Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

    naście dni temu powstał zamysł stworzenia czegoś takiego jak "dziennik piwowarski", czyli mniej więcej elektroniczny spis warek warzonych przez domowego piwowara.

    jakby to wyglądało?

    dla każdej warki osoba warząca wypełnia formularz (analogicznie jak w Dzienniku Piwnym) wprowadzając wszystkie szczegółowe dane dotyczące tej właśnie warki.

    jakie to będą informacje?

    - surowce (wybór z listy + możliwość dodawania nowych surowców) wraz z ilościami
    - warzenie z zacieraniem / bez zacierania
    - opis chmielenia
    - etc, etc.

    powstaje zatem pytanie skierowane do piwowarów - jakie dane powinny być wprowadzane do takiego dziennika warkowego.


    jakie to niesie możliwości?

    w skrócie:
    - dane są w jednym miejscu (będzie też możliwość pobrania wprowadzonych danych z serwera)
    - możliwość późniejszego oceniania uwarzonych piw (oceny będą wtedy powiązane z daną warką, co ułatwi wyszukiwanie)
    - wszystkie warki będą wyświetlanie w dziale BA pod danym browarem domowym
    - będzie można przeszukiwać wszystkie wprowadzone do systemu warki, do uwarzenia których użyto przykładowo barwiącego ekstraktu słodowego WES i chmielolono je np. Marynką.

    możliwości będzie dużo dużo więcej, potrzeba jednak posiedzieć najpierw nad założeniami podstawowymi, jakie są Twoje priorytety, etc.

    Zatem bardzo proszę wszystkich zainteresowanych o przedstawienie swoich przemyśleń w tej kwestii!
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

    ART napisał(a)
    - surowce (wybór z listy + możliwość dodawania nowych surowców) wraz z ilościami
    - warzenie z zacieraniem / bez zacierania


    Myślę, że jeśli będzie można wpisać surowce, to zakładka z zacieraniem/bez zacierania jest bez sensu, bo w surowcach wpiszemy, czy warzymy z gotowca, ekstraktów, czy słodów. No, chyba, że ktoś będzie chciał spróbować zacierać gotowiec
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 3388

      #3
      Jeżeli chodzi o słody proponuję podanie źródła pochodzenia (w przypadku Polski konkretna słodownia, w przypadku zagranicy kraj i opcja nie wiem.
      Do tego możliwość zgłoszenia Adminowi kolejnego surowca (np. nowego typu chmielu, słodu).
      Następnie drożdże ich rodzaj i pochodzenie.
      Woda (źródlana, kranówka, mineralna).
      Chmiel (aromatyczny, goryczkowy i pochodzenie, nazwa).
      Dodatki specjalne (przyprawy, miód, cukry kandyzowane i inne).
      Sposób zacierania, długości przerw.
      Fermentacja, w jakiej temperaturze.
      Czy fermentacja cicha czy nie?
      Rodzaj surowca do wtórnej fermentacji.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        A jak w takim dzienniku wyglądałyby opisy jakichś eksperymentów?? np w ostatnich warkach ...raz samemu prażyłem słód do ciemnego piwa.... a drugi raz nachmieliłem gotowcem??

        Może gdzieś jeszcze wrzucić okienko z właśnie opisem co się i jak eksperymentowało??
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23930

          #5
          Odp: Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

          Marusia napisał(a)
          Myślę, że jeśli będzie można wpisać surowce, to zakładka z zacieraniem/bez zacierania jest bez sensu, bo w surowcach wpiszemy, czy warzymy z gotowca, ekstraktów, czy słodów. No, chyba, że ktoś będzie chciał spróbować zacierać gotowiec
          trzeba też uczynić z tego źródło informacji dla początkujących. sytuacja:
          jestem początkujący, chcę zobaczyć warki innych piwowarów tyle że tylko te bez zacierania bo mam jdynie dostęp do ekstraktów.

