Przelew Pieniazköw za Granice

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Przelew Pieniazköw za Granice

Ostatnio troche rozgladalem sie po Allegro i cos Kupilem mialem jednak powazne problemy z przekazaniem Pieniazköw do Polski.
    Wielu ludzi nie wie ze po wejsciu Polski do UE mozna bardzo dogodnie przekazac Pieniazki na wskazane konto .
    Wiekszosc Ludzi w Polsc zna tylko Nr swego Konta ale nie zna Kodu swego Banku ktöry jest konieczny do przeprowadzenia tych transakcji.
    Postanowilem troche przyblityc ten temat i podac troche koniecznych informacji

To krötki wyciag z tego co sie powinno wiedziec

Aby wykonać przelew z zagranicy na rachunek w mBanku, podaj:
    • pełny 26-cyfrowy numer rachunku odbiorcy przelewu i "PL" przed numerem rachunku /IBAN/

Oto przykładowe kody swift
    mBank: BREXPLPWMUL
    Inteligo: BPKOPLPW
    BPH: BPHKPLPK
    Kredyt Bank: KRDBPLPW
    Lukas Bank: RCBWPLPW
    PKO BP: BPKOPLPW
    WBK: WBKPPLPP
    Bank Śląski: INGBPLPW

Co to jest przelew transgraniczny?
    Przelew transgraniczny, to polecenie przelewu albo wpłata gotówkowa dokonywana przez klienta polskiego banku na rzecz beneficjenta posiadającego rachunek bankowy w innym kraju Unii Europejskiej, Islandii, Lichtensteinie lub Norwegii lub przelew zrealizowany na rzecz klienta polskiego banku, jeśli zleceniodawca wysyła przelew z ww. krajów

Jak realizowane są przelewy transgraniczne w MultiBanku?
    • MultiBank jest zobowiązany do obciążenia rachunku zleceniodawcy w dniu realizacji wniosku o przelew transgraniczny
    • w przypadku przelewów realizowanych przez MultiBank, środki pieniężne są przekazywane do banku odbiorcy najpóźniej w terminie do końca piątego dnia roboczego, następującego po dniu przyjęcia wniosku o przelew
    • w przypadku przelewów przychodzących na rzecz klientów MultiBanku uznanie rachunku odbiorcy następuje nie później niż do końca dnia roboczego następującego po dniu otrzymania przez MultiBank środków
    • za wykonanie przelewu walutowego MultiBank pobiera opłaty określone w Taryfie prowizji i opłat bankowych MultiBanku
    • do operacji w walucie innej niż waluta MultiKonta, MultiBank stosuje kurs kupna/sprzedaży walut obowiązujący w MultiBanku. Aktualne kursy walut stosowane przez MultiBank, ogłaszane są w placówce, za pośrednictwem mulitlinii oraz na stronach internetowych, z uwzględnieniem zmiany kursów walut w ciągu dnia operacyjnego
    • na życzenie banku zleceniodawcy, zleceniodawca jest zobowiązany do podania numeru rachunku bankowego odbiorcy w standardzie IBAN oraz BIC banku odbiorcy; w przypadku braku tych danych bank zleceniodawcy może pobrać dodatkową opłatę
    Kto ponosi koszty przelewów?
    • zleceniodawca może wskazać stronę ponoszącą koszty MultiBanku i innych banków pośredniczących
    • jeżeli zleceniodawca wskazał odbiorcę jako stronę ponoszącą koszty MultiBanku, kwota przelewu jest pomniejszona o należną MultiBankowi prowizję
    • jeżeli jako stronę ponoszącą koszty MultiBanku wskazany został zleceniodawca, wówczas jest on obciążany kwotą kosztów innych banków. Wysokość kwoty uzależniona jest od kraju siedziby banku odbiorcy
    W jakim trybie są rozpatrywane reklamacje dotyczące przelewów transgranicznych?
    Reklamacje, dotyczące przelewów walutowych są rozpatrywane w trybie określonym w Regulaminie otwierania i prowadzenia rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych MultiKonto w MultiBanku oraz w Regulaminie otwierania i prowadzenia rachunków bieżących w MultiBanku
    Numer IBAN
    Zlecając przelew do beneficjenta w krajach Unii Europejskiej, Islandii, Lichtensteinu lub Norwegii (tzw. płatności transgraniczne) należy podawać numer rachunku beneficjenta w formacie zgodnym ze standardem IBAN oraz kod BIC banku beneficjenta. W przypadku braku tych danych, zleceniodawca zostaje obciążony kosztami związanymi z koniecznością podjęcia dodatkowych czynności przez bank beneficjenta.
    IBAN - co to jest?
    IBAN (International Bank Account Number) - to międzynarodowy standard numeracji rachunków bankowych obowiązujący na terenie UE oraz w Islandii, Lichtensteinu i Norwegii. Numer IBAN wprowadzony został na mocy regulacji 2560/2001 Parlamentu Europejskiego i Rady o płatnościach transgranicznych z dnia 19 grudnia 2001 roku.
    IBAN - do czego to służy?
    Podstawowym celem wprowadzenia IBAN jest obniżenie opłat za płatności transgraniczne, a w dłuższej perspektywie zrównanie ich z kosztami obsługi płatności krajowych. Stosowanie numeru IBAN w obrocie transgranicznym pozwala na szybszy, zautomatyzowany i pewny transfer środków pieniężnych w obrocie międzynarodowym. Standard IBAN umożliwia:
    • pełną identyfikację rachunku bankowego w obrocie transgranicznym,
    • ujednolicenie numeracji rachunków bankowych w międzynarodowym systemie płatniczym,
    • ujednolicony i efektywny system kontroli poprawności numeru rachunku bankowego.W konsekwencji wykorzystanie numeru IBAN pozwala usprawnić obsługę przelewów zagranicznych i obniżyć jej koszty, a tym samym obniżyć koszt samego przelewu.
    IBAN - jak wygląda?
    W obrocie międzynarodowym numer IBAN może zawierać maksymalnie 34 znaki alfanumeryczne. Numer IBAN uzyskuje się poprzez dodanie do podstawowego numeru rachunku bankowego w danym kraju (w Polsce jest nim NRB) kodu kraju. W polskim sektorze bankowym numer IBAN zawiera 28 znaków i otrzymuje się go poprzez dodanie do numeru NRB kodu kraju PL:
    PL00111111112222222222222222

