Uporządkowanie nazw browarów zagranicznych w Dzienniku Piwnym

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

Dania

Co do Danii:

- autorytatywna lista jest na stronie stowarzyszenia "Danske Ølentusiaster", coś w rodzaju CAMRA http://www.ale.dk/index.php?id=89
    - dla nieznających duńskiego: przy wpisach na temat browarów papierowych jest określenie "fantombryggeri", obejmuje to zarówno browary skomasowane w ramach korporacji, jak i tzw. marki własne
    - w liście piw duńskich należałoby zrobic mały porządek:
    piwa marek Carlsberg, Tuborg, Kongens Bryghus i Wiibroe podporządkowac browarowi Carlsberg (a właściwie browarom w Valby (do 2007) i Fredericii, browar Tuborg został zlikwidowany w drugiej połowie lat 90, Wiibroe jeszcze wcześniej)
    - spod Carlsberga usunąc Husbryggeriet Jacobsen, który jest osobnym małym browarem na terenie dawnego browaru Carlsberga w Valby
    - uporządkowac sytuację z Royal Unibrew, najlepiej podciągnąc wszystkie marki pod Royal Unibrew, które od tego roku będzie warzyło w browarach Albani (Odense) i Faxe. Można co prawda przyporządkowac marki do browarów, ale po pierwsze nie ma to żadnego znaczenia w tym przypadku, a po drugie nie możemy mieć 100% pewności. Marki: Albani, Ceres, Odense, Faxe, Maribo, Thor. Można ewentualnie zaznaczyc miejsce Royal Unibrew, Albani, Giraf Øl
    - uporządkować kilka moich błędów, uznając 5 Gaarde i Skælskør jako marki Harboe
    - poza mamy w liście 3 literówki
    - musimy zwracac uwagę, że Revswindige przyznało licencję na produkcję Ale No 16 Vestfyen, obie wersje nie różnią się opakowaniem.

Rzecz jasna jako duński rezydent browaru chęć opieki nad działem Dania jak również poprawienia wszystkich niedociągnięć. Nie ukrywam, także moich (48 ze 116 piw wprowadziłem).
    Last edited by zgroza; 2008-10-21, 18:58.
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Jurandofil
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼
      • 2007.10
      • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MLT Wyświetlenie odpowiedzi
      62. PLZEŇSKÝ PRAZDROJ [SAB] (Nošovice)
      63. PLZEŇSKÝ PRAZDROJ [SAB] (Ostravar)
      64. PLZEŇSKÝ PRAZDROJ [SAB] (Plzeň)
      65. PLZEŇSKÝ PRAZDROJ [SAB] (Velké Popovice)
      A nie lepiej byłoby podać najpierw nazwę miejscowości (browaru), a potem ewentualnie właściciela? Wszak w naszym krajowym dzienniku piwnym mamy np. Lech, a nie Kampania Piworska (Lech). Mimo tej uwagi chylę czoła za włożony trud i inicjatywę.
      Mocno się nad tym zastanawiałem. Na razie została zaprezentowana koncepcja, w której każdy element ma swoją stałą pozycję. Ale coraz bardziej uważam, że pójście trybem pivovar Ostravar, pivovar Velke Popovice, pivovar X, gdzie X to to, co mówimy, słyszymy, a przede wszystkim jak określają dany browar Czesi.
      Poczekajmy jeszcze na kolejne zdania forumowiczów, a potem będziemy modyfikować (ewentualnie rozważać zmiany) konkretne pozycje.
      Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
      Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• Jurandofil
        🍼
        • 2007.10
        • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jurandofil Wyświetlenie odpowiedzi
        63. PLZEŇSKÝ PRAZDROJ [SAB] (Ostravar)
        76. STAROPRAMEN [IB] (Ostrava)
        Dzięki informacji od Bastiona spieszę czym prędzej z poprawką dotyczącą cytowanych pozycji. Oczywiście nr 63 nie ma racji bytu, a z kolei zabrakło STAROPRAMEN [IB] (Praha).
        Za błąd przepraszam.
        Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
        Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jurandofil Wyświetlenie odpowiedzi
          08. CÍSAŘSKÝ PIVOVAR RAKOVNÍK (Rakovník)
          No nie wiem, znawcą nie jestem, nawet an oczy nie widziałem, ale nazwa tego browaru to Czech Brewery - Rakovník a.s., ew. Bakalář Rakovník (Bakalar to nazwa marki wyrabianego piwa).

