Tak przyszło mi do głowy, że niektóre, co starsze artykuły trzeba by przegladać pod kątem zmian cały czas zachodzących w procesie domowego warzelnictwa. Konkretnie chodzi mi o coraz bogatsze usprzętowienie. I tak np. w artykule o filtracji trzeba by dodać możliwość zakładania "rurki" filtracyjnej w garnku z kranikiem. Ja niestety się tego nie podejmę, bo u mnie filtracja przebiega jak za czasów Króla Ćwieczka, czyli w wiadrze z dziurkami, więc nie mam doświadczenia Ale zastanawiam sie, jakby to sprawnie rozwiązać, żeby były te tematy systematycznie odświeżane, żebyśmy nie wyszli na zacofanych
Aktualizacje artykułów o warzeniu
Collapse
X
-
Aktualizacje artykułów o warzeniu
Tagi: brak
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaTak przyszło mi do głowy, że niektóre, co starsze artykuły trzeba by przegladać pod kątem zmian cały czas zachodzących w procesie domowego warzelnictwa. Konkretnie chodzi mi o coraz bogatsze usprzętowienie. I tak np. w artykule o filtracji trzeba by dodać możliwość zakładania "rurki" filtracyjnej w garnku z kranikiem. Ja niestety się tego nie podejmę, bo u mnie filtracja przebiega jak za czasów Króla Ćwieczka, czyli w wiadrze z dziurkami, więc nie mam doświadczenia Ale zastanawiam sie, jakby to sprawnie rozwiązać, żeby były te tematy systematycznie odświeżane, żebyśmy nie wyszli na zacofanychLast edited by mark33; 2006-02-23, 21:09.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Było http://www.browar.biz/artykuly.php?id=89&str=1 no fakt bez kranika
Zasada jest ta sama, ale rozwiązanie inne, łatwiejsze. Łatwiej dla ludzi, którzy nie będąc uczestnikami forum czerpią wiedzę z tego serwisu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuRurki miedziane są do bani, w przemyśle była taka metoda, ale się nie sprawdziła. Nie ma się co podniecać.Last edited by joelka; 2006-02-24, 00:12.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaSprawdziło się, czy nie, opisać należy.
Wydaje mi sie, ze gdyby przynajmniej niewielki procent z udzielajacych sie, praktykujacych piwowarow, opisal cokolwiek w formie artykulu byloby zylo sie nam , Polakom, lepiej - parafrazujac Bareje
Nie wierze, ze nie mamy pewnych doswiadczen(mowie tez o sobie), ktorych nie moznaby "sprzedac"na forum. Nie mowie, by od razu "sprzedawac" to , do czego dochodzilo sie przez dlugi czas. Ale by najprostsze(jak nam sie wydaje)wskazowki odnosnie np. filtracji zamiescic wlasnie w jakims krotkim artykule. Niech chocby tam stoi, ze nie jest niezbedna pielucha...
Mi niestety - brakuje czasu, choc pomyslow w glowie mam troche, i wydaje mi sie , ze calkiem ambitnych . I chyba beda musialy dojrzec jeszcze...Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcA plastikowe wiadra z dziurkami się sprawdziły?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuRurki miedziane są do bani, w przemyśle była taka metoda, ale się nie sprawdziła. Nie ma się co podniecać.
Comment
-
-
Nigdy za pomocą wiadra z dziurkami nie filtrowałem, ale są tacy którzy zmienili sposób filtracji z wiadra na miedzianą rurkę, z drugiej strony nie spotkałem piwowara który zmienił by sposób filtracji z rurki na wiadro. Coś w tym jest, osobiście pozostanę przy mojej rurce ponacinanej .
Ps.
Marusiu sorrki , po prostu nie do końca się zrozumieliśmy.
Ja mam filtrator Cu luzem i wkładam go do kotła warzelnego po zacieraniu ( nie utrudnia mieszania i łatwiej się go czyści ). Sprzęty montowane na stałe to faktycznie następny rozdział.
Comment
-
-
Super Marku33, że masz coś do powiedzenia w tej kwestii ale ty również przyjrzyj się tematowi. Nikt tu raczej nie zamierzał dyskutować co jest lepsze. Wydaje mi się, że ideą artykułów jest to o czym napisał Naczelnik aby umieszczać wszystkie pomysły a inni sobie sami zdecydują czy wolą Cu czy plastik.
Woreczek z pieluchy tetrowej też nie był i nie będzie używany w browarach ale u mnie się sprawdził i może ktoś zechce z tego skorzystać na swoje potrzeby więc czemu by nie nadmienić tego pomysłu w artykule jako jeden ze sposobów na gotowanie chmielu?
Comment
-
-
Dobrze Pani Prezes - to ja zobowiązuję się do uzupełnienia tematu o filtracji - a dokładnie o wątek "jak zrezygnowałem z filtracji w ogóle - dla leniwych i oszczędzających czas"
to tak, aby wbić klina pomiędzy amatorów dziurek w plastiku , a szparek w miedzi
materiał mogę poprzeć zdjęciami, jak mnie kto pogoni - to może uda mi się to zrobić w przyszłym tygodniu...
Last edited by strzelczyk76; 2006-02-24, 11:40.NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
Comment