gdzie:
    PL - (2 litery) - oznacza kod kraju, w którym prowadzony jest rachunek.
    00 - (2 cyfry) - tzw. cyfra kontrolna.
    11111111 - (8 cyfr) - numer rozliczeniowy jednostki organizacyjnej banku.
    Zapis IBAN
    1. w postaci elektronicznej - IBAN pisane jest jednym ciągiem, bez stosowania spacji i separatorów:
    PL00111111112222222222222222
    2. w postaci papierowej - NRB pisane jest w grupach:
    o 4-znakowa grupa zawierająca kod kraju (2 litery) i liczbę kontrolną (2 cyfry), spacja
    o 4-cyfrowe grupy oddzielane spacją (w sumie 6 grup):
    PL00 1111 1111 2222 2222 2222 2222
    Zobacz rachunku:
    IBAN - kiedy stosować?
    NumerIBAN stosowany jest wyłącznie w obrocie transgranicznym przy zlecaniu przelewów do beneficjenta w krajach UE, Islandii, Lichtensteinu i Norwegii. Powinien być wtedy podawany razem z kodem BIC banku beneficjenta.
    Co to jest BIC?
    BIC - (Bank Identifier Code) - kod banku w obrocie międzynarodowym nadany przez organizację SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).
    BIC MultiBanku
    Numer BIC MultiBanku to BREXPLPWMUL zestawienie państw europejskich stosujących standard IBAN wraz z przykładową budową
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

Dodam, że przelewając pieniądze na konto zagraniczne należy sie liczyć z kosztem min. 50 zł. Bank pobiera jakis % ale nie mniej niż np. 25 zł (zależy od banku w jakim mamy rachunek) drugie ok. 25 zł pobierze bank do którego wysyłamy (jezeli podamy siebie jako pokrywającego te koszty). Ale tej kwoty nie poda nam z góry żaden polski bank, kwotą tą obciążą nam rachunek po ok. miesiącu.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

