no i co ja mogę napisać nowego? dyskusje śledzę i pewne sprawy będę wprowadzał w życie. niestety nie mogę tego robić tak szybko jakbym chciał. ot, proza życia.
Czy walczyć z wiatrakami ?
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
przeczytałem i dopiszę sie pod tą dyskusją. zbieram puszki z piwa i tworząc katalog mojego zbioru również zastanawiałem sie jak najprościej podzielić go by był czytelny dla osób które by chciały porównywać z nim puszki? myśle że np: ustalenie z jakiego browaru pochodzi piwo w puszce Warka Jasne jest dość trudne z powodów podanych we wcześniejszych postach, więc przyjąłem w moim podziale za klucz nazwe producenta--w tym przypadku==Grupa Żywiec. dalej Warka(choć wcale nie jestem pewien czy akurat ten browar to piwo wyprodukował) a następnie--Jasne==gdzie znajduje się kilkanaście wzorów puszek. innym przykładem jest Okocim, gdzie rozdzieliłem etap Carlsberg Okocim od Carlsberg Polska( pozwala umiejscowić puszkę w czasie). w każdym wyodrębniłem browar wchodzący w skład grupy i rodzaje piw. to oczywiście mój subiektywny podział kolekcjonerski który stosuje w moim zbiorze.Kolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/Comment
-
Jeżeli chodzi o etykiety z ostatnich kilkunastu lat to nie widzę problemu. Wystarczy popatrzeć na kod kreskowy, który zawiera informację o producencie. Popatrzcie sobie na przykład na kody z tyskiego, dębowego a później na kod lecha czy piwa jubileusz. Popatrzcie też na kod żubra i zobaczcie co jest podobnego na kodzie dojlidy.Comment
-
Comment
-
Rozejrzyj się tutaj
Filateliści mają swoje wydawnictwa katalogowe. Podobnie zbieracze kart telefonicznych, monet itd. A my? Czy są jakieś katalogi dla birofilów? Wydawnictwa przedstawiające wzory etykiet, wafli, czy szkła z przypisaniem kiedy się "ukazały", ile są warte itp.? Jak na niektórych giełdach porówna się ceny za jeden wzór- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.Comment
-
Jeżeli chodzi o etykiety z ostatnich kilkunastu lat to nie widzę problemu. Wystarczy popatrzeć na kod kreskowy, który zawiera informację o producencie. Popatrzcie sobie na przykład na kody z tyskiego, dębowego a później na kod lecha czy piwa jubileusz. Popatrzcie też na kod żubra i zobaczcie co jest podobnego na kodzie dojlidy.Comment
-
Nikt nie jest w stanie ustalić ( oczywiście poza samym producentem) skąd przyjeżdza w moje okolice Piast - z Brzeska, Szczecina czy Sierpca? I kod kreskowy niewiele tu pomaga , bo producentowi nie zalezy na tym aby klient się w tym orientował.
Podobnie z Tyskim , Żubrem, Warka itp. Najczęściej przypisujemy je do browarów z których sie wywodzą , ale to przecież wcale nie oznacza że tak jest naprawdę.
Stad propozycja aby przypisywać do browarów to co jest na 100% pewne , a gdy brak jest informacji o browarze , to przypisywać ogólnie do centrali koncernu.Last edited by remfire; 2007-06-17, 09:52.Comment
Comment