naście dni temu powstał zamysł stworzenia czegoś takiego jak "dziennik piwowarski", czyli mniej więcej elektroniczny spis warek warzonych przez domowego piwowara.
jakby to wyglądało?
dla każdej warki osoba warząca wypełnia formularz (analogicznie jak w Dzienniku Piwnym) wprowadzając wszystkie szczegółowe dane dotyczące tej właśnie warki.
jakie to będą informacje?
- surowce (wybór z listy + możliwość dodawania nowych surowców) wraz z ilościami
- warzenie z zacieraniem / bez zacierania
- opis chmielenia
- etc, etc.
powstaje zatem pytanie skierowane do piwowarów - jakie dane powinny być wprowadzane do takiego dziennika warkowego.
jakie to niesie możliwości?
w skrócie:
- dane są w jednym miejscu (będzie też możliwość pobrania wprowadzonych danych z serwera)
- możliwość późniejszego oceniania uwarzonych piw (oceny będą wtedy powiązane z daną warką, co ułatwi wyszukiwanie)
- wszystkie warki będą wyświetlanie w dziale BA pod danym browarem domowym
- będzie można przeszukiwać wszystkie wprowadzone do systemu warki, do uwarzenia których użyto przykładowo barwiącego ekstraktu słodowego WES i chmielolono je np. Marynką.
możliwości będzie dużo dużo więcej, potrzeba jednak posiedzieć najpierw nad założeniami podstawowymi, jakie są Twoje priorytety, etc.
Zatem bardzo proszę wszystkich zainteresowanych o przedstawienie swoich przemyśleń w tej kwestii!
jakby to wyglądało?
dla każdej warki osoba warząca wypełnia formularz (analogicznie jak w Dzienniku Piwnym) wprowadzając wszystkie szczegółowe dane dotyczące tej właśnie warki.
jakie to będą informacje?
- surowce (wybór z listy + możliwość dodawania nowych surowców) wraz z ilościami
- warzenie z zacieraniem / bez zacierania
- opis chmielenia
- etc, etc.
powstaje zatem pytanie skierowane do piwowarów - jakie dane powinny być wprowadzane do takiego dziennika warkowego.
jakie to niesie możliwości?
w skrócie:
- dane są w jednym miejscu (będzie też możliwość pobrania wprowadzonych danych z serwera)
- możliwość późniejszego oceniania uwarzonych piw (oceny będą wtedy powiązane z daną warką, co ułatwi wyszukiwanie)
- wszystkie warki będą wyświetlanie w dziale BA pod danym browarem domowym
- będzie można przeszukiwać wszystkie wprowadzone do systemu warki, do uwarzenia których użyto przykładowo barwiącego ekstraktu słodowego WES i chmielolono je np. Marynką.
możliwości będzie dużo dużo więcej, potrzeba jednak posiedzieć najpierw nad założeniami podstawowymi, jakie są Twoje priorytety, etc.
Zatem bardzo proszę wszystkich zainteresowanych o przedstawienie swoich przemyśleń w tej kwestii!
Comment