          rozwiązanie:
          a) jeśli jest podana informacja przez warzącego czy zacierał czy nie - wystarczy zanzaczyć opcję w formularzu wyszukiwawczym
          b) jeśli nie podano ww informacji to trzeba przejrzeć wszystkie opisane warki bo trudno będzie wykonać system który oceni czy wprowadzony ekstrakt słodowy został dodany jako główny składnik "zasypu" czy został użyty tylko jako dodatek albo jedynie w celu wywołania fermentacji wtórnej, etc.

          aczkowliek "surowce" dodawane w celu wywołania refermentacji mogą być podawane osobno wg propozycji Pjenknika
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23930

            #6
            Makaron napisał(a)
            A jak w takim dzienniku wyglądałyby opisy jakichś eksperymentów?? np w ostatnich warkach ...raz samemu prażyłem słód do ciemnego piwa.... a drugi raz nachmieliłem gotowcem??

            Może gdzieś jeszcze wrzucić okienko z właśnie opisem co się i jak eksperymentowało??

            opis jak najbardziej, sam skład surowcowy nie wystarczy moim zdaniem.
            w przypadku surowców "ciężko klasyfikowalnych" - będzie można dodać je w tych przypadkach jako indywidualne pozycje w składzie surowcowym, gdzie będzie można dodać także ich opis.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Odp: Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

              Marusia napisał(a)
              Myślę, że jeśli będzie można wpisać surowce, to zakładka z zacieraniem/bez zacierania jest bez sensu, bo w surowcach wpiszemy, czy warzymy z gotowca, ekstraktów, czy słodów. No, chyba, że ktoś będzie chciał spróbować zacierać gotowiec
              Ekstrakt z zacierania słodu można użyć jako dodatek do gotowca, zamiast cukru lub ekstraktu z puszki.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Odp: Odp: Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

                mapajak napisał(a)
                Ekstrakt z zacierania słodu można użyć jako dodatek do gotowca, zamiast cukru lub ekstraktu z puszki.
                Wiem, natomiast jeśli w liście surowców widnieje jakikolwiek słód, to wiadomo, że z zacieraniem, prawda?

                Ale argument Arta jest przekonujący - żeby początkujący się w tym dzienniku poznajdowali
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • michalh
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.12
                  • 284

                  #9
                  Jak to robią w USA

                  Odpowiedź na zadane pytanie: 'jak to powinno wyglądac i jakie dane powinny się tam znaleźć' można znaleźć na stronach www.hbd.org\recipator i klikając na link 'Spheadsheet' lub klikając 'Edit Recipe ' dla dowolnej receptury w bazie receptur 'Recipe Database'. Do tego można zapisać recepture na dysk lokalny, a potem ją dalej edytować.
                  Ja tego używam i jestem zadowolony. Do tego są inne ciekawe kalkulatory.

                  Comment

                  • mirkap
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.07
                    • 75

                    #10
                    lub tutaj: http://www.beertools.com/

                    Comment

                    • blues-beer
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.11
                      • 114

                      #11
                      Proponuję, żeby klasyfikować robione piwa wg przyjętego podziału – np. podobnie jak przy wyborze piwa roku /jasne do 13, pow. 13 itd./. Umożliwi to wyszukiwanie receptur określonych piw.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23930

                        #12
                        to już będzie tylko kwestia wyszukiwarki, więc nie będzie większych problemów ze stosowaniem takich czy innych warunków.

                        szkoda że jak na razie temat nie jest zbytnio aktywny - czyżby nikłe zainteresowanie pomysłem?
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #13
                          Tyle, że w tym przypadku piwa specjalne (czyli takie w których do warzenia oprócz słodu, drożdży, chmielu i wody użyto czegoś więcej) należy podzielić na jasne i ciemne, i także ze względu na stopień Blg.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23930

                            #14
                            myślę że podział będzie automatyczny ze względu na użyte surowce, ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem za dokładnie.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • blues-beer
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.11
                              • 114

                              #15
                              ART napisał(a)
                              - czyżby nikłe zainteresowanie pomysłem? [/B]
                              Jestem pewien, że zainteresowanie jest duże.Uwagii pojawią się w chwili działania /w praniu/ dziennika.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X