Forum, a biznes piwny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • remfire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1334

Forum, a biznes piwny

Wczoraj rozgorzała stosunkowo krótka , ale bardzo intesnywna dyskusja dotycząca KEG-ów. W trakcie dyskusji zahaczono równiez o inne tematy ( jak to prawie zawsze bywa ) m.in. o kwestię łączenia przez niektórych forumowiczów spraw prywatnych ( klientów/kolekcjonerów/sympatyków piwa itp) ze sprawami słuzbowymi ( własnych interesów , bądź firm które reprezentują).
    W trakcjie wczorajszej dyskusji prawdopodobnie nie zostałem prawidłowo zrozumiany - nawet nie dziwie się bo widac było że emocje wzrastały z godziny na godzinę. Postanowiłem więc zgodnie z sugestia założyć nowy wątek dotyczacy tej sprawy.
    Sprawa napełniania , przemalowywania itp KEG-ów tak naprawdę wogóle mnie nie interesuje , bo jestem tylko normalnym klientem. Czytałem jednak posty w tym wątku z ciekawościa, bo to dotyczyło sprawy o której do tej pory własciwie nie miałem pojęcia. Dowiedziałem się m.in ile kosztuje przeciętny KEG, o sposobach dystrybucji itp. Przyniosło to więc pewne wartości edukacyjne Pomimo tego że głosy w dyskusji były różne to oceniając to "na trzeźwo" trzeba przyznać że każdy miał częściowo rację.
    Samo poruszenie tej sprawy , oraz fakt że w pewnym sensie przyniosło to jakieś efekty ( w bardzo krótkim czasie) , podnosi wartość tego forum.
    Natomiast fidoangel poruszył nieco inna sprawę - przynajmniej tak ja to zrozumiałem. Nie chcę jednak sugerowac co on miał na mysli - każdy moze to sobie sam zinterpretować - a najlepiej by było gdy sam autor to wyjaśnił.
    Podsumowując, na tym forum pojawiaja sie różne osoby, począwszy od osób które sporadycznie stykają sie z piwem , aż do tych które piwem zajmują sie zawodowo. Dopóki wszyscy mają względnie równe prawa , to wydaje mi się że wszystko jest ok i można to uznawać w pewnym sensie za edukacje piwną. Dodatkową korzyścia z tego tematu było niewątpliwie znaczne ożywienie forum i sprowokowanie do wypowiedzi wielu osób
    Jeśli wczoraj ktoś poczuł sie dotknięty moimi postami to przepraszam, bo nie takie były intencje moich wypowiedzi , lecz zasygnalizowanie dostrzeżonych spraw.
    Takie jest moje zadnie na ten temat. Forumowiczów jest jednak wielu , więc chyba trzeba zadać takie pytanie : Czy forum jest odpowiednim miejscem do załatwiania interesów ?
  • kibi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 1875

Sprawa wydaje sie prosta: właścicielem portalu jest Art, a my jesteśmy tylko użytkownikami. Wobec tego tylko on może decydować jakie reklamy, kryptoreklamy, i inne tematy handlowe można na nim umieszczać, a kogo odesłać (jak ostatnio Piwoszkę Tyską) do reklamy płatnej. Jak mawia Sopista: pańska sprawa, a nam chłopom nic do tego .
    Brakuje mi tylko jasnego wyróżnienia osób, które na forum zaglądają służbowo.
    Dla kogoś, kto uważnie śledzi forumowe dyskusje, nie jest tajemnicą, że Simon reprezentuje browar Amber, a Żywiec jest właśnie pracownikiem Żywca. Są wśród uzytkowników również przedstawiciele innych browarów (Czarnkowa, Namysłowa i pewnie jeszcze innych), ale nie każdy musi to kojarzyć i pamiętać. Zdaję sobie sprawę, że wymienione powyżej osoby nie bywają tu wyłacznie z obowiązku i często wyrażają własne prywatne opinie, ale w niektórych tematach muszą prezentować stanowisko swojego pracodawcy i dla innych uczestników dyskusji powinno to być jasne.

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
      Natomiast fidoangel poruszył nieco inna sprawę - przynajmniej tak ja to zrozumiałem. Nie chcę jednak sugerowac co on miał na mysli - każdy moze to sobie sam zinterpretować - a najlepiej by było gdy sam autor to wyjaśnił.
      Nie chcę się odnosić do spraw, które nie są jasno przedstawiane przez autora. To co mogę się domyślać o co autorowi mogło chodzić - pozostawiam na razie dla siebie bo nie wiem na ile moje domysły są słuszne i nie mam zamiaru się wygłupiać z interpretacjami. Jeśli są zastrzeżenia do jakiś konkretnych sytuacji - zawsze proszę o wskazywanie tych zdarzeń.

Jesli chodzi o zamieszczanie informacji - m.in. handlowych - tak, pozwalam sobie na własną kwalifikację zamieszczanych treści, np. jako reklama, reklama nieautoryzowana, czy coś innego. Korzystam z tego jednak bardzo rzadko. Ale nie ma się co oszukiwać - taki to juz mój psi przywilej jako ciągłego dokładacza do tego interesu. Oczywiście PremiumUżytkownicy mają swój spory udział w pokrywaniu kosztów utrzymania serwisu (od pewnego czasu nawet większy niż reklamowdawcy), ale chyba nie zaskoczę nikogo stwierdzeniem że poza pokrywaniem kosztów są też inne sprawy które muszę brać pod uwagę. Prowadzenie naszego serwisu, choć zapewne marne w moim wykonaniu (wystarczy spojrzeć na newsy), wymaga sporego nakładu czasu.

Pewnie mógłbym tak nudzić w nieskończoność, ale mam teraz jeszcze inną odpłatną ale niestety niepiwną robotę do wykonania.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
      X