Aktualizacje artykułów o warzeniu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Aktualizacje artykułów o warzeniu

    Tak przyszło mi do głowy, że niektóre, co starsze artykuły trzeba by przegladać pod kątem zmian cały czas zachodzących w procesie domowego warzelnictwa. Konkretnie chodzi mi o coraz bogatsze usprzętowienie. I tak np. w artykule o filtracji trzeba by dodać możliwość zakładania "rurki" filtracyjnej w garnku z kranikiem. Ja niestety się tego nie podejmę, bo u mnie filtracja przebiega jak za czasów Króla Ćwieczka, czyli w wiadrze z dziurkami, więc nie mam doświadczenia Ale zastanawiam sie, jakby to sprawnie rozwiązać, żeby były te tematy systematycznie odświeżane, żebyśmy nie wyszli na zacofanych
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Tak przyszło mi do głowy, że niektóre, co starsze artykuły trzeba by przegladać pod kątem zmian cały czas zachodzących w procesie domowego warzelnictwa. Konkretnie chodzi mi o coraz bogatsze usprzętowienie. I tak np. w artykule o filtracji trzeba by dodać możliwość zakładania "rurki" filtracyjnej w garnku z kranikiem. Ja niestety się tego nie podejmę, bo u mnie filtracja przebiega jak za czasów Króla Ćwieczka, czyli w wiadrze z dziurkami, więc nie mam doświadczenia Ale zastanawiam sie, jakby to sprawnie rozwiązać, żeby były te tematy systematycznie odświeżane, żebyśmy nie wyszli na zacofanych
    Było http://www.browar.biz/artykuly.php?id=89&str=1 ( w dziwnej formie link - poprzedni wywalał na wikipedię) , no fakt bez kranika ale to kolejny etap, zasada pozostaje jednak ta sama, zero dodatkowej wody na podbicie
    Last edited by mark33; 2006-02-23, 21:09.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      ...czyli nie było. Jestem trochę zmęczona, więc nie denerwuj mnie, uważasz, że oparłam swój post na artykule nie czytając go?
      Zasada jest ta sama, ale rozwiązanie inne, łatwiejsze. Łatwiej dla ludzi, którzy nie będąc uczestnikami forum czerpią wiedzę z tego serwisu.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Rurki miedziane są do bani, w przemyśle była taka metoda, ale się nie sprawdziła. Nie ma się co podniecać.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          A plastikowe wiadra z dziurkami się sprawdziły?

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Rurki miedziane są do bani, w przemyśle była taka metoda, ale się nie sprawdziła. Nie ma się co podniecać.
            Sprawdziło się, czy nie, opisać należy. Ktoś zajrzy, udoskonali a potem znów zaktualizuje. Nie ma co marudzić
            Last edited by joelka; 2006-02-24, 00:12.

            Comment

            • naczelnik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 1884

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
              Sprawdziło się, czy nie, opisać należy.
              Rzadko ostatnio tu zagladam, ale...
              Wydaje mi sie, ze gdyby przynajmniej niewielki procent z udzielajacych sie, praktykujacych piwowarow, opisal cokolwiek w formie artykulu byloby zylo sie nam , Polakom, lepiej - parafrazujac Bareje
              Nie wierze, ze nie mamy pewnych doswiadczen(mowie tez o sobie), ktorych nie moznaby "sprzedac"na forum. Nie mowie, by od razu "sprzedawac" to , do czego dochodzilo sie przez dlugi czas. Ale by najprostsze(jak nam sie wydaje)wskazowki odnosnie np. filtracji zamiescic wlasnie w jakims krotkim artykule. Niech chocby tam stoi, ze nie jest niezbedna pielucha...
              Mi niestety - brakuje czasu, choc pomyslow w glowie mam troche, i wydaje mi sie , ze calkiem ambitnych . I chyba beda musialy dojrzec jeszcze...
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                A plastikowe wiadra z dziurkami się sprawdziły?
                No chyba tak, skoro wszystkie sklepy dla piwowarów je sprzedają. I o ile wiem, to nie ma browaru w Polsce, który miałby kadź filtracyjną z rurką miedzianą, za to prawie wszystkie mają kadź filtracyjną z dziurkami w dnie.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Rurki miedziane są do bani, w przemyśle była taka metoda, ale się nie sprawdziła. Nie ma się co podniecać.
                  Przeczytaj tytuł tematu, a potem dopiero powalaj nas na kolana swoimi wnioskami
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Nigdy za pomocą wiadra z dziurkami nie filtrowałem, ale są tacy którzy zmienili sposób filtracji z wiadra na miedzianą rurkę, z drugiej strony nie spotkałem piwowara który zmienił by sposób filtracji z rurki na wiadro. Coś w tym jest, osobiście pozostanę przy mojej rurce ponacinanej .

                    Ps.
                    Marusiu sorrki , po prostu nie do końca się zrozumieliśmy.
                    Ja mam filtrator Cu luzem i wkładam go do kotła warzelnego po zacieraniu ( nie utrudnia mieszania i łatwiej się go czyści ). Sprzęty montowane na stałe to faktycznie następny rozdział.

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #11
                      Super Marku33, że masz coś do powiedzenia w tej kwestii ale ty również przyjrzyj się tematowi. Nikt tu raczej nie zamierzał dyskutować co jest lepsze. Wydaje mi się, że ideą artykułów jest to o czym napisał Naczelnik aby umieszczać wszystkie pomysły a inni sobie sami zdecydują czy wolą Cu czy plastik.
                      Woreczek z pieluchy tetrowej też nie był i nie będzie używany w browarach ale u mnie się sprawdził i może ktoś zechce z tego skorzystać na swoje potrzeby więc czemu by nie nadmienić tego pomysłu w artykule jako jeden ze sposobów na gotowanie chmielu?

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #12
                        Wiem, wiem, wiem, jednak muszę się bronić przed Krzysiowym stwierdzeniem (rurka jest do bani).

                        Comment

                        • strzelczyk76
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.11
                          • 823

                          #13
                          Dobrze Pani Prezes - to ja zobowiązuję się do uzupełnienia tematu o filtracji - a dokładnie o wątek "jak zrezygnowałem z filtracji w ogóle - dla leniwych i oszczędzających czas"

                          to tak, aby wbić klina pomiędzy amatorów dziurek w plastiku , a szparek w miedzi

                          materiał mogę poprzeć zdjęciami, jak mnie kto pogoni - to może uda mi się to zrobić w przyszłym tygodniu...

                          Last edited by strzelczyk76; 2006-02-24, 11:40.
                          NORMALNOŚĆ



                          Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X