Zostawiać jako oceny czy tylko komentarze?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

chodzi wyłącznie o oceny, które nie posiadają odpowiedniego uzasadnienia - przykładowo - jaki wg Was jest to zapach:

"Zapachu miałem nie wąchać, ale jak mi producent w butelkię pisze, że jego piwo tam w środku jeszcze podwójnie pracuje, to się odwarzyłem. I niesnując banialuk nadmiernie powiem tylko, że zapach mnie uniósł. To chyba największy zapach roku w głosowaniu sms czytelników Naj. Inne zapachy mogą niepachnieć już więcej. Pachniało jakby Księżyc nachylił się nad Ziemią. Jakby dziewczyny wybaczyły nam w jednej chwili wszystko i to na zawsze. Niby tylko woda, przeciwutleniacz i trochę cukru, a powala." ?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Jak to jaki?

Taki: Jakby dziewczyny wybaczyły nam w jednej chwili wszystko i to na zawsze.

Nie znasz takiego zapachu?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

to jest zapach ściętej głowy parafrazując pewien zwrot idiomatyczny
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• fiola1
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.09
          • 34

Kolor:Ciemny bursztyn, delikatnie mętne. Bardzo ładnePoczątkowo na szóstkę.
          Kolor: Złoty, klarowny. Jest bardzo dobrze.
          Kolor: Pod światło ciemnowiśniowy. Jest dobrze.
          Kolor: Złoty, nawet dość ciemny odcień.
          Kolor: kolor w sam raz, nie za jasny

Piana:Szkoda że nie utrzymuje się zbyt długo w takim stanie. Najpierw dziurawieje, poźniej zanika do cienkiej warstewki
          Piana: Zaraz po nalaniu średniobfita, nawet dość drobna. Szybko zostaje z niej cienka warstwa
          Piana: Zaraz po nalaniu obfita i gęsta. Nie utrzymuje się jednak w tej postaci zbyt długo. Faktem jednak jest, że kilkumilimetrowa warsta utrzymuje się do końca.
          Piana: Nawet bezpośrednio po nalaniu średnioziarnista i niezbyt obfita. Zanika do cienkiej warstewki.
          Piana: na poczatku ładna, gęsta ale dość szybko opada

Smak: dla mnie bardzo smaczne, wyczuwalna goryczka jak w równowadze z chmielem

Wysycenie: Na początku bąbelków jest niezliczona ilość, później się to uspokaja. Ale jest dobrze.
          Wysycenie: troche za mocne jak dla mnie,gaz mocne atakuje gardełko
          Wysycenie: Bardzo porządne. Od początku do końca.
          Wysycenie: Nagazowanie umiarkowane tak jak to być powinno przy tym stylu.
          Wysycenie: bardzo dobre, babelki cały czas uciekaja do góry i nie pije sie piany

Zapach: Przede wszystkim słodowy, słaby.
          Zapach: przyjemny chmielowy; słodkawy.
          Zapach: średnio przyjemny, trochę zalatuje alkoholem.
          Zapach: całkiem przyjemny, chmielowy

Opakowanie: Bezzwrotna butelka 0,5. Granatowa etykieta pasuje do gatunku piwa. Ważne dla gatunku informacje na kontrze o refermentacji są treściwe i zrozumiałe.
          Opakowanie: butelka zgrabna, tykieta ładnie wykonana

Chciałbym zapytać przede wszystkim samego szefa, co należy zrobić, żeby jak najłagodniej i bez zbędnej arogancji przekonać Was, że żyjecie w świecie kilku kolorów, kilku zapachów, liczby parametrów dotyczących stanu skupienia czy innych właściwości fizycznych jak stąd do drugiego pokoju? Moja pani z plastyki byłaby załamana. Nie mam zamiaru nikomu gwałtem odbierać szczęścia, bo po obcowaniu z kobietą nabieranie piwa w usta jest pięknem najwyższym, ale uważam że gonicie w piętkę. Na nieszczęście kapstelki zą zazwyczaj zawsze okrągłe, podstawki papierowe, drożdże leniwe, otwieracze aroganckie, a butelki bezzwrotne, stąd może to przyzwyczajenie i przywiązanie do formy. Mnisi przez stulecia księgi przed grabieżą barbarzyńców chronili, w klasztorach fascynaci mieszali jęczmień z Duchem Świętym, rycerstwo z narażeniem życia broniło podstaw fundamentów kultury cywilizacji europejskiej, płonęły stosy, wędrówki ludów przelewały się przez Europę, a nam miałoby zostać z tego 5 kolorów, 3 zapachy i 61 browarów, z czego jeden to Fortuna? I nie chodzi tu o to, że zgodnie z prawem czystości piwo to tylko woda, jęczmień i chmiel, bo i Mozart, czy Beethoven mieli do dyspozycji zaledwie 7 dżwięków (licząc na Waszą korzyść półtony niech będzie 12). Będę Wam kibicował, nawet iommi'emu, czy Docentowi chociaż jego wpisy nie posuwają sprawy do przodu ("piany w koźlaku Bossa zasadniczo nie było, więc nie mogę jej ocenić" po czym recenzent daje 5 w żaden sposób nie jest rzetelne.). Wiem że siła Działów jest ogromna. W Polsce to największa siła. Piszę to wszystko bez oglądania się na zaciętość sił kontrreformacji i "najwyższe społeczne oburzenie" jak mawiała Gomułka, ponieważ mam jeszczę skrzynkę kożlaka z Bielkówka, a o to tu przecież chodzi. Wpisy proponuję przenieść do działu 'długopisy', albo 'kapstelki'. Piwowarom, a nie konsumentom, życzę stopy piwa pod kilem a nowym roku. Czyńcie swą powinność, tylko nie przesadzajcie z wodą.
          f

Comment

• jacer
            • 2006.03
            • 9875

W pewnym sensie się zgadzam, ale..

