Też jestem antysocjalistą, ale jak pozwolimy by ludzie sobie robili nicki typu antisocial, to niedługo potem pojawią się 'antygej', 'antymurzyn' czy nie daj Boże 'antypiwo'
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
A tak a propos dlaczego shlangbaum a nie jak chce poeta ( a właściwie prozaik ) schlangbaum
No widzisz. W książce też nie było to usystematyzowane. Henryka Prus pisał jako Schlangbaum ale jego ojca już jako Szlangbaum. Ja to pogodziłem na Shlangbaum A tak na prawdę, to jak się kiedyś rejestrowałem na Allegro to Schlangbaum już był A wiedziałem, że ojciec pisał się inaczej więc podałem Shlangbaum, a że 'Lalkę' czytałem dłuuuugo wcześniej to nie pamiętałem, że powinno byćSzlangbaum. Teraz jasne
W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
Dzię dobry, to ja. Czasem coś napisałem, czasem uwarzyłem. Pomożecie? Ankieta, anonimowa, niedługa (ca 60 kliknięć). Pomóżcie Dobrzy Ludzie. ART, wywal to w kosmos jak zaśmiecam (możesz mi pousuwać posty w message Center? nie mogłem do Ciebie nic wysłać bo limit przekroczony a nie umiem...
Jedyny węgierski browar stacjonarny na terenie Rumunii, z węgierskimi etykietami i opisem.
Miałem dylemat, bo na rumuńskiej stronie figuruje ta firma pod nazwą z tytułu wątku, zaś na ich stronie i na fb jest po prostu Csíki Sör.
Tak czy owak pod tą nazwą jest podstawowe piwo,...
Wykorzystując obchody Dnia Piwa Niemieckiego pomyślałem, że warto przybliżyć przepisy, którymi obwarowane jest warzenie piwa w Niemczech, a w szczególności tzw. "Niemieckie Prawo Czystości". Poniżej zamieszczam tłumaczenie.
Za oknem żar niemiłosierny, ale w mojej dłoni zbawienna butelka z kolejnym piwem, którego brak w tutejszej bazie. Tym razem trafiło na bawarskiego pilsnera z Arcobräu. Sam browar chwali się 500-letnią tradycją. Natomiast pils na te upały wydaje się całkiem fajnym, naturalnym wyborem. Przy...
Comment