Ja skończyłem próby kupowania nawet w Czechach, przy cenie książki 100 PLN więcej kosztowały koszty obsługi banków. Temat niepolityczny więc nie napiszę czym i kim są banki (zresztą na forum nie używamy brzydkich wyrazów .
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

ja unikam banków ze względy na opłaty, tam gdzie mogę wysyłam po prostu zagraniczne pocztowe przekazy pieniężne (z poczty) - kłopot w tym, że nie do każdego kraju jest taka możliwość, mozna np naać na poczcie przekaz pienięzny do Armenii czy do Algierii, a nie można do Niemiec, ot taka polska rzeczywistość

tam gdzie nie mogę nadać przekazu pozostaje tylko gotówka w liście
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grzeber
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 2899

Dokłądnie, wiele osób kupujących na niemieckich aukcjach przesyła pieniądze w kopercie.
          Wysyłka poleconego priorytetu kosztuje chyba niecałe 10 PLN a dochodzi szybciej niz przelew (ok 2 dni, zależnie kiedy i gdzie nadane). Wystarczy tylko dobrze zabezpieczyć kaskę i siu
          pozdrawiam
          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• clarq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.09
            • 187

Istnieją jeszcze inne sposoby na przesłanie pieniedzy. Można kupić karte prepaid w BZWBK lub w ING BSK. Lub skorzystać z usług PayU. Można też kupić czek bankierski.
            -------------------
            Grupie Żywiec mówie stanowcze NIE!
            Guinnessowi i innym ALE mówie stanowczo TAK!
            Smacznym piwom (także jasnym) mówie TAK.

Comment

• arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

Zdarzało mi się korzystać z e-baya. W przypadku USA przekazałem pieniądze przez Western Union. Przelew 60$ kosztował 15$. Ale i tak łączna cena była korzystna, więc nie narzekałem.
              W przypadku zakupu w Niemczech wysłałem euro w liście - dla bezpieczeństwa koperta ukryta była w folderze promocyjnym okolic Krakowa (dziadek sprzedającego Niemca był Krakusem). Doszło bez problemu.
              Sprzedałem też na allegro książki dziewczynie z Nowego Jorku. Ona przysłała mi czek. W połowie polskich banków odesłano mnie z kwitkiem, w drugiej połowie kazano mi czekać 3 miesiące. Odesłałem czek do Stanów, a książki wysłałem za pobraniem mieszkającej w Polsce ciotce tejże dziewczyny. Miała je odebrać w czasie wakacji, na które planowała przyjechać do Polski.

Comment

• becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                (...) w drugiej połowie kazano mi czekać 3 miesiące (...)
                Te 3 miesiące to na zapas, średnio ok 1 miesiąca trwa realizacja czeków, najgorsze jest to że tytułem zabezpieczenia pobierają ok 22$ "zabezpieczenia" bez względu na to czy suma na czeku to 5$ czy 100$. Oczywiście poźniej ją zwracają.
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

W przyszłym miesiącu powinien ruszyć ogólnoeuropejski międzybankowy system EuroELIXIR, który będzie zdecydowanie tańszy od SWIFTu (oryginalnie przeznaczonego do przelewów wysokich kwot). W założeniach UE koszt przelewu w euro pomiędzy bankami Unii powinien być identyczny jak dla transakcji krajowych.
                  Większość banków w Polsce zamierza przystąpić do tego systemu od dnia jego uruchomienia. NBP jest już gotowy (tzn. jeszcze trwają testy oprogramowania, ale błędów już nie ma).
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Andi
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.07
                    • 1915

Czytajac te odpowiedzi jestem zastrzelony i zaskoczony ze nie wiem co napisac.
                    Alöbo zyjemy na innym Swiecie albo möwimy o 2 innych przekazach pieniedzy.
                    Od dluzszego czasu sprzedaje i Kupuje na eBAY i do tej pory nie mialem zadnych klopotöw z przekazem pieniedzy w UNI EUROPEJSKIEJ.
                    Przelew trwa od 2do 3 dni i kosztuje w Spoarkassie 0,60 € nie ma zadnych dodatkowych oplat.Otrzymywalem i przekazywalem pieniazki do Hiszpanii,Austrii,Wloch.
                    Bedac ostatnio w Polsce zalozylem sobie Konto w Banku Slaskim ktöry jest filiala ING DiBa.
                    Przelewalem tam pieniazki i nie ponosilem zadnych dodatkowych oplat.
                    Wiem ze kiedys byly te oplaty ale po wejsciu Polski do UE przepisy sie zmienily i Transfer Pieniedzy jest taki sam do Polski jak do innych krajöw UE.
                    Przegladalem wiele stron Internetowych Banköw w Polsce i nigdzie nie znalazlem tego ze pobieraja jakies tam dodatkowe oplaty o ile przekaz jest prawidlowo wypisany z waznam IBAN i BIC Numerem.Znalazlem jedynie wzmianke ze w razie nieprawidlowego wypisania BIC beda pobierane dodatkowe oplaty.
                    Rozmawiajac z Dyrektorka Banku Spöldzielczego w Jastrzebiu powiedzala mi ze nie ma dodatkowych oplat.
                    Mysle zr na Forum jest röwniez paru Bankowcöw i moze oni napisza cos na ten temat-jezeli Polsk wprowadzala by jakies dodatkowe oplaty mysle ze bylo by to przegiecie na ktöre UE nie pozwolila by nowemu czlonkowi

