jak widać zamykane browary przysparzają nieco kłopotów zza grobu w związku z prowadzeniem dziennika piwnego.
zatem konkretne pytanie brzmi jak długo dany browar od momentu zamknięcia powinien widnieć w Dzienniku Piwnym
miesiąc, kwartał, rok? inne propozycje?
na razie lista polskich browarów w DP pozostaje w ścisłej zależności z tym czy browar jest czynny czy nie. widać są kłopoty w przypadku DP gdy browar przejdzie do "historycznych" - bo jego piwo jeszcze jest dostępne na rynku i wypadałoby je jakoś wpisać z drugiej strony są kłopoty w przypadku utrzymania rzetelności działu z browarami czynnymi pozostawiając taki browar w stanie "czynnym" (po to żeby widniał w dzienniku).
rozwiązanie jest proste - wystarczy prowadzić pewien okres przejściowy dla zamykanych browarów. czyli tak żeby przestały już widnieć w dziale czynnych browarów ale jeszcze widniały jako browar do wyboru w Dzienniku Piwnym.
zatem pozostaje tylko ustalić najodpowiedniejszy okres czasu. idealnie byłoby ustalić najpóźniejszą datę przydatności do spożycia piwa wypuszczonego przez dany browar tuż przed zamknięciem. jednak ustalenie tego w każdym przypadku nie będzie na pewno możliwe lub na 100% akuratne. pozostaje więc narzucić jakiś okres.
proponuję 3 miesiące.
zatem konkretne pytanie brzmi jak długo dany browar od momentu zamknięcia powinien widnieć w Dzienniku Piwnym
miesiąc, kwartał, rok? inne propozycje?
na razie lista polskich browarów w DP pozostaje w ścisłej zależności z tym czy browar jest czynny czy nie. widać są kłopoty w przypadku DP gdy browar przejdzie do "historycznych" - bo jego piwo jeszcze jest dostępne na rynku i wypadałoby je jakoś wpisać z drugiej strony są kłopoty w przypadku utrzymania rzetelności działu z browarami czynnymi pozostawiając taki browar w stanie "czynnym" (po to żeby widniał w dzienniku).
rozwiązanie jest proste - wystarczy prowadzić pewien okres przejściowy dla zamykanych browarów. czyli tak żeby przestały już widnieć w dziale czynnych browarów ale jeszcze widniały jako browar do wyboru w Dzienniku Piwnym.
zatem pozostaje tylko ustalić najodpowiedniejszy okres czasu. idealnie byłoby ustalić najpóźniejszą datę przydatności do spożycia piwa wypuszczonego przez dany browar tuż przed zamknięciem. jednak ustalenie tego w każdym przypadku nie będzie na pewno możliwe lub na 100% akuratne. pozostaje więc narzucić jakiś okres.
proponuję 3 miesiące.
Comment