Poprawne nazewnictwo piw i browarów

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
    Chyba niepotrzebnie się zacietrzewiasz i nie dopuszczasz do siebie argumentów innych.

Słowotwórczymi potworkami były dotychczasowe nazwy, których Ty i ja i wielu innych używaliśmy. Nazwy nowe są słowotwórczo poprawne, choć mnie także się nie podobają. Ale zasady to zasady.
    Nie zacietrzewiam tylko wyrażam swój sprzeciw, argumenty dopuszczam tylko się z nimi nie zgadzam na żadnej płaszczyźnie.
    Wolę proste i jasne słowotwórcze potworki, których używaliśmy, nawet jeśli były niepoprawne, tak jak do tej pory niż obecne zombiaste maszkarony.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Liczyłem Beciku na Ciebie i się nie przeliczyłem
    Jak na Zawiszy, zawsze i wszędzie

Rozumiem, ze pójdziecie za ciosem i niebawem wprowadzicie nowe nazwy piw i browarów, z Chin i Japonii, już się doczekać nie mogę, chińskiego smoka i godzilli.

Dla mnie optymalne by były te maszkarony gdyby jednocześnie była nazwa cyrylicą bądź po polsku
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
      Dla mnie optymalne by były te maszkarony gdyby jednocześnie była nazwa cyrylicą bądź po polsku
      Ależ oczywiście, też tak uważam: Cyrylica, Maszkarony, Poprzednie potworki i fonetycznie.

A poniżej skan karty z mojej kolekcji.
      Jest tam to o czym mówimy.
      Attached Files
      Poszukuję

Comment

• Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

A to dowód, że nie tylko z Ukrainą tak można
        Attached Files
        Poszukuję

Comment

• Sokół83
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.12
          • 1598

Nie jest specem od transkrypcji i transliteracji ale nigdy jeszcze nie spotkałem się z zapisem ukraińskich nazw w taki sposób: Lwiwśka

Zamiast tego widziałem wielokrotnie Lwiws'ka. I chyba o taki zapis chodziło językoznawcom - poprzez apostrof a nie ś czy ć, które wygląda niezwykle komicznie.
          Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Bombadil13
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
            Nie jest specem od transkrypcji i transliteracji (...) I chyba o taki zapis chodziło językoznawcom
            Hmmm... skoro nie jesteś specjalistą to wklep w wyszukiwarkę zasady transliteracji i będziesz miał tabelkę zmiany znaków, a tam podają, że w każdym przypadku "СЬК" zamienić należy na "Ś", niezależnie czy komuś się to podoba, czy nie. O zamianie na S' nigdzie nic nie znalazłem.
            Proste i przejrzyste.
            Z tego pewnie korzystał delvish (no chyba, że jest językoznawcą) i uważam, że tego powinniśmy sie trzymać, a nie wymyślać własne zasady wg. tego, co nam sie wydaje lub co widzieliśmy.

A to krótki wyciąg z zasad:

зь – ź, ль – l, сь – ś, ць – ć

Apostrof pisze się przed я, ю, є, ї[3]:
            Poszukuję

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

A ja zrobię taki myk, że usiądę w weekend z jedną Ukrainką i poproszę ją o przeczytanie kilkunastu nazw. Sam jestem ciekaw, jak oni to wymawiają.

Comment

• Bombadil13
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                usiądę w weekend z jedną Ukrainką.
                Cóż za poświęcenie..., ale tylko usiądę
                Poszukuję

Comment

• Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                  Sam jestem ciekaw, jak oni to wymawiają.
                  Wymowa, wymową... ale jakbyś poprosił, by zapisała naszymi znakami
                  Poszukuję

Comment

• żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

Ale ja nie wiem, czy ona po polsku umie pisać.

Comment

• Aleksandros
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 352

(...) nigdy jeszcze nie spotkałem się z zapisem ukraińskich nazw w taki sposób: Lwiwśka
                      W ten sposób są zapisane nazwy np. w przewodniku po Kijowie z Biblioteki Gazety Wyborczej (seria Miasta Marzeń), rok wydania 2009.

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19291

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                        Na przykład. W wyszukiwarce zaznaczasz opcję wyszukiwania w tematach i w dziale Ukraina i nastepnie wpisujesz:
                        M*k*n* i masz swoje piwa Mikulinieckie
                        Ż*u*k* albo "*u*w*k*" i masz wszystkie "Żiguliwskie".
                        Czy to naprawdę aż taki problem skorzystać z wyszukiwarki w trochę bardziej świadomy sposób niż jedno kliknięcie?
                        W życiu bym tak nie szukał, choć zdarza mi się wyszukiwać w sposób zaawansowany.

Comment

• Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4507

Jak właściwie wpisać w temat wątku i tekst nazwy rumuńskich piw z różnymi znaczkami? Może się zblaźnię, ale nie mam pojęcia. Ktoś wie?

Comment

• Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.11
                            • 6059

Chyba każdą literę każdego alfabetu można "skopypastować" chociażby z polskojęzycznego Worda i tak coponiektórzy autorzy postów robią. Ok fajnie bo nazwy piw są maksymalnie orginalne, niepoprzekręcane tak jak brzmią w krajach gdzie to piwo warzą.
                            Problem w tym że np gdy będę szukał jakiegoś piwa np ormiańskiego, izraelskiego czy innego tajskiego to nie mam zamiaru wbijać jakiś dziwnych literek w naszą wyszukiwarkę bo to za dużo kłopotu jednak. Jesli w nazwie poszukiwanego piwa będzie np (tu wymyślam jakąś hipotetyczną dziwną literę) B kreskowane to wpiszę normalne B. Wtedy podejrzewam że wyszukiwarka może takiego piwa nie znaleść. Tak podejrzewam.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2019-06-05, 10:01.
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛
                              • 2002.11
                              • 6059

Nie jest specem od transkrypcji i transliteracji ale nigdy jeszcze nie spotkałem się z zapisem ukraińskich nazw w taki sposób: Lwiwśka
                              Zamiast tego widziałem wielokrotnie Lwiws'ka. I chyba o taki zapis chodziło językoznawcom - poprzez apostrof a nie ś czy ć, które wygląda niezwykle komicznie.
                              To pierwsze słowo to jakieś dziwne spolszenie polskimi literami nazwy ukraińskiej a w tym drugim (jeśli w ogóle takie istnieje) apostrof powienien raczej być w postaci Lwiw'ska bo odmienianym słowem jest Lwiw a nie Lwiws ale i tak oba słowa są wg mnie jakieś dziwne. Ani ukraińskie, ani polskie ani anglojęzyczne.
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• yavo
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2009.03
                                • 910

Znaczek Windows+R
                                Otwiera się okno "uruchamianie"
                                Wpisz: "charmap" i <enter> - pojawi Ci się tabela ze wszystkimi literami świata; znajdujesz to co Cię interesuje, kopiujesz stamtąd, wklejasz gdzie chcesz. Na przykład: ÞƊŶdž. B kreskowane też jest Ɓ
                                Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2019-06-05, 13:45.

Comment