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2008.03
            • 3605

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
            Co do Danii:

- autorytatywna lista jest na stronie stowarzyszenia "Danske Ølentusiaster", coś w rodzaju CAMRA http://www.ale.dk/index.php?id=89
            - dla nieznających duńskiego: przy wpisach na temat browarów papierowych jest określenie "fantombryggeri", obejmuje to zarówno browary skomasowane w ramach korporacji, jak i tzw. marki własne
            - w liście piw duńskich należałoby zrobic mały porządek:
            piwa marek Carlsberg, Tuborg, Kongens Bryghus i Wiibroe podporządkowac browarowi Carlsberg (a właściwie browarom w Valby (do 2007) i Fredericii, browar Tuborg został zlikwidowany w drugiej połowie lat 90, Wiibroe jeszcze wcześniej)
            - spod Carlsberga usunąc Husbryggeriet Jacobsen, który jest osobnym małym browarem na terenie dawnego browaru Carlsberga w Valby
            - uporządkowac sytuację z Royal Unibrew, najlepiej podciągnąc wszystkie marki pod Royal Unibrew, które od tego roku będzie warzyło w browarach Albani (Odense) i Faxe. Można co prawda przyporządkowac marki do browarów, ale po pierwsze nie ma to żadnego znaczenia w tym przypadku, a po drugie nie możemy mieć 100% pewności. Marki: Albani, Ceres, Odense, Faxe, Maribo, Thor. Można ewentualnie zaznaczyc miejsce Royal Unibrew, Albani, Giraf Øl
            - uporządkować kilka moich błędów, uznając 5 Gaarde i Skælskør jako marki Harboe
            - poza mamy w liście 3 literówki
            - musimy zwracac uwagę, że Revswindige przyznało licencję na produkcję Ale No 16 Vestfyen, obie wersje nie różnią się opakowaniem.

Rzecz jasna jako duński rezydent browaru chęć opieki nad działem Dania jak również poprawienia wszystkich niedociągnięć. Nie ukrywam, także moich (48 ze 116 piw wprowadziłem).
            Jeszcze Næsgaarden jest błędnie przyporządkowane. Takie są skutki duńskiego opisywania piwa, ekstraktu nawet na stronie nie podają, fantomowe browary...
            Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Jurandofil
              🍼
              • 2007.10
              • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              No nie wiem, znawcą nie jestem, nawet an oczy nie widziałem, ale nazwa tego browaru to Czech Brewery - Rakovník a.s., ew. Bakalář Rakovník (Bakalar to nazwa marki wyrabianego piwa).
              "CZECH BREWERY RAKOVNÍK a.s." to vlastník czyli właściciel browaru. Niestety (szczególnie przy koncernach) nazwa właściciela i browaru są tożsame (lub prawie). Wtedy też jest to hasło / nazwa najbardziej kojarzona z browarem.
              Tu jednak uważam, że właściciela możemy dać na enty plan, a na pierwszy wysunąć nazwę browaru (nawet jeśli głównie nawiązuje ona do historii). Najbardziej kojarzony jest ten pivovar z samej nazwy Rakovník (miejscowość), więc ewentualnie możemy zostawić po prostu RAKOVNÍK. Jednakże wypełniania przez nas pozycja w DP wyglądałaby RAKOVNÍK (Rakovník), więc może warto zostawić nazwę wzbogaconą o to cesarstwo.

Comment

• Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

Może to się przyda? Znalazłem to podsyłam, ale nie jestem znawcą tematu także trudno mi ocenić aktualność...
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• pirackamuza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.12
                  • 1908

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Może to się przyda?
                  Bardzo pożyteczna stronka, szczególnie przy identyfikacji starszych etykiet z Czechosłowacji.
                  Do Norwegii może z kolei to się przydać, a do Grecji to.
                  Toruń przeprasza za Radio Maryja
                  www.bobofruty.pl

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    Może to się przyda? Znalazłem to podsyłam, ale nie jestem znawcą tematu także trudno mi ocenić aktualność...
                    E no chyba nie chcemy mieć listy czeskich browarów po angielsku (typu Royal Brewery Krusovice)?

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Seta
                      • 2002.10
                      • 6964

E no chyba nie chcemy mieć listy czeskich browarów po angielsku (typu Royal Brewery Krusovice)?
                      Gdzieś się chyba na czeski przełącza. Gugiel mi to znalazł, mi angielski nie przeszkadzał, to nie zmieniałem ...
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• pirackamuza
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.12
                        • 1908

Jessu... wystarczy w pasku u góry kliknąć "Pivovary" i już. A jak komuś się nie chce, to bezpośredni link do spisu po czesku
                        Toruń przeprasza za Radio Maryja
                        www.bobofruty.pl

Comment

• Jurandofil
                          🍼
                          • 2007.10
                          • 977

Oczywiście pozycja 71 powinna wyglądać tak:

ROHOZEC [LIF] (Malý Rohozec)

Za literówkę przepraszam

Comment

• Ahumba
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9055

Trafiłem na dośc obszerną listę browarów niemieckich.
                            Trzeba TYLKO odrzucić browary już niedziałające.
                            Lista jest alfabetyczna wg miejscowości.
                            Przejrzałem na razie od Aalen (Grünbaum) do Bad Staffelstein (Thomann) i naliczyłem oraz spisałem 103 browary.
                            Jeśli twórcom tej "galerniczej" pracy usystematyzowania zagranicznych browarów pasuje mogę im później udostępnić moje "notatki"
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• Pendragon
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

Może chodzi o tę stronę? http://www.german-breweries.com/all_breweries.htm

Comment

• abernacka
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

Najlepsza strona poświęcona tematyce niemieckiej.
                                Piwna turystyka według abernackiego

Comment

Przetwarzanie...
                                X