receptury piw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bury_wilk
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 2655

    #16
    Aby było nieco czytelniej, dział mógłby być podzielony na gatunkii piw i receptury wpisywałoby się już pod konkretny rodzaj. Należałoby wtedy, jeszcze dodać gatunek "inne", lub "wariacje".

    Lubię kiedy się zieleni
    Lubię jak się piwo pieni...

    ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

    Comment

    • albeertos
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 2313

      #17
      Temat godny rozwinięcia - takie jest moje zdanie.

      Dla wielu początkujących piwowarów (w tym i dla mnie) taka gotowa receptura to "miękkie lądowanie" jesli chodzi o pierwsze próby z warzeniem. Wiadomo jakie proporcje surowców zastosowac (np. na portera, koźlaka, pszeniczniaka), jak zacierac (przerwy, temperatura), ile i kiedy dodac chmielu itp.
      Nie muszą ryc po całym Browarnictwie amatorskim i wyszukac odpowiadającą im recepturę, tylko na początek wybierają jedną ze sprawdzonych receptur w tym temacie (czy może Dziale Forum) i ją uskuteczniają po swojemu.

      Oczywiście w miarę doświadczenia będą korzystac pewnie coraz mniej, z czasem sami mogą dodawac swoje receptury i to w tym chodzi według mnie. A z tych będą korzystac następni początkujący itd.

      W końcu książki kucharskie też po coś stworzono, nie?
      (_)>
      Nigdy się nie poddawaj!!!
      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
      Lech jest tam gdzie jego wiara
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • endrio
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 222

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
        Według mnie takie, z których dany piwowar jest szczególnie dumny. Wiadomo że to odczucie czysto subiektywne, ale chyba nie ma innego wyjścia niż zdać to na osąd piwowara.
        Natomaist pod wzgledem technicznym zamaist typowych forumowych tematów, raczej widziałbym to na wizualnej zasadzie podobnej do ocen polskich piw - na górze wyraźnie wyróżniająca się receptura z uwagami autora, a poniżej komentarze.
        Też to tak bym widział.Komentarz do receptury,jakieś zmiany(drożdże,chmiel,temperatury,przechowywanie) zamierzone i niezamierzone i jak wpłyneły na smak piwa.Podział na gatunki też by się przydał,wtedy moża porównać różne receptury w określonym stylu.
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
        Powstał jakiś czas temu temat dot. receptur na piwo domowe. Dość szybko jednak umarł. Ja też się do tego przyczyniłem, bo nic w nim nie dopisałem.
        Ale ja generalnie jestem z tych, co ( w dziedzinie warzenia ) nie lubią mieć wszystkiego podanego na tacy. I tym swoim niedopisaniem na pewno zachęciłem do poszukiwań także innych piwowarów
        Inna sprawa, że podanie jakiejś receptury, moim zdaniem, niewiele wnosi.
        Chodzi nam o wymyślanie czy próby powielenia czegoś ?
        Zresztą daję głowę, że jeżeli nawet zamieszczę jakieś opisy- co zresztą jest w moim warzeniu, a co tylko bym powielił ubierając w więcej słów - piwa, które moim zdaniem jest całkiem halo, ktoś je skopiuje i... zacznie narzekać, to wtedy przejdzie mi ochota na pisanie

        Masa, naprawdę masa przepisów jest w sieci.
        Sam strasznie kiedyś tego poszukiwałem. I przeszło mi bardzo szybko, bo zobaczyłem , że to nie o to chodzi.
        Temat z recepturami musiał umrzeć,bo ile ich gotowych można podać własnie na tacy?
        Niedopisaniem się do tematu receptur napewno zachęciłeś do poszukiwań,przynajmnie mnie .I znalazłem przepis na piwo "belgijskie" w Twoim warzeniu(warka 34).Wyszło fajne,może innym bym polecił recepturę,ale jak?
        Na poczatku napewno powiela się receptury,zapewne robi tak 80% piwowarów,jak nie więcej.Fajnie jest samemu coś wymyśleć,ale tu juz potrzeba wprawy.Chylę czoła przed takimi osobami,jesteście moimi mistrzami w piwowarstwie.
        Co do narzekania,to faktycznie moze być problem,ale do powielania nikt nikogo nie zmusza.
        Masa przepisów jest w sieci,tylko dlaczego nie w polskiej?
        Ciekawi mnie co myślą na ten temat osoby ,które już zamieszczały receptury w sieci?
        Czy nie chcieliby,aby w ich przepisach coś zmieniać i komentować?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Gotowe receptury od pewnego czasu zamieszczam w swoim temacie. Ale jest to rodzaj kroniki, a chodziło mi właśnie o to, żeby można warki szczególnie udane zarekomendować. Wszak inni forumowicze też testują, a poddział "piwa domowe" w "Piwo szczególnie" pęka w szwach od pochwał. Znaczy to, że udaje się zrobić naprawdę dobre piwa. Nie ma powodu, aby nie podpowiedzieć innym, co warto robić. Z kolei komentarze i omówienia innych nawet najbardziej doświadczonym mogą się przydać.

          Ściągnąłem z sieci ponad 1000 receptur na piwa, tylko "all grain". I szczerze mówiąc, ani jednej nie wykonałem. Jak już wymyślę sobie jakieś piwo, wzoruję się jedynie na grupie receptur, a szczegółowy przepis obmyślam sam. ALe nie znaczy to, że nie korzystam z tych przepisów. A nasza baza będzie o tyle szczególna, że większość receptur będą stanowić te oparte na polskich surowcach - strzegomskich słodach i lubelskich chmielach.

          Deklaruję zamieszczenie conajmniej pięciu własnych receptur na szczególnie udane piwa. Wynalazki też mam, ale - szczerze mówiąc - efekty są dyskusyjne.

          Comment

          • kony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.08
            • 1701

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Wynalazki też mam, ale - szczerze mówiąc - efekty są dyskusyjne.
            ale czyż nie o to chodzi na forum dyskusyjnym ? masz wynalazki, z których nie do końca jesteś zadowolony. to możesz o tym napisać. może ktoś ma / miał podobną zagwostkę i wspólnymi siłami można "stworzyć potwora"

            ja sam chętnie wyszukuję i czytam cudze receptury ponieważ jestem jeszcze w piwowarstwie dosyć zielony. ale nie kopiuję niczego wiernie. generalnie w kuchni i w warzelni jestem daleki od fanatycznego trzymania się receptur i przepisów.

            Comment

            • burock
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.08
              • 37

              #21
              Ja też zdecydowanie popieram powstanie działu z recepturami. Najlepszy byłby taki z podziałem na gatunki, tak aby można było szybko przejrzeć receptury na dany typ piwa.
              Pomoże to wielu mniej zaawansowanym piwowarom (takim jak ja) lepsze zrozumienie zasad łączenia słodów i ich proporcji.
              Ja osobiście też jestem zwolennikiem eksperymentowania w piwowarstwie - ale raczej w oparciu o już gdzieś wygrzebaną recepturę.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X