opcja potwierdzenia danych osobowych

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

opcja potwierdzenia danych osobowych

w głowie zaświtała mi następująca myśl:

Mamy sporo Użytkowników, wiele z nich nie odzywa się na Forum, praktycznie nie udziela się towarzysko - przynajmniej w gronie Forumowiczów) - przez to nie można zbytnio ocenić ich wiarygodności na zadowalającym poziomie - jeśli chce się np. nawiązać współpracę kolekcjonerską, etc. Stąd pomysł aby umożliwić Browarowiczom podniesienie stopnia zaufania do swojej osoby poprzez potwierdzenie przez nich swoich danych osobowych tak jak to ma miejsce np. na serwisach aukcyjnych choćby Allegro. Ponieważ jednak Browar.biz nie charakteru "transakcyjego" opcja byłaby zupełnie dobrowaolna a osoby które dokonają takiego potwierdzenia zostałyby odpowiednio oznaczone (np. innym kolorem [podobnie jak PremiumUżytkownicy], informacją w profilu, etc.).

Opcja pewnie kosztowałaby parę zł (hm, mniej więcej tyle co koszt wysłania takiego listu z potwierdzeniem) i ze względu na wysokość - możnabyłoby to np. opłacić SMSem.

taka luźna myśl przyszła mi do głowy w związku z chciażby takim jednym konkursem na forum pojawianiem się ew. "klonów", etc. Dlatego prosiłbym Ciebie o wypowiedzenie się bo chciałbym poznać Twoje zdanie w tej materii.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Hmmmm, czy ja też muszę potwierdzać swoje miejsce zamieszkania? Myślę, że ze 40 forumowiczów mogłoby ją za mnie potwierdzić, włączając Admina
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

A pomysł wydaje mi sie dobry - wtedy np. nowi mogliby szybciej zyskać zaufanie, jeśli chodzi o "zmyślne paczki" i takie tam
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23960

załóżmy że premierów by to nie obowiązywało, bo ich dane już zostały w różny sposób zanotowane

w sumie nie tylko PremiumUżytkowników ale i np. tych którzy będą czynić zakupy w sklepie Browar.biz i wybiorą sobie taką opcję.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

inną sprawą jest kwestia dostępu do tych danych przez osoby trzecie. w przypadku aukcji dostęp do danych mają wzajemnie - strony transakcji. tutaj trzebaby to inaczej rozwiązać, wszak jako takie transakcje tu się nie odbywają.

no ale na razie rozważmy w ogóle przydatność takiej opcji.

Comment

• kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

Sądzę, że nie ma potrzeby udostepniania tych danych osobom trzecim.
            Znane by były tylko adminowi i wystarczy.
            Odpowiednie oznaczenie nick'a takiej osoby uwiarygadniałoby ja innym forumowiczom.
            A w razie problemów admin by sięgał do swojej teczki
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• grzeber
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2002.05
              • 2880

Nie jestem przeciw ale mam jedno "ale" .

Czemu to ma służyć ?

Jeżeli ta opcja będzie dobrowaolna to znając życie większość osób tego nie wypełni. I co z nimi zrobić ? zabronić brania udziału w ankietach i konkursach, tak aby nie było takich sytuacji jak ta obecnie podejrzewana ? Przecież już teraz w ankietach bieże udział garstka osób, a wprowadzenia kolejnych obostrzeń spowoduje, że będzie ich jeszcze mniej. W wtedy ich wyniki (np o dacie giełdy będą zupełnie niemiarodajne).

