Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
Wyświetlenie odpowiedzi
"Piwo gdzie" też jest użyteczne (choć już dużo mniej jak kiedyś), znowu głównie z powodu zagranicznej bazy lokali, bo co do krajowej powstają nowocześniejsze aplikacje i spadło zainteresowanie współpracą spośród samych właścicieli tychże lokali - mają atrakcyjniejsze kanały.
Nawet dział piw polskich leży i kwiczy.
Dział ogólny (z prasówką) niestety nie jest już źródłem informacji i generalnie negatywnie rzutuje na odbiór całego forum i serwisu. Jałowe dyskusje (często nie wolne od złośliwości), które pojawiają co jakiś czas (np. szkodliwość blogu Kopyra czy ostatnio niewłaściwości pojęcia browar kontraktowy) spowodowało, że osoby z branży (producenci, dystrybutorzy) oraz spora część użytkowników (w tym premium) odeszła. Szkoda.
"Browarnictwo amatorskie" ma konkurencję, ale chyba się kręci.
Co tam jeszcze mamy?
Piwo Roku? Kiedyś to było coś, liczące się wyróżnienie. A teraz? Trochę śmieszne, trochę straszne, dwa lata chaosu a teraz nic. I nie wierzę w reaktywację.
Ankiety, konkursy? Dawne dzieje, wisi taki trup na stronie głównej.
Dział Kolekcjonerstwo jest przydatny, bo można sobie prześledzić historię danego piwa, czy browaru na podstawie etykiet. Forma galerii jest strasznie archaiczna, ale to nie nowość tutaj. Galeria browarów byłaby super, bo materiału zdjęciowego jest mnóstwo. Tylko rozmiar zdjęć do rzyci, ale wszystko kładzie ich organizacja. Ponad pięć tysięcy zdjęć, nie posortowane w żaden sposób, wszystko bez ładu i składu, a miniaturki są śmieszne.
A na forum? Działy Historia i Kolekcjonerstwo są ok, działają i raczej nie mają konkurencji poza b.bizem.
A dokąd zmierza b.biz? Moim zdaniem są dwie możliwości:
1. Gruntowny remont, inwestycja i walka o nowego użytkownika i reklamodawców. Browarów i lokali przybywa, będą szukać nowych kanałów marketingu. Była na to szansa parę lat temu, ale została zmarnowana. Teraz będzie ciężko, ale biorąc pod uwagę ostatnie działania i innowacje na forum, to nie martwię się o powodzenie tej akcji, po prostu nic nie zostanie zrobione w tym kierunku.
2. Zostanie tak jak jest. A wiadomo co się dzieje z tym, który się nie rozwija. Odpływ udzielających się użytkowników, spadek wpływów, a koszty utrzymania serwisu raczej nie maleją. Wiadomo, do czego to może doprowadzić któregoś dnia.
Może zaraz się posypią gromy, że jestem niewdzięcznikiem, bo bez tego forum dalej bym pił Tyskie itp itd. Jestem tu od siedmiu lat, a od prawie czterech pracuję w branży piwnej. Zajmuję się tematem na co dzień, więc już to i owo widziałem, choć nie aspiruję do miana alfy i omegi. Szkoda mi b.bizu, bo tutaj zaczynałem i mam do tego miejsca sentyment.
Comment