Uporządkowanie nazw browarów zagranicznych w Dzienniku Piwnym

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

Jurek , odwalasz kawał dobrej roboty ale obawiam się że idzie ona na marne
    Takie szeregowanie browarami zdało by radę W PRAKTYCE tylko wtedy gdy nazwy te były by wprowadzone do rozwijalnego menu w dziale odpowiedniego kraju w Piwo-Konkretnie tak aby każdy zakładający post o kolejnym piwie mógł je dostawić wybierając browar TYLKO z tej listy. Inaczej w praktyce i tak mało kto zada sobie trud odszukać Twoją listę w tym poście a opisywane piwo wrzuci wg swojego uznania tzn swojej (nie)wiedzy często opartej jedynie na opisie z ety a te wiemy jakie są ostatnimi laty (mam na mysli ogólne nazwy koncernów piwnych a nie konkretnych browarów). Ideałem w tym przypadku (ale w praktyce niemożliwym do wykonania nie oszukujmy się) było by zrobienie przy każdym kraju takiego rozwijanego menu z wszystkimi działającymi "weń" browarami. Tak jest w przypadku Polski (w np Galerii) i nie ma technicznej możliwości dodania jakiegoś wyimaginowanego browaru. No chyba ze jakiś stary nieistniejący już ale wtedy prosi się administrację o dodanie go i jego nazwa jest weryfikowana.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Jurandofil
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼
      • 2007.10
      • 977

uwagi ogólne

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
      Jurek , odwalasz kawał dobrej roboty ale obawiam się że idzie ona na marne
      Takie szeregowanie browarami zdało by radę W PRAKTYCE tylko wtedy gdy nazwy te były by wprowadzone do rozwijalnego menu w dziale odpowiedniego kraju w Piwo-Konkretnie tak aby każdy zakładający post o kolejnym piwie mógł je dostawić wybierając browar TYLKO z tej listy. Inaczej w praktyce i tak mało kto zada sobie trud odszukać Twoją listę w tym poście a opisywane piwo wrzuci wg swojego uznania tzn swojej (nie)wiedzy często opartej jedynie na opisie z ety a te wiemy jakie są ostatnimi laty (mam na mysli ogólne nazwy koncernów piwnych a nie konkretnych browarów). Ideałem w tym przypadku (ale w praktyce niemożliwym do wykonania nie oszukujmy się) było by zrobienie przy każdym kraju takiego rozwijanego menu z wszystkimi działającymi "weń" browarami. Tak jest w przypadku Polski (w np Galerii) i nie ma technicznej możliwości dodania jakiegoś wyimaginowanego browaru. No chyba ze jakiś stary nieistniejący już ale wtedy prosi się administrację o dodanie go i jego nazwa jest weryfikowana.
      Trudno się z Tobą nie zgodzić w ogóle tematu. Jednakże w szczegółach...
      ...to:
      1. Art wspominał, że to dopiero pierwszy krok!
      (w niniejszym temacie pisze o przyszłościowych udoskonaleniach)
      Ludzie! Tu chodzi o to, żeby stopniowo dojść do fajnego rozwiązania, bo na kompleksowe działanie, to trzeba by zatrudnić sztab ludzi.

2. Użytkownik, któremu nie będzie się chciało zajrzeć do tej listy i przekopiować nazwy, którą tu ustalimy, po prostu nie znajdzie się w tej samej statystyce co inni, tylko na jej końcu (ewentualnie na początku końca - browarów nieznanych jak dużo wypije tegoż właśnie )
      Śmiem twierdzić, że takich osób będzie z czasem coraz mniej.

3. Art zdradził mi - na razie w tajemnicy - że dla osób, które się będą starać, ale im nie do końca wyjdzie (np. zjedzą literkę czy cuś, nie dadzą rady z czeskimi znakami, itp. ALE! będzie wiadomo o który browar chodzi, to dla tychże osób będzie z mojej (naszej) strony pewna pomoc.

4. Pracy dużo czy nie, najważniejsze, że cel w zmniejszeniu wpisów tych samych
      browarów, ale z drobnymi różnicami w nazwach, zostanie - choć w najmniejszym stopniu, ale zostanie - osiągnięty.

