Kolekcjonerstwo /puszki - ile fotek ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • remfire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1334

Kolekcjonerstwo /puszki - ile fotek ?

Zamieszczając fotki puszek w dziale kolekcjonerstwo , zauważyłem że możliwość dołączenia dwóch fotek danej puszki jest czasami niewystarczająca.
    Puszka jest przecież trudniejsza do przedstawienia niż inne birofilia z racji swej "okrągłości " Właściwie do pełnego jej przedstawienia potrzeba aż 6 fotek - cztery strony + góra i dół.
    Aby nie byc posądzony o skrajne podejście do tego tematu , oraz zdając sobie sprawę że " serwer nie z gumy", proponuję mniej "miejscochłonne" rozwiązanie : obowiązkowe zamieszczenie dwóch zdjęć każdej puszki + możliwość dodatkowego zamieszczenia trzeciego zdjęcia.
    Taki sposób przedstawienia pozwoli na pełniejsze przedstawienie tych egzemplarzy , które z różnych stron wygladają całkowicie inaczej. Widoczna bedzie również strona z podstawowymi informacjami o piwie : producent , zawartośc alkoholu itp .
    Co sądzicie o moim pomyśle ?
  • Khian
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 122

Można jednym zdjęciem załatwić sprawę. Konserwę należy rozciąć i rozprostować.
    Dla mnie osobiście jedna fotka frontu puszki w zupełnosci wystarczy.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khian
      Ja Cię zaraz rozetnę

Jestem za pomysłem Remfire'a, czasem puszki różnia się tyłem bądź bokiem (np Lech z druzynami piłkarskimi - eliminacje) jedno zdjęcie samego boku jest bezsensowne. Musi być front i druga - inna od już zamieszczonego wzoru część. Jestem za min. dwoma obowiązkowymi skanami.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grzeber
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 2898

Popieram, 2 + 1 do dobry pomysł.
        pozdrawiam
        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23994

Kolega jednak jeszcze nie zamieścił ani jednego zdjęcia puszki piwnej w dziale kolekcjonerskim...
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• kruger_nr1
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼
            • 2005.11
            • 802

No cóż,na zachodzie jakis czas temu nawet w ten sposób zaczęto zbierać puszki i widziałem kolekcjonera** puszek** który miał na giełdzie segregatory z porozcinanymi puszkami powkładanymi w koszulki ale jakoś na szczęście do tej pory ta dziwna forma zbierania puszek nie zdobyła sobie popularności!!!!!!choć można i tak **zbierać**........udało mi się już zrobić zdjęcia całego mojego zbioru polskich puszek i dla możliwości porównania drobniejszych różnic robiłem od 4do nawet 10 zdjęć jednej puszki by można przeczytać nawet najdrobniejsze napisy.polskie puszki zbieram nawet na bardzo drobne różnice.i właśnie wczoraj moja kolekcja polkich puszek przekroczyła 2000 sztuk....w ciągu ostatniego roku przybyło mi ich 300
            Kolekcja puszek piwnych:
            http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 14999

to wrzucaj braki do puszek
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Juby_piwosz
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.02
                • 254

"Od przybytku głowa nie boli" - tyle polskie przysłowie i - mimo tego, iż nieraz boleśnie przekonałem się, że jednak boli, jestem za zwiększeniem ilości fotek, a także - co bardzo ważne - za zamieszczaniemm szczegółowego opisu wzorca i różnic (!).

Comment

• arcy82
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.01
                  • 44

puszki

ja jestem za tym by zamieszczac po dwa foto

Comment

• ikulczyk
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.01
                    • 26

Remfire ma rację - jedno zdjęcie nie wystarczy. Wydaje mi się sensowne wstawianie jednego zdjęcia puszki, która ma te same napisy z dwóch stron oraz umożliwienie wstawienia drugiej fotografii wg uznania kolekcjonera, dla pokazania innego ważnego szczegółu. Rozcinanie i rozprostowywanie puszek dla zrobienia jednego zdjęcia jest po prostu barbarzyństwem! Jesteśmy kolekcjonerami, a nie rzeźnikami. Khian - co za pomysł??? Czasem zdobywamy jeden egzemplarz, i co wtedy? Mamy go zniszczyć dla fotografii?

Comment

• Robaczek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.02
                      • 63

Popieram pomysł dwóch zdjęć + jedno dodatkowe. Jest to bardzo dobry pomysł.
                      Piwo to jedyny napój, który może poszczycić się piękną, gęstą pianą.

Comment

• Tumry
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.01
                        • 204

mam małoletniego kolegę, który zbiera bateryjki i fotografuje swoje zbiory na tle 2 lusterek ustawionych z tyłu - skośnie. Niestety, taka fotka puszki musiałaby "ważyć" minimum 0,5 MB
                        Tumry
                        sasiad47@gmail.com.pl
                        (gdyby wszyscy piwosze dobrej woli ...)

Comment

• boku
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.09
                          • 444

Moim zdaniem obecny układ jest wystarczający. Określa puszkę jednoznacznie. Jeśli nawet w niektórych przypadkach zostanie pewna "tajemnica", tym lepiej dla sprawy.

Comment

• remfire
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.03
                            • 1334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku
                            Moim zdaniem obecny układ jest wystarczający. Określa puszkę jednoznacznie. Jeśli nawet w niektórych przypadkach zostanie pewna "tajemnica", tym lepiej dla sprawy.
                            Czyli dla sprawy tez byłoby lepiej gdyby zamieszczano fotki połowy kapsla, etykiety czy podstawki ? Byłoby wtedy znacznie bardziej tajemniczo...

Comment

• panbibi
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2003.10
                              • 27

Popieram kolegę Remfire, 2 + 1 to bardzo dobry pomysł i minimum jakie powinno być.

Comment

Przetwarzanie...