Czym różni się karczma od restauracji? Czym się sugerować ?
Jest jakiś wyznacznik, który pozwala prawidłowo zakwalifikować dany lokal gastronomiczny do którejś z tych grup - może np. brak obrusów ?
Czy może mam traktować karczmę jako polski odpowiednik słowa pub?
Za PWN: "karczma, austeria, oberża, zajazd, gospoda, gościniec, budynek, zwykle przy uczęszczanych traktach, miejsce wyszynku, spotkań ludności oraz dom zajezdny dla podróżnych".
Czyli karczmy mamy w osobnych budynkach, zwykle przy drodze. I wtedy nawet jak są obrusy, pełna obsługa kelnerska to liczymy to jako karczmę a nie restaurację - tak ja to rozumię
Nie wiem czy to wina moich ustawień (chociaż nic ostatnio nie zmieniałem), ale w DP gdy wpisywałem np. nazwę browaru zagranicznego wyskakiwała mi lista podpowiedzi w kolejności alfabetycznej. Teraz wyskakuje mi lista, ale według kolejności ostatnich wpisów. Podobnie z wartościami w okienkach "godzina", "cena". Proszę o interwencję
Ostatnia zmiana dokonana przez Promil03; 2010-11-29, 20:17.
Comment