Piwo roku 2007 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    dokonałem podsumowania akcji tutaj: http://www.browar.biz/akcje.php

    zerknijcie proszę doń i dajcie mi znać czy czegoś nie spartoliłem, wszak późna pora. Chciałbym jutro a właściwie dzisiaj przesłać informację o wynikach Plebiscytu mediom drukowanym (dzięki Arcy!).
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      Zastanawiam się dlaczego wyniki dla grupy Top 5 piw dla browarów restauracyjnych są liczone przy pomocy przeliczników.
      Otóż piwo Miodowe z Brovarmi otrzymało w swojej grupie 131,25 pkt. Piwo z Bierhalle Warszwa otrzymało w swojej grupie 242,5 pkt. Czyli uproszczjąc piwo z Bierhale otrzymało wiecej głosów niż piwo Brovari. Mimo to jest różnica w zajetych miejscach.

      Podobnie jest z piwem Bierhalle Ciemne i Miodowym ze Spiża -
      Piwo z Bierhalle otrzymało 175 pkt podczas głosowania natomiast piwa ze Spiża 106,25 pkt. Proszę Stout z Brovarmi otrzymał 167 pkt czyli więcej niż piwo ze Spiża.

      Dla mnie sprawa jest prosta - porównujemy podobne browary i lepszym piwem jest piwo, na które zostało oddanych wiecej głosów. Stosowanie przeliczników powoduje wypaczenie wyników.

      Następna rzecz to waga ze względu na wielkość produkcji.
      Porównywanie browaru restauracyjnego (produkcja 2000 hl piwa) z browarem "małym" produkującym np 20 tys hl piwa ma się nijak. Taki browar ma 500 punktów sprzedaży a Bierhale Warszawa 2 miejsca sprzedaży całoroczne + trzeci (pola Mokotowskie) sezonowy.
      Może trzeba rozdzielić kategorie co doprowadzi do wielości grup lub przyznać inne przeliczniki np względem produkcji. Wiem, że wielkości produkcji są trudne do zdobycia. Z drugiej strony browary zaprzyjaźnione z Browar.biz zapewne podadzą takie wartości.
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • remfire
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1334

        A może wogóle wydzielić piwa z browarów restauracyjnych do oddzielnej kategorii - bez podziału na kategrie ?

        Comment

        • gregbuk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.02
          • 15

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi

          Dla mnie sprawa jest prosta - porównujemy podobne browary i lepszym piwem jest piwo, na które zostało oddanych wiecej głosów. Stosowanie przeliczników powoduje wypaczenie wyników.

          Chyba nie do końca.
          Dostępność piw z browarów restauracyjnych zależy nie tylko od ilości punktów sprzedaży.
          Z jednej strony mamy Bierhalle w Warszawie (2 mln mieszkańców + masa ludzi bywających tam przejazdem) a z drugiej Minibrowar w Płocku (130 tys. mieszkańców).
          Chyba przyznasz że dostępność (a co za tym idzie - ich znajomość) piw z Bierhalle jest ok. 15 razy większa od dostępności (znajomości) piw z Płocka. Bez stosowania przeliczników Płock nie miałby żadnych szans.

          Comment

          • Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gregbuk Wyświetlenie odpowiedzi
            Chyba nie do końca.
            Dostępność piw z browarów restauracyjnych zależy nie tylko od ilości punktów sprzedaży.
            Z jednej strony mamy Bierhalle w Warszawie (2 mln mieszkańców + masa ludzi bywających tam przejazdem) a z drugiej Minibrowar w Płocku (130 tys. mieszkańców).
            Chyba przyznasz że dostępność (a co za tym idzie - ich znajomość) piw z Bierhalle jest ok. 15 razy większa od dostępności (znajomości) piw z Płocka. Bez stosowania przeliczników Płock nie miałby żadnych szans.

            Browar w Płocku znajduje się w hotelu, który odwiedzają goście, którzy piją to piwo. Nie mozna zatem powiedzieć, że browar ten nie ma szans. Poza tym w plebiscie biorą udział ludzie z forum, którzy odwiedzają browary także restauracyjne a później głosują....
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
              A może wogóle wydzielić piwa z browarów restauracyjnych do oddzielnej kategorii - bez podziału na kategrie ?
              Może masz i rację.
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • gregbuk
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.02
                • 15

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
                Browar w Płocku znajduje się w hotelu, który odwiedzają goście, którzy piją to piwo. Nie mozna zatem powiedzieć, że browar ten nie ma szans. Poza tym w plebiscie biorą udział ludzie z forum, którzy odwiedzają browary także restauracyjne a później głosują....

                Mam jednak dziwne wrażenie, że wśród głosujących było znacznie więcej tych, którzy odwiedzili Bierhalle niż Minibrowar w Płocku...

                Comment

                Przetwarzanie...
                X