Myśle więc, że nie jest to potrzebne. Jeżeli zostanie uruchomiony Sklepik Browaru to baza adresowa i tak powstanie samoistnie, a jeśli chodzi o konkursy to trzeba tak ustalać ragulamin aby nie było możliwości manipulacji wyników.
              pozdrawiam
              www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23960

ta myśl przyszła mi do głowy przy okazji konkursu - ale bynajmniej nie dotyczyła ukrócenia tego typu praktyk o jakie sie podejrzewa tych i owych, bo to nie ma szans powodzenia w naszym kombinatorskim kręgu kulturowym chodziło bardziej o uwiarygodnienie tych którzy są w Browarze ale z przyczyn różnych nie chcą uczestniczyć na Forum, a inaczej trudno im pokazać że są w miarę wiarygodnuymi partnerami - a nie wirtualną inkarnacją wyimaginowanej postaci

Comment

• Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9081

Nie wiem jescze czy to ma sens.
                  Może wystarczyłoby w niektórych wypadkach np. poręczenie przez 2 "premiumowców"
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• arcy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.07
                    • 7538

Za kwestionowanie sensowności pomysłów ARTa będziesz musiał ujawnić tajemnice NATO i przepis na wojskową grochówkę

A tak na poważnie, to czemu nie? Np. gwiazdka przy nicku byłaby w pewnym sensie gwarancją dla osób zainteresowanych wymianą.

Comment

• dzidek1960
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 1548

Wielu z Nas, tych aktywnych, zna się osobiście lub miało ze sobą chociaż przelotny kontakt. Dla tych to jest niejako bez sensu, lecz dla tych co nie są tu aktywni, a często odwiedzają te strony mogło by rzeczywiście pomóc w kontaktach. Dlatego jestem ZA, lecz tylko na zasadach dobrowolności.
                      "Ma jednak kraj polski napój warzony
                      z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                      piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                      do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                      mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                      wybornym smakiem"
                      Jan Długosz, Historie Piwne
                      Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23960

pomysł podświadomie chyba jednak narodził mi się nieco wcześniej - przy okazji ostatniego zaglądania do giełdy w dziale Kolekcjonerstwo - był tam cały zestaw osób, których Nicki brzmią dość egzotyczne, bo w ogóle gdzie indziej w serwisie się nie udzielali.

opcja oczywiście nie byłaby obligatoryjna i służyłaby w zasadzie tylko tym którzy chcieliby dodatkowego uwiarygodnienia swojej osoby w wirtualnym świecie piwnym w Browar.biz.

Comment

• clarq
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.09
                          • 187

Podoba mi się ten pomysł. Dodatkowo proponuje dodatkową weryfikacje dla osób "nowych". W ramach takiej weryfikacji po rejestracji dany użytkownik musiałby wydrukować "umowe o członkostwo" w ilości sztuk 2, wniosek o rejestracje członka sztuk 1, podpisać wszystko, załączyć kserokopie dokumentu tożsamości (z dopiskiem "pod groźbą odpowiedzialności karnej potwierdzam zgodność z oryginałem" oraz podpisem) oraz koperte zwrotną (ze znaczkiem). Takie dokumenty nowy użytkownik wysyłałby listem poleconym do ART'a. Po otrzymaniu dokumentów konto zostałoby aktywowane, a jedna kopia umowy odesłana w załączonej kopercie. Może to troche zbyt drastyczna metoda, ale napewno bardzo skuteczna.
                          -------------------
                          Grupie Żywiec mówie stanowcze NIE!
                          Guinnessowi i innym ALE mówie stanowczo TAK!
                          Smacznym piwom (także jasnym) mówie TAK.

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23960

a może coś poza sarkazmem?

Comment

• grzeber
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2002.05
                              • 2880

Ja uważam, że osoba która chce poważnie traktować zbieranie birofiliów bez względu na to czy jest nowa czy stara, czy ma 14 lub 41 lat wywiąże się z danej transakcji.
                              A osoby nie poważne...cóż zawsze istnieje ryzyko, że ktoś nie wywiąże się z obietnicy nawet na allegro. Ale taka jest cena pozyskania dobrej sztuki do zbioru po atrakcyjenej cenie. Poprostu albo ktoś jest uczciwy albo nie, i żadna weryfikacja tego nie zmieni .

Mam pytanie do ATRa :
                              Czy w wypadku jeżeli osoba, która podała swoje dane, a nie wywiązała się transakcji,podjąłby jakąś interwencję ?
                              pozdrawiam
                              www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

Przetwarzanie...
                              X