5.
      Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
      Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

[QUOTE=Jurandofil;785010]
        55. NÁCHOD (Náchod)
        67. PRIMÁTOR (Náchod)
        [QUOTE]
        To są dwa browary Według mnie jest tylko jeden: Nachod. A Primator to tylko nazwa piwa plus druga częśc nazwy piwa np. Rytirsky
        Last edited by sibarh; 2008-10-19, 20:50.
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Jurandofil
          🍼
          • 2007.10
          • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
          55. NÁCHOD (Náchod)
          67. PRIMÁTOR (Náchod)

To są dwa browary Według mnie jest tylko jeden: Nachod. A Primator to tylko nazwa piwa plus druga częśc nazwy piwa np. Rytirsky

Oczywiście, że jeden i ten sam.
          Temat nie jest łatwy, skoro nawet przy porządkowaniu coś ucieka
          Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Powyższe zgłoszenie Sibarha jest dobrym startem do ustalenia co ważniejsze w naszym usystematyzowaniu: nazwa, którą zasadniczo podaje browar (Pivovar Nachod) czy to co nam się (mimo wszystko) wydaje bardziej bliskie czyli Primator. Przy przyjęciu konwencji NAZWA BROWARU (Miejscowość) uważam, że lepszym rozwiązaniem będzie pozycja 67.
          Analogicznie proponuję przyjąć nie JIHLAVA (Jihlava), ale JEZEK (Jihlava).
          Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
          Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• Salva
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.09
            • 7

Nie mogą się doszukać w wykazie browaru Velke Popovice. Czy "Velkopopovicky Kozel" figurować ma w statystykach pod browarem "Plznensky Prazdroj"?

Comment

• sibarh
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2005.01
              • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jurandofil Wyświetlenie odpowiedzi
              Oczywiście, że jeden i ten sam.
              Temat nie jest łatwy, skoro nawet przy porządkowaniu coś ucieka
              Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Powyższe zgłoszenie Sibarha jest dobrym startem do ustalenia co ważniejsze w naszym usystematyzowaniu: nazwa, którą zasadniczo podaje browar (Pivovar Nachod) czy to co nam się (mimo wszystko) wydaje bardziej bliskie czyli Primator. Przy przyjęciu konwencji NAZWA BROWARU (Miejscowość) uważam, że lepszym rozwiązaniem będzie pozycja 67.
              Analogicznie proponuję przyjąć nie JIHLAVA (Jihlava), ale JEZEK (Jihlava).
              Wydaje mi się że w ten sposób bedziemy mieli tylko poplatanie z pomieszaniem. Do dziennika piwnego powinny byc wprowadzone nazwy browarów, z działu Piwo Konkretnie (przecież ja ten dział ( zagraniczny) od roku mam pod swoją "pieczą" i zawsze coś poprawiam).
              Jeżeli forumowicz wpisze do dziennika piwnego nazwę np. Primator powinno mu się wyswietlic w menu: 1.Nachod, Primator Svetly; 2.Nachod, Primator Rytirsky; 3.Nachod, Primator Svetly itd itp Kliknie w piwo które akurat bedzie pił. Jezeli nie znajdzie piwa powinien albo załozyc nowy wątek ( w dziale Piwo Konkretnie) albo wpisac to piwo np. browar nieznany.
              I wtedy będzie porządek. Nie wiem jak wygląda technicznie, podgranie takiej listy do dziennika piwnego, ale wydaje mi sie to jedynym logicznym rozwiazaniem. Inaczej bedzie wszystko poplatane i nijak nie będzie się miało do browarów i piw z działu Piwo Konkretnie.
              2800 nowe piwa opisałem na forum
              Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
              Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Jurandofil
                🍼
                • 2007.10
                • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Salva Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie mogą się doszukać w wykazie browaru Velke Popovice. Czy "Velkopopovicky Kozel" figurować ma w statystykach pod browarem "Plznensky Prazdroj"?
                Tak, pozycja 65.
                Kozel to koncerniak.

Stąd też zamysł z miejscowościami. Kozel v Popovicich, a Plzen v Plzni

Comment

• pirackamuza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.12
                  • 1908

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Salva Wyświetlenie odpowiedzi
                  No, chyba że Ci chodzi o Słowację, gdzie też jet robiony. Do niedawna w Sarisie, teraz, o ile się nie mylę, w Topolcanach.
                  Toruń przeprasza za Radio Maryja
                  www.bobofruty.pl

