nie - spowoduje to tylko niepotrzebne rozbicie głosów; jak dla mnie to nawet oba zdrojowe powinny być w jednym worku mimo zupełnie osobnej marki i etykiety
Odnoszę wrażenie, że Noteckie jest niepasteryzowane, natomiast Pils Noteckie jest pasteryzowane. Czy ktoś może to potwierdzić lub obalić?
Nie wiem czy to jest reguła ostateczna, ale przynajmniej przez jakiś czas tak było i właśnie tak je rozpoznawałem. Ale jedyne co jest chyba pewne, że każdy Pils Noteckie jest pasteryzowany.
ART - do kiedy trwa plebiscyt?
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-02-07, 10:49.
Te piwa były produkowane w różnych browarach Kompanii - akurat nikt ich nie zgłaszał jako produkty poznańskie w BrowarBizie (w sumie się nie dziwię ) - w zeszłym roku jednak widziałem jak zjeżdżały z puszkowni w Poznaniu i je dodałem do bazy - stąd są w Debiutach, wygląda obciachowo, ale ponieważ nie wiem od kiedy są tam produkowane czekam na sugestie.
ponieważ nie wiem od kiedy są tam produkowane czekam na sugestie.
Dębowe, Tyskie i Żubr są produkowane w LECHu co najmniej od 2005r.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Ja chciałbym się zapytać o piwa "miodowe". Cześć z nich jest w kategorii Piwa Specjalne a cześć w Piwach Aromatyzowanych. Jakie jest kryterium podziału?
Co do Noteckich to pozwolę się wtrącić. Moim zdaniem wszystkie jasne z Czarnkowa wrzucić do jednego wora bo to przecież to samo piwo. Fakt, że są różnice w ekstrakcie ale z tego co zauważyłem nie ma żadnej reguły. I tak są Noteckie pasteryzowane i niepasteryzowane o ekstraktach 12.5 jak i 12.1.
Co do rozdziału na pasteryzowane/niepasteryzowane to sprawa jest nieco skomplikowana. Skłaniałbym się bardziej w stronę połączenia ich jako jedno piwo. Oba piwa aż tak się od siebie nie różnią w smaku, żeby jedne z nich zepsuło ogólną ocenę marki w plebiscycie. Rozdzielenie zaś wprowadza konkurencje wewnątrz marki
Comment