Moja koleżanka architekt mówi :śliwka to owoc a nie kolor"
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              Jest jeden argument przeciwko zostawieniu ocen - tam były prawie same piątki. Na ratebeer takie oceny są chyba z automatu kasowane.
              Co najmniej kilka piw dostało u mnie same piątki, czy teraz te oceny będą usuwane?
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

Nie bój się, to był tylko przykład z zewnątrz Przede wszystkim uzasadniłeś oceny chyba trochę bardziej na temat niż Fiola1. A na forum usuwane są oceny "bez sensownego uzasadnienia".

Comment

• Sokół83
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.12
                  • 1598

jako, że jest to strona o piwie a nie poezji, ocena piwa powinna dawać przynajmniej jako taki obraz smaku piwa, a nie być bełkotem na miarę Norwida, Gombrowicza czy Witkacego, z którego ciężko jest cokolwiek wywnioskować przeciętnemu człowiekowi bez zażycia środków odurzających

z oceny fioli wywnioskowałem że piwo ma smak goździków; zapach niby ma ale nie wiadomo jaki - chyba nie o takie opisy nam chodzi forum piwnym?
                  Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Shlangbaum
                    • 2005.03
                    • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                    jako, że jest to strona o piwie a nie poezji, ocena piwa powinna dawać przynajmniej jako taki obraz smaku piwa, a nie być bełkotem na miarę Norwida, Gombrowicza czy Witkacego, z którego ciężko jest cokolwiek wywnioskować przeciętnemu człowiekowi bez zażycia środków odurzających
                    Skoro dałeś taką piękną definicję ludziom czytającym klasyków polskiej literatury, to wpiszę sobie chyba w podpis "LajboCK nieprzeciętny"

Mnie tam poetyckość opisów Fioli1 nie przeszkadza. Część z nich jest po prostu napisana dla jaj, a nie dla celów rankingowych - tu widziałbym problem. Na pewno nie w kwiecistości i bogactwie języka, którym się ten forumowicz posługuje

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• biermann
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.09
                      • 2552

Oczywiście, że zostawić, tu już nie chodzi o same oceny ale ile razy można czytać to samo o barwie, wysyceniu czy innym aromacie. Troche urozmaicenia jest ok. Lepiej pisać tak kwieciste oceny niż tłuc pianę w dziale tfu... wiadomo jakim
                      Last edited by biermann; 2007-12-18, 09:48.
                      "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                      Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                      Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                      Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                      Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

Comment

• toto
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.12
                        • 949

A ja bym oczekiwał od fioli deklaracji, czy oceny liczbowe odzwierciedlają jego opinię o piwie, czy też są wpisywane dla jaj. Jeżeli rzeczywiście ocenia piwo na 5 to nietypowość opisu słownego mi zupełnie nie przeszkadza i można zostawić to jako ocenę. Jeżeli nie - wiadomo - komentarz.

Comment

• remfire
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 1334

Pomysł z deklaracją jest dobry - każdy przecież może dawać takie oceny , jakie uważa za stosowne. Jeśli to nie było dla żartu, to powinny być uznawane. Każda ocena ma przecież uzasadnienie znacznie dłuższe niż zazwyczaj zamieszczane
                          A opisy ... gdyby wszyscy opisywali tak kwieciście , to dział z opisami piw byłby częściej przeglądany niż polityka
                          Last edited by remfire; 2007-12-18, 19:31.

Comment

• żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

Hm, oby polityczni nie przenieśli się do tego działu:

"Zapach: śmierdzi jak poglądy x"

"Smak": zasadniczo niesmak, jak po postach y"

"Piana: wspaniała, większa nawet od tej, którą bije z"

Comment

• tfur
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2006.05
                              • 1311

czy warto było rozpętywać burzę, gdy to tak szkodzi literaturze? fiola1 już nie pisze, niestety. no, chyba że coś przeoczyłem. za to różni małolotni, egzorcyzmowani przez FCJP, piszą w najlepsze i ich oceny są pewnie uwzględniane. moim zdaniem, szkoda. fiola1, wróć, proszę! (chlip...)
                              veni, emi, bibi

Comment

• Krotoszyniak
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2002.08
                                • 516

Na Ratebeer nie sa oceny automatycznie kasowane , mamy dosc duzy zespol administratorow ktorzy sa odpowiedzialni za monitoring ocen . Podczas watpliwosci problem jest przedstawiony na "forum administratorow" i po dyskusji usuwamy lub nie.
                                Admin z Ratebeera
                                Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                                Poromotor piwnej Polski na swiat :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X