Mam propozycję, aby do posta z zasadami działu "piwo - gdzie" dołączyć informację z zaleceniami opisu sklepów i lokali, tak aby ten opis był czytelny i zawierał podstawowe informacje.
Aby Twoje informacje były jak najbardziej czytelne dla innych użytkowników proponujemy zastosować się do poniższych wskazówek, jak powinien wyglądać opis sklepu czy lokalu
Wspólne dla sklepu i lokalu gastronomicznego:
1. Rodzaj obiektu (spożywczak, pizzeria, warzywniak, pub, restauracja, monopol itd)
2. Opis położenia obiektu (na rogu, na odcinku między ul. x a ul. y, po tej czy tamtej stronie, w kamienicy, pawilonie, bramie, posiada szyld, neon z napisem itp informacje pomocne w znalezieniu sklepu)
3. W miarę możliwości godziny otwarcia
dla sklepu z ponadprzeciętnym wyborem piw
4. Opis asortymentu:
- piwa wymienione po myślniku, pogrupowane browarami;
- jeśli zagranicznych nie jest dużo to pogrupowane krajami lub gatunkami
- w miarę możliwości rodzaj opakowania: jeśli inne niż butelka 0,5 to można napisać w nawiasie (puszka, PET, 0,33 itp)
- w miarę możliwości przykładowe ceny lub ogólna informacja drogo, tanio
czyli przykładowo:
- Perła: Chmielowa 2,20zł, Mocna (puszka), Goolman Gold 0,33
- Ciechanów: wszystkie, cały asortyment
- Amber: Kożlak, Żywe po 3,50zł
- Brok Export (puszka)
- Franziskaner jasny i ciemny, Erdinger po około 5-6zł
- Lwowski Porter, Obołoń Magnat
oczywiście trudno wymagać zapamiętania całego asortymentu, ale zawsze można sobie zapisać na kartce lub w komórce
5. Inne informacje dotyczące sklepu (czy jest lodówka na niemasowe piwa, stosunek do butelek zwrotnych, obsługa, wystrój itd itp)
dla lokalu gastronomicznego:
4. Opis asortymentu piwnego (również po myślniku)
- co jest lane i w miarę możliwości po ile
- co w butelkach i w miarę możliwości po ile
5. Opis asortymentu niepiwnego, czyli co można zjeść, czego się napić, jakie porcje, jakie ceny, czy dobre czy nie, co polecacie.
6. Ogólny opis lokalu (wystrój, klimat, kategoria lokalu itp)
może to być podanie w formie zalecenia lub nakazu - to już zależy od administracji i opiekunów onego działu
chodzi mi przede wszystkim o to żeby opis był czytelny a przez to szybki do przyswojenia; żeby wybierając się do jakiegoś miasta nie tracić czasu na wczytywanie się w dziesiątki postów o sklepach czy lokalach, aby znaleźć ten w którym znajdę to, co mnie interesuje;
ostatnio przeszukiwałem brzeskie i opolskie lokale, aby znaleźć taki w którym jest coś innego niż powszechna masówka i traciłem mnóstwo czasu na czytanie tego typu postów: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=54125; a wystarczyłoby tylko wymienić piwa po myślniku i straciłbym 3/4 czasu mniej; znacznie bardziej przejrzyste jest podanie informacji w takiej formie http://www.browar.biz/forum/showpost...86&postcount=5 niż w takiej http://www.browar.biz/forum/showpost...38&postcount=4 a czas potrzeby na napisanie jest podobny
oczywiście uwagi mile widziane, póki co jest to wersja robocza - po wysłuchaniu zdania innych jużytkowników i ARTa napiszę wersję oficjalną
Aby Twoje informacje były jak najbardziej czytelne dla innych użytkowników proponujemy zastosować się do poniższych wskazówek, jak powinien wyglądać opis sklepu czy lokalu
Wspólne dla sklepu i lokalu gastronomicznego:
1. Rodzaj obiektu (spożywczak, pizzeria, warzywniak, pub, restauracja, monopol itd)
2. Opis położenia obiektu (na rogu, na odcinku między ul. x a ul. y, po tej czy tamtej stronie, w kamienicy, pawilonie, bramie, posiada szyld, neon z napisem itp informacje pomocne w znalezieniu sklepu)
3. W miarę możliwości godziny otwarcia
dla sklepu z ponadprzeciętnym wyborem piw
4. Opis asortymentu:
- piwa wymienione po myślniku, pogrupowane browarami;
- jeśli zagranicznych nie jest dużo to pogrupowane krajami lub gatunkami
- w miarę możliwości rodzaj opakowania: jeśli inne niż butelka 0,5 to można napisać w nawiasie (puszka, PET, 0,33 itp)
- w miarę możliwości przykładowe ceny lub ogólna informacja drogo, tanio
czyli przykładowo:
- Perła: Chmielowa 2,20zł, Mocna (puszka), Goolman Gold 0,33
- Ciechanów: wszystkie, cały asortyment
- Amber: Kożlak, Żywe po 3,50zł
- Brok Export (puszka)
- Franziskaner jasny i ciemny, Erdinger po około 5-6zł
- Lwowski Porter, Obołoń Magnat
oczywiście trudno wymagać zapamiętania całego asortymentu, ale zawsze można sobie zapisać na kartce lub w komórce
5. Inne informacje dotyczące sklepu (czy jest lodówka na niemasowe piwa, stosunek do butelek zwrotnych, obsługa, wystrój itd itp)
dla lokalu gastronomicznego:
4. Opis asortymentu piwnego (również po myślniku)
- co jest lane i w miarę możliwości po ile
- co w butelkach i w miarę możliwości po ile
5. Opis asortymentu niepiwnego, czyli co można zjeść, czego się napić, jakie porcje, jakie ceny, czy dobre czy nie, co polecacie.
6. Ogólny opis lokalu (wystrój, klimat, kategoria lokalu itp)
może to być podanie w formie zalecenia lub nakazu - to już zależy od administracji i opiekunów onego działu
chodzi mi przede wszystkim o to żeby opis był czytelny a przez to szybki do przyswojenia; żeby wybierając się do jakiegoś miasta nie tracić czasu na wczytywanie się w dziesiątki postów o sklepach czy lokalach, aby znaleźć ten w którym znajdę to, co mnie interesuje;
ostatnio przeszukiwałem brzeskie i opolskie lokale, aby znaleźć taki w którym jest coś innego niż powszechna masówka i traciłem mnóstwo czasu na czytanie tego typu postów: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=54125; a wystarczyłoby tylko wymienić piwa po myślniku i straciłbym 3/4 czasu mniej; znacznie bardziej przejrzyste jest podanie informacji w takiej formie http://www.browar.biz/forum/showpost...86&postcount=5 niż w takiej http://www.browar.biz/forum/showpost...38&postcount=4 a czas potrzeby na napisanie jest podobny
oczywiście uwagi mile widziane, póki co jest to wersja robocza - po wysłuchaniu zdania innych jużytkowników i ARTa napiszę wersję oficjalną
Comment