Piwo roku 2007 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #16
    proszę oczywiście o podawanie wraz z nazwą piwa - jego IDentyfikatora z bazy BrowarBizu.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #17
      881 Jurand, Bock Beer (Koźlak)
      1640 Jurand, Heban
      1283 Jurand, Dublin
      1186 Jurand, Premium
      1798 Jurand, Mazurskie Mocne
      1841 Jurand, Chiller

      Znalezienie tych numerów wcale nie było łatwe

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie mogę dodać piw w kategorii DEBIUT jeśli wcześniej wybrałem je w innej kategori...
        powinno działać już od dłuższej chwili.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Sokół83
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.12
          • 1598

          #19
          piłem lub widziałem jak ktoś pił

          1616 Regina Pszeniczna
          1776 Regina Pils
          126 Regina Premium Pils
          1630 Regina Red House
          1184 Jurand Mocne
          1589 Północny Super Mocne
          231 Północny Mocne
          Z INNEJ BECZKI

          www.fotopolska.eu

          Comment

          • Sokół83
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.12
            • 1598

            #20
            Złoty Smok trochę mi nie pasuje do kategorii "piwo jasne'
            Z INNEJ BECZKI

            www.fotopolska.eu

            Comment

            • Sokół83
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1598

              #21
              sory, że tak pisze co chwilę post ale wczoraj wypiłem 4 Kapery i dziś myślenie trochę wolno mi przychodzi

              Cork piwem górnej fermentacji nie jest na pewno

              z tego co mi wiadomo Ciechan Wyborne jest na 99% nieprodukowane od dłuższego czasu, ktoś kto zgłaszał to piwo chyba je pomylił z Ciechan Wyborne Niepasteryzowane; podobnie z piwem Ciechanów Mocne; uważam że oba piwa powinny być usunięte z plebiscytu, ponieważ spowoduje to niepotrzebne rozbicie głosów przez osoby niezorientowane


              swoją drogą postulowałem z rok albo 2 lata temu, żeby usuwać piwa nieprodukowane, tak jak usuwa się nieczynne browary; powoduje to zamęt, szczególnie wśród początkujących forumowiczów - pod takim Ciechanowem mamy Mocne, Ciechan Mocne, Ciechan Mocne NP czy Ciechan Wyborne NP, Ciechan Wyborne, Wyborne 11 i Wyborne 12
              Z INNEJ BECZKI

              www.fotopolska.eu

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                Cork piwem górnej fermentacji nie jest na pewno
                producent twierdzi że to stout. teraz w Twym profesjonalnym podejściu leży uznanie go za piwo niezgodne ze stylem jak masz wątpliwości. Masz jakieś dowody na poparcie swej tezy że nie jest to piwo górnej fermentacji?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Złoty Smok trochę mi nie pasuje do kategorii "piwo jasne'
                  a pasuje Ci do kategorii CIEMNE?
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Sokół83
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.12
                    • 1598

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    producent twierdzi że to stout. teraz w Twym profesjonalnym podejściu leży uznanie go za piwo niezgodne ze stylem jak masz wątpliwości. Masz jakieś dowody na poparcie swej tezy że nie jest to piwo górnej fermentacji?
                    producent nic nie twierdzi tylko napisał na etykiecie "irish stout", nigdzie nie podaje informacji że to piwo jest górnej fermentacji, ino po prostu "piwo ciemne mocne" http://www.browar.biz/obrazek2.php?k...3&sx=b&wl=1&s=

                    poparciem mojej tezy są walory smakowe - nie jestem żadnym fachowcem od stoutów - piłem ich zaledwie kilka, ale stout jawi mi się jako piwo wręcz czarne, a w smaku dominuje goryczka i cierpka kawowa "paloność", Cork zaś jest piwem o kolorze herbacianym i smaku przede wszystkim karmelowym, ot zwykłe ciemne piwo

                    browar.biz jako strona, której jednym z celów podnoszenie świadomości piwnej społeczeństwa, nie powinna się opierać na informacjach z etykiet, na których wypisuje się różne bzdury o tradycyjnym warzeniu, górskiej wodzie i spotykających się raz do roku piwowarach; wejdzie potem jaki laik z Łodzi na stronę i będzie opowiadał ludziom, że Cork to takie piwo jak Guinness

                    poza tym niech się wypowiedzą na ten temat fachowcy jak np. Czes czy Dreamer
                    Z INNEJ BECZKI

                    www.fotopolska.eu

                    Comment

                    • Sokół83
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.12
                      • 1598

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      a pasuje Ci do kategorii CIEMNE?
                      no już prędzej, albo do specjalnych, gdzie są takie piwa, co nie wiadomo, gdzie mają być; obecność ciemnych słodów oraz smaki karmelowe jakoś mi nie pasują do jasnego piwa
                      Z INNEJ BECZKI

                      www.fotopolska.eu

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                        swoją drogą postulowałem z rok albo 2 lata temu, żeby usuwać piwa nieprodukowane
                        Z pelebiscytu usuwać, ale czemu niby usuwać z serwisu? Wystrczy "wygaszenie" (szary pasek oceny) i ew. jakiś napis "piwo już nieprodukowane". Dlaczego niby nie miałbym się dowiedzieć, co produkowano kilka lat temu i jak ten produkt był oceniany przez browarbizowiczów?

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                          no już prędzej, albo do specjalnych, gdzie są takie piwa, co nie wiadomo, gdzie mają być; obecność ciemnych słodów oraz smaki karmelowe jakoś mi nie pasują do jasnego piwa
                          Nie no bez żartów. Jak Złoty Smok jest ciemny, to ja już nie wiem co to jest jasne piwo. Owszem jest bursztynowy, ale polotmavym, to już bym go nie nazwał. Maerzen jako styl IMO należy do piw jasnych, a do takiego stylu aspiruje Złoty Smok. Zresztą Browar Fortuna jest podobnego zdania "piwo jasne marcowe" - cytat ze strony browaru.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23928

                            #28
                            Jak napisałem, MY jako piwosze, możemy oceniać zgodność ze stylem. Wg większości z nas - Cork nie jest Stoutem - ale nie ze względu na proces produkcyjny, bo tego nie jesteśmy w stanie obejrzeć, a na podstawie własnych odczuć. Producent twierdzi jednak że jest to stout (chcesz czy nie, dał temu wyraz na etykiecie, ponadto nie napisał że to dolna fermentacja, co by mogło wskazywać na sprzeczność) i my co najwyżej możemy dać temu piwu pałę za niezgodność ze stylem.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Sokół83
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.12
                              • 1598

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Z pelebiscytu usuwać, ale czemu niby usuwać z serwisu? Wystrczy "wygaszenie" (szary pasek oceny) i ew. jakiś napis "piwo już nieprodukowane". Dlaczego niby nie miałbym się dowiedzieć, co produkowano kilka lat temu i jak ten produkt był oceniany przez browarbizowiczów?
                              znaczy o to mi w sumie chodziło, żeby je jakoś inaczej oznaczać; jak już pisałem jestem na kacu i mam dziś pewne problemy z prawidłowym wysławianiem się
                              Z INNEJ BECZKI

                              www.fotopolska.eu

                              Comment

                              • atheus
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2006.10
                                • 67

                                #30
                                Nie wiem jak się ma sprawa z Okocim Pszeniczne. Dostępne było, fakt że bardzo ograniczone terytorialnie (w Trójmieście nie uświadczyłem), więc chyba powinno się pojawić na liście.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X