Comment

• Jurandofil
                    🍼
                    • 2007.10
                    • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wydaje mi się że w ten sposób bedziemy mieli tylko poplatanie z pomieszaniem. Do dziennika piwnego powinny byc wprowadzone nazwy browarów, z działu Piwo Konkretnie (przecież ja ten dział ( zagraniczny) od roku mam pod swoją "pieczą" i zawsze coś poprawiam).
                    Jeżeli forumowicz wpisze do dziennika piwnego nazwę np. Primator powinno mu się wyswietlic w menu: 1.Nachod, Primator Svetly; 2.Nachod, Primator Rytirsky; 3.Nachod, Primator Svetly itd itp Kliknie w piwo które akurat bedzie pił. Jezeli nie znajdzie piwa powinien albo załozyc nowy wątek ( w dziale Piwo Konkretnie) albo wpisac to piwo np. browar nieznany.
                    I wtedy będzie porządek. Nie wiem jak wygląda technicznie, podgranie takiej listy do dziennika piwnego, ale wydaje mi sie to jedynym logicznym rozwiazaniem. Inaczej bedzie wszystko poplatane i nijak nie będzie się miało do browarów i piw z działu Piwo Konkretnie.
                    Niestety w dziale Piwo-konretnie (Czechy) jest pewna niekonsekwencja: raz browar jest określany miejscowością , a innym razem nazwą browaru (czasami nazwy browarów w Czechach są tożsame z nazwą miejscowości).
                    Np. Policka, a nie Mestansky Pivovar v Policce, ale Bernard a nie Humpolec.
                    Nie przejmuj się, bo uważam, że we wspomnainym dziale jest porządek z omawianymi piwami; zwracam tylko uwagę na pewną niekonsekwencję, którą może warto przy okazji systematyzowania DP również wyeliminować. Nie wykluczałbym również dostosowania DP do nazw w Piwo-konkretnie - w celu wyjaśnienia tego wszystkiego powstała właśnie ta dyskusja.

Przygotowując zestawienie czeskich browarów zauważyłem jak wiele jest wątpliwości i niejsaności w tym czeskim nazewnictwie. Niekiedy dwa źródła ciekawie opisujące czeskie piwowarstwo podają rózne warianty nazwy; a do tego oficjalna strona browaru zafunduje jeszcze inną.

Comment

• dadek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍺🍺
                      • 2005.09
                      • 4702

Jurandofilu, po pierwsze brawo za inicjatywę!
                      Co do nazewnictwa osobiście bym się skłaniał ku schematowi 1.nazwa browaru, 2.miejscowość, 3.nazwa piwa. Tak też wpisuję do swojego DP. Jednak główne czeskie strony piwne podają najpierw miejscowość a potem nazwę browaru.

Comment

• Cooper
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.11
                        • 6056

No bo tak zawsze powinno sie podawać. Większość nieporozumień i pomyłek w przypożądkowywaniu powstaje właśnie poprzez szeregowanie nazwami browarów które jak wiemy zmieniają się gęsto i często a nazwy miast są w praktyce niezmienne. Miliony razy już zgłaszałem ten problem Władzom naszej strony
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

Hm, lista w dzienniku byłaby najfajniejsza, ale ciężko jej wymagać, kiedy tyle innych spraw leży odłogiem (Art, tylko spokojnie ) Dlatego proponuję założyć zamknięty temat, uaktualniany tylko przez autora, i dać do niego (tematu, nie autora) odnośnik w dzienniku piwnym. Wtedy więcej osób by korzystało z listy.
                          Last edited by żąleną; 2008-10-21, 12:45.

Comment

• kibi
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 1875

Mnie często nie chce się szukać na klawiaturze obcojęzycznych znaków, więc wchodzę do działu "Piwo konkretnie" i kopiuję ręcznie browar i nazwę z konkretnego tematu. Może zamiast rozwijalnej listy dałoby się tam zrobić jakiś automat:"kopiuj do DP"?

Comment

• żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

Ale to nie byłoby zbyt dużym ułatwieniem, sporo klikania po drodze.

Comment

• MLT
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.12
                                • 1047

62. PLZEŇSKÝ PRAZDROJ [SAB] (Nošovice)
                                63. PLZEŇSKÝ PRAZDROJ [SAB] (Ostravar)
                                64. PLZEŇSKÝ PRAZDROJ [SAB] (Plzeň)
                                65. PLZEŇSKÝ PRAZDROJ [SAB] (Velké Popovice)
                                A nie lepiej byłoby podać najpierw nazwę miejscowości (browaru), a potem ewentualnie właściciela? Wszak w naszym krajowym dzienniku piwnym mamy np. Lech, a nie Kampania Piworska (Lech). Mimo tej uwagi chylę czoła za włożony trud i inicjatywę.
                                Last edited by MLT; 2008-10-21, 15:37.

Comment

Przetwarzanie...
                                X