Comment

• Andi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.07
                      • 1915

Wszystkim zainteresowanym polecam strone Europäishes Vebraucher Zentrum

Jest to Organizacja tak zwana Ochrona Klient
                      Wlasnie tam pisze ze we wszystkich krajach UE obowiazuja ogölne warunki kozystania z przelewöw pieniedzy i nie moga byc pobierane zadne dodatkowe oplaty.
                      Oplate za przelew ponosi osoba przelweajaca i wynosi w zaleznosci od Banku 0d 0,00€ -Banki bezposrednie tak zwane Direkt Bank do 0,6€ w przypadku Sparkassy

Comment

• Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

Nie są to żadne dodatkowe opłaty, tylko prowizja za wykonanie przelewu. Analogiczna (wg zasady) do prowizji pobieranej od przelewów krajowych - tyle, że większa w kwocie. Np. rzeczony MultiBank pobiera 0,25% od kwoty, ale nie mniej niż 20 zł i nie więcej, niż 200 zł.

Czy jest to zgodne z regulacjami U€? Podejrzewam, że tak; wchodzą tu jakieś kwestie związane z prawem dewizowym (nie wszystkie unijne regulacje obowiązują w Polsce), tudzież "strefa Euro". Nie wiesz, Andi, czy takie same prowizje obowiązują u Ciebie dla przelewów do np. W. Brytanii czy Danii?
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Andi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.07
                          • 1915

Naprawde nie wiem jak to jest z GB albo Dania bo tam pieniazköw nie oprzesylalem,ale wedlug objasnien UE od 1,06 2004 nie ma zadnych oplat.
                          A tak nawiasem möwiac to place wdo Anglii poprzez PayPal albo Moneybookers i nie mam problemöw Waluta jest automatycznie przeliczana na zadana.
                          Moneybookers jest röwniez dostepny w Polsce i po polsku ale bardzo malo ludzi z tego korzysta.
                          A co do tych oplat w Polsce to az ciezko pojac ze ktos nacisnie w Internecie Aktualny kurs Waluty i przeliczy to na Zlotöwki-Trwa to minute albo kröcej i nie wiem zeby tele to kosztowalo

Comment

• kangurpl
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.03
                            • 2660

Opłaty o których pisałem ponosiłem osobiście w końcu zeszłego roku gdy przelewałem pieniądze do banku niemieckiego.
                            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• albeertos
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 2313

Myślę że Andi myli tu pewną rzecz. My mówimy o przelewach z Polski a Andi o przelewach z Niemiec.
                              Póki co z Polski przelewy do innych krajów z UE nie są jeszcze objęte którąśtam dyrektywą UE że przelew do innego kraju członkowskiego nie może kosztować więcej niż przelew wewnętrzny - to jest to o czym pisał Jerzy. Niemcy są od początku objęte przepisami tejże dyrektywy i w tamtejszych bankach jest to po prostu normalne. Jeśli wprowadzę EuroElixir będę bardzo kontent, ponieważ również zdarzają mi się zakupy na zagranicznych serwisach aukcyjnych. I słanie pieniędzy w kopercie było normalne , albo inne wyższe kombinacje.

U nas przez ostatnie dwa albo trzy lata banki wprowadzały ujednoliconą numerację rachunków wg. IBAN, właśnie po to żeby dostosować je do międzynarodowych standardów bankowych i móc uczestniczyć w realizacji unijenj dyrektywy o przekazach transgranicznych.
                              (_)>
                              Nigdy się nie poddawaj!!!
                              Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                              Lech jest tam gdzie jego wiara
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment