FAQ dla nowowstepujących BrowarBizowiczów - tu mozna się popisać :D

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Moje rozumowanie jest takie: skoro na głównej stronie są odnośniki do działu "artykuły" i do działu"piwowarstwo domowe", to jakie jeszcze linki są tobie potrzebne? Podobnie na forum, pod napisem "browar.biz" jest link "działy browar.biz".

Może trzeba te napisy zrobić siedem razy większe? Albo zrobić z nich wyskakujące co sekundę popupy? A może po prostu przyłóż się do oglądania strony, zanim zaczniej ją poprawiać.

Comment

• monne
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.02
      • 914

Art, Twój plan / jak każdy / jest wielki i zacny, rozumiem, że chcesz ułatwić życie NOWYM, ale zgodzę się z Krzysiem.
      Krzysiu Moje rozumowanie jest takie: skoro na głównej stronie są odnośniki do działu "artykuły" i do działu"piwowarstwo domowe", to jakie jeszcze linki są tobie potrzebne? Podobnie na forum, pod napisem "browar.biz" jest link "działy browar.biz".

Może trzeba te napisy zrobić siedem razy większe? Albo zrobić z nich wyskakujące co sekundę popupy? A może po prostu przyłóż się do oglądania strony, zanim zaczniej ją poprawiać.
      Forum jest naprawdę dobrze zorganizowane i przy odrobinie chęci można wszystko w nim znaleźć. Takie ułatwianie nic dobrego nie wnosi, wręcz przeciwnie, prowokuje do kalectwa myślowego, rozleniwia ludzi. Z tego powodu nie podoba mi się ta idea.
      .

Comment

• JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

Może nie spłycajmy wszystkiego do poradnika dla piwowarów domowych. Wydawało mi się, że ART miał na myśli dużo szersze przedsięwzięcie.
        MM961
        4:-)

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23975

prosiłem o pomoc chętnych do pomocy a nie chętnych do zrzędzenia Sprawy piwowarskodomowe pomińmy na razie bo nie to jest obecnie w moim kręgu zainteresowań (co zresztą napisałem w pierwszym poście). Z góry dziękuję za dalsze propozycje.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• monne
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.02
            • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            prosiłem o pomoc chętnych do pomocy a nie chętnych do zrzędzenia
            Ale wiesz jak to jest, jak się człowiek starzeje, czasami aż się oprzeć nie można .
            .

Comment

• kibi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
              Art, Twój plan / jak każdy / jest wielki i zacny, rozumiem, że chcesz ułatwić życie NOWYM, ale zgodzę się z Krzysiem.
              Forum jest naprawdę dobrze zorganizowane i przy odrobinie chęci można wszystko w nim znaleźć. Takie ułatwianie nic dobrego nie wnosi, wręcz przeciwnie, prowokuje do kalectwa myślowego, rozleniwia ludzi. Z tego powodu nie podoba mi się ta idea.
              ART, Twój plan jest wielki i nie zgadzam się z Monne (i z Krzysiem) .

Jak rozumiem różnica zdań wynika z podejścia do nowych osób, trafiających na forum, nierzadko przez przypadek.
              Są to najczęściej fani Warki Strong, albo Żubra, czy innego Harnasia. Można oczywiście potraktować ich z góry i obśmiać, a na każde głupie pytanie dać głupią odpowiedź w stylu: "naucz się korzystać z wyszukiwarki" lub "najpierw wypełnij profil" (nie żebym nie widział celowości wypełniania profilu ).
              W ten sposób w krótkim czasie można ich zniechęcić do korzystania z Browar biz bo i po co mają sie tu pętać, skoro nie znają się na piwie.
              Można też dać im szansę, spróbować uświadomić i sprowadzić na właściwa drogę i za tą opcją właśnie się opowiadam.
              Mógłby to nawet być wyskakujący popup, zasłaniający jakąś stałą pozycję strony głównej - starzy użytkownicy i tak ją sobie znajdą, choćby korzystając z wyszukiwarki (żartowałem )
              A o ile chodzi o konkrety, to punkty zamieszczone przez Jacksona wydają sie trafne.
              Może jeszcze coś bliższego na temat działalności na naszym rynku koncernów: jaki procent rynku i funduszy reklamowych zagarniają, jakie browary do nich należą (wiem z doświadczenia, że niewiele osób spoza forum to wie), jakie browary zlikwidowali, plus to co już było poruszone: jak żonglują markami. Same zestawienie upadłych i zlikwidowanych w ostatnich latach browarów wydaje mi się dosyć wymowne, choć najczęściej nieznane przeciętnemu piwoszowi. Wielu zwolenników wolnego wyboru i przeciwników globalizacji mogłoby być zaskoczonych dowiadując się jak wygląda rynek piwny w Polsce.

Comment

• naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                Może najpierw postaraj się zrozumieć co czytasz. Chodziło mi o osoby, które wchodzą tu np. jako kolekcjonerzy, nie mający pojęcia o piwowarstwie.
                Gwoli rozwiania watpliwosci: rozumiem, co czytam.
                Jezeli, te osoby (np. kolekcjonerzy, ktorych miales na mysli, a o ktorych ja nie pomyslalem) chca znalezc cos szybko, to tak jak wielu juz tu napisalo - zrobia to, jezeli sie ciut wysila.
                Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23975

tylko na tyle mogę liczyć?

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• JAckson
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    tylko na tyle mogę liczyć?
                    Dodatkowo należy zamieścić klarowny regulamin przyznawania bananów. (Oczywiście jak zacznie ponownie działać bananometr )
                    MM961
                    4:-)

Comment

• Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

Podoba mi się propozycja Wedge7. Obecnie, tak jak wtedy, kiedy ja byłem tu po raz pierwszy, strona główna jakoś nie specjalnie zachęca do lektury.
                      Moim zdaniem należałoby założyć, że strona główna ma przytrzymać na dłuższą chwilę wielbiciela piwa, który sobie tu akurat przypadkowo kuknął, a z powodu niewiedzy lubuje się w piwach koncernowych. Tu ma doznać oświecenia, które każe mu powrócić w to miejsce jutro, pojutrze... a w efekcie sięgnąc po piwa prawdziwe.
                      Gdzies tam, jako swego rodzaju konkluzja, powinno znaleźć się też coś w rodzaju: "A chciałbys zrobic sobie piwo w domu?"

Comment

• remfire
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1334

Podobnie jak spora część browarowiczów uważam że forum jest dobrze zorganizowane i w zasadzie jeśli zmieniać to naprawdę niewiele. Tutaj jednak nie rozmawiamy o forum , tylko o podstawowych informacjach dla osób pragnących dowiedzieć się o piwie więcej niż w pobliskim sklepie. Trzeba więc pewne informacje streścić i zachęcić do zapoznania się z nimi - o tym przeciez tu dykutujemy , więc nie stwierdzajmy że przecież to wszystko już jest na forum, bo w ten sposób można od razu zamknąc ten temat. W streszczeniach można naomiast zamieścić odnośniki do miejsc omawiających bardziej szczegółowo dane zagadnienie.
                        Jestem zdania że browar.biz powinien edukować, uczyć, edukować, uczyc itd. Sposób na "złego policjanta" który daje po łapkach i wysmiewa tych najmłodszych forumowiczów zadających często proste i nudne pytania powoduje raczej zniechęcenie ich do dalszego odwiedzania tego miejsca. Chyba lepiej ich edukować niż pozbywać się i zasilać nimi grono wielbicieli popularnych marek ?
                        Ale do konkretów
                        Może jeszcze coś bliższego na temat działalności na naszym rynku koncernów: jaki procent rynku i funduszy reklamowych zagarniają, jakie browary do nich należą (wiem z doświadczenia, że niewiele osób spoza forum to wie), jakie browary zlikwidowali, plus to co już było poruszone: jak żonglują markami. Same zestawienie upadłych i zlikwidowanych w ostatnich latach browarów wydaje mi się dosyć wymowne, choć najczęściej nieznane przeciętnemu piwoszowi.
                        Pomysł Kibiego można poszerzyc o tabelkę zawierającą zestawienie ilość czynnych bowarów w poszczególnych latach. Nawet nie muszą byc wszystkie lata , ale powiedzmy rok bieżący , 2000, 1995 i 1990. Może być również tabelka z zamykanymi browarami w poszczególnych latach wraz z wyjaśnieniem kto dany browar zamykał.
                        Podoba mi się propozycja Wedge7. Obecnie, tak jak wtedy, kiedy ja byłem tu po raz pierwszy, strona główna jakoś nie specjalnie zachęca do lektury.
                        Strona główna jest rzeczywiście niezła , ale dla osób odwiedzających browar po raz n-ty. Jednak pomysł o którym tu dyskutujemy chyba wymusi jej częściową zmiane
                        Widzę coś w stylu " jesteś tu nowy, to zajrzyj koniecznie" , a tam kilka różnych hasełek odsyłajacych do poszczególnych zagadnień w stylu " różnica miedzy piwem z browaru , a z fabryki piwa" " gatunki piw - wraz z ich dostępnymi na rynku przedstwicielami" - tu można wykorzystać choćby spis plebiscytowy, " a może sam sobie zrobisz piwo ?' itp

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19274

Tak naprawdę, to nowi lub już nie nowi userzy mogą nam naprawdę najwięcej powiedzieć na istotny temat, czyli z czym mieli problem na forum, co "odkryli" zbyt późno... etc. Dla nas wszystko to jest łatwe, bo to znamy od lat. Ja do dziś na innych forach mam problemy, w znalezieniu się.

Comment

• remfire
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.03
                            • 1334

Święte słowa...
                            Mimo że bywam tu już 3 lata , to do dzisiaj mam problem z rozróżnianiem butelek. Wiem tylko jak wygląda "bączek" , ale w tych 0,5l do dzisiaj nie moge się rozpoznać
                            A stosownych informacji nie zdołałem nigdzie odszukać....

Comment

• kibi
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
                              Widzę coś w stylu " jesteś tu nowy, to zajrzyj koniecznie" , a tam kilka różnych hasełek odsyłajacych do poszczególnych zagadnień w stylu " różnica miedzy piwem z browaru , a z fabryki piwa" " gatunki piw - wraz z ich dostępnymi na rynku przedstwicielami" - tu można wykorzystać choćby spis plebiscytowy, " a może sam sobie zrobisz piwo ?' itp
                              Właśnie sposób zachęcenia "nowych" do zajrzenia w przeznaczone dla nich miejsce jest dość istotny. Tytuł "FAQ" zniechęca i to nie ze względu na brzmieniowe skojarzenia. Po prostu większość Polaków nie zagląda w takie miejsca, tak jak nie czyta instrukcji obsługi sprzętu AGD czy RTV w przekonaniu, że oni wszystko to już wiedzą.

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23975

nie skupiajmy się na razie na opakowaniu a na treści.

Comment

Przetwarzanie...
                                X