako zbiór pomysłów które można zaadaptować w naszych warunkach.

          jestem zdania że czasem łatwiej coś napisać od nowa niż przerabiać istniejące rozwiązania.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #20
            Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

            ART napisał(a)
            ... - możliwość późniejszego oceniania uwarzonych piw (oceny będą wtedy powiązane z daną warką, co ułatwi wyszukiwanie)
            - wszystkie warki będą wyświetlanie w dziale BA pod danym browarem domowym
            ...
            Dwie oceny. Ocena warki autora przepisu - to dla tych co mieli szczęście się na pierwowzór załapać oraz ocena warek zrobionych na podstawie opisu. Druga ocena byłaby średnią zlinkowaną do wykazu poszczególnych produktów a tam dla każdej z nich oceny indywidualne. Te również byłyby średnimi z ocen warki udostępnionej rzeszy kiperów.
            Nie namieszałem za bardzo?

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Ja przedstawię, co mam u siebie:

              nr warki (id)
              styl piwa (tekst)
              typ piwa (tekst)
              nazwa piwa (tekst)
              data warzenia (tekst)
              Blg plan (liczba)
              Blg otrzymane (liczba)
              słód i surowce niesłodowane (memo) - miałem to w polach tekstowych, ale przerobiłem, bo i tak nie znalazłem potrzeby sortowania tych danych
              chmiel i przyprawy (memo)
              drożdże (memo)
              woda (memo)
              zacieranie i gotowanie (memo)
              początek fermetacji głównej (tekst - data)
              ilość dni fermentacji głównej (liczba)
              temperatura (tekst)
              opis (memo)
              początek fermentacji cichej (tekst - data)
              ilość dni fermentacji cichej (liczba)
              temperatura (tekst)
              opis (memo)
              data rozlewu (tekst - data)
              ilość butelek (liczba) - niewypełniane, więc chyba zbędne ;-)
              zaw. alkoholu (liczba) - j.w, ani razu nie próbowałem liczyć,
              trwałość (liczba, w dniach)
              opis (memo)

              Baza danych jest obsługiwana przez MS Access 98. Większość pół można w dowolny sposób sortować i obrabiać. Pola memo nie sortują się, są to pola opisowe.

              Próbowałem z budować bazę danych pod darmową wersją programu Adabas (jest to program obsługi baz danych typu klient - serwer, a wiec bardzo wygodny do przeniesienia do sieci), ale nie poradziłem sobie z tym.
              Last edited by Krzysiu; 2004-06-06, 09:09.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                W amerkańskich recepturach standartowe dane to:

                nazwa piwa
                styl piwa
                drożdże (nazwa, rasa)
                starter (ilość, czasm sposób przygotowania)
                wielkość warki (w galonach)
                OG
                FG
                zaw. alk ( w pracentach obj.)
                łączny zasyp ( w funtach)
                wydajność zacierania ( w procentach)
                goryczka (IBU)
                barwa (EBC)
                długość gotowania (w min)
                fermentacja główna (czas/temp)
                fermentacja cicha (czas/temp)
                leżakowanie (czas/temp)
                niżej zazwyczaj podaje się szczegółowo surowce i sposób postępowania.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #23
                  A co się stało z tym pomysłem? Utknął

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #24
                    Dział Twoje Warzenie, chyba wystarczająco spełnia tę rolę

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23926

                      #25
                      pomysł jak tysiące innych kiełkuje
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #26
                        Ty uważaj, bo jak one wszystkie naraz wyrosną, to nie będziesz wiedział, którędy do wyjścia.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23926

                          #27
                          Tego się bardzo obawiam, liczę na to że przez "wakacje" uda mi się zająć częścią z nich.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Browarzyciel
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.08
                            • 357

                            #28
                            Witam,

                            Zasadniczo można by zacząć od stworzenia szablonu, chociażby na podstawie listy Krzysia z 2004 , która jest najbardziej rzeczowa i nie dotyczy jakiegoś pojedynczego problemu. Na tej podstawie, albo bazując na tym możnaby ulepszyć, rozszerzyć listę tworząc przyjazne i pełne narzędzie dla piwowara. Myślę, że przy każdej zasadniczej pozycji (słody, drożdże, woda, etc.) można dodać okno uwagi, gdzie piwowar może sobie coś dodatkowo skomentować lub zaznaczyć. To by rozwiązało pojedyncze problemy i zmniejszyło liczbę ich wariacji przy każdej warce.

                            Zasadniczo nie napieram, ale na polskich stronach nie ma jeszcze takiego narzędzia. Kto pierwszy więc, ten lepszy, a kto ostatni to ... ostatni.

                            Pozdrawiam
                            Raf
                            BROWARZYCIEL
                            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                            eventy dla firm

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #29
                              Znalazłem przeciek z którego wynika, że Dziennik Piwowarski w tym roku ma ujrzeć światło dzienne
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              • darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                                Znalazłem przeciek z którego wynika, że Dziennik Piwowarski w tym roku ma ujrzeć światło dzienne
                                Ale w styczniu, czy w grudniu ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X