Co z tymi umlautami?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Co z tymi umlautami?

Zauważyłem dziwną prawidłowość. Otóż system jakoś dziwnie reaguje na umlauty (ä, ö, ü). Raz traktuje je jako znaki nietypowe, a raz jak modyfikacje litery bazowej, podobnie jak ó. Weźmy przykład, bo pewnie ciężko zrozumieć o co mi kaman?
    Browar "Göller". Jeśli wejdziemy na listę piw. zauważymy, że piwa z tego browaru są tam gdzie spodziewamy się je znaleźć czyli pomiędzy browarem "Goldhand", a "Goslar" (ö jest traktowany jak o). Jeśli jednak popatrzymy wyżej zobaczymy, że kilka piw z tego browaru (np. to) jest na początku listy browarów na literę G. Co oznacza, że ö jest traktowane jak znak nietypowy. Dlaczego tak się dzieje?
    Idźmy dalej jeśli wpiszemy w wyszukiwarkę słowo "Goller" (bez umlautu) otrzymamy listę tylko tych w których ö jest traktowane jak o. Co gorsza, jeśli wpiszemy w wyszukiwarkę "Göller" również dostaniemy ten sam zestaw. 3 piwa nam uciekają, te z początku listy.
    Last edited by kopyr; 2008-12-18, 18:47.
    blog.kopyra.com
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23932

Część tych znaków powiedzmy specjalnych jest zakodowana jako "encje" a część w UTF-8 stąd rozdźwięk w sortowaniu.

Przy zmiane kodowania znaków na utf-8 (przy zmianie serwera w czerwcu) zadbałem przede wszystkim o język polski na inne czasu nie starczyło. Kiedyś i to doczeka się poprawki.

Tymczasem, wpisanie hasła G*ller w wyszukiwarkę powinno załatwić sprawę
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• pw13
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.07
      • 41

niestety u mnie wyszukiwanie z gwiazdką nie funkcjonuje

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23932

Jeśli zgłaszasz jakiś problem, to dobrze by było go dokładnie opisać, bez tego trudno się domyślać o co chodzi.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
        X