Plebiscyt na Piwo Roku 2008 - komentarze i uwagi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

I kilka moich uwag:

• Ciechanowskie Wyborne Niepasteryzowane oraz Miodowe, jak również Żywe oraz Koźlak z Ambera i Carmell ze Zwierzyńca wygrywają trzeci raz z rzędu w swojej kategorii! Czyżby inne browary odpuściły walkę w tej kategorii, a może w tym roku będzie jakieś objawienie?
    • Ciechanów warzył w 2008 r. 10 piw i siedem z nich znalazło się w pierwszej dziesiątce w swoich kategoriach w tym trzy piwa na pierwszym miejscu (Ciechan Wyborne, Stout, Miodowe)! Gratulacje – nam też chodzi o klasę nie o masę!
    • 2008 to był rok fantastycznych debiutów. Grand Imperial najlepszy wśród Porterów, wyprzedzając zdecydowanego zwycięzcę ostatnich lat Żywieckiego Portera! Zdrojowe Niepasteryzowane z Konstancina – 3 miejsce wśród piw jasnych do 13%, a Mazowieckie Niepasteryzowane w tej samej kategorii – miejsce 5. Stout ciechanowski – 1 miejsce wśród piw ciemnych górnej fermentacji przed zwycięzcą ostatnich lat Stoutem z browaru GAB. Z 10 najlepszych debiutów 9 piw znajduje się wśród najlepszych piw roku w swoich kategoriach! W 2007 r. 8 debiutów było w pierwszej dziesiątce w swoich kategoriach. Lubimy nowości czy piwa coraz lepsze?

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Jest coraz więcej dobrych piw, choć np. pozycja ciechanowskiego stouta jest dla mnie niezrozumiała. Pierwsza warka to nie był żaden stout... Późniejszych co prawda nie próbowałem (cena z kosmosu), ale początek był nieudany, więc zdziwiło mnie 1. miejsce tego piwa.

Comment

• delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
        • Ciechanowskie Wyborne Niepasteryzowane oraz Miodowe, jak również Żywe oraz Koźlak z Ambera i Carmell ze Zwierzyńca wygrywają trzeci raz z rzędu w swojej kategorii! Czyżby inne browary odpuściły walkę w tej kategorii, a może w tym roku będzie jakieś objawienie?
        Spokojnie. W pierwszej kategorii przybył, choć późno, Janów, w mocnych Dawne też ma potencjał do atakowania lidera, Carmellowi przybył konkurent w postaci Krzepiaka, ktory pewnie wygra za rok. A fakt, że debiuty z wyjątkową, w tym roku, łatwością wdarły się na pudło, można także tłumaczyć ogólną bidą w liczbie piw w poszczególnych kategoriach, a częściowo także ich przeciętną jakością. Jak nie ma konkurencji to łatwo się zdobywa wysokie lokaty dobrymi produktami.
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
        pozycja ciechanowskiego stouta jest dla mnie niezrozumiała.
        To mój faworyt w kategorii zaskoczenie roku
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
          można także tłumaczyć ogólną bidą w liczbie piw w poszczególnych kategoriach
          No właśnie. Ja na przykład w jednej kategorii nie oddałam w ogóle głosu, bo był mały wybór i żadne z piw mi nie smakowało.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
          To mój faworyt w kategorii zaskoczenie roku
          Mój też, może to jakaś pomyłka systemowa?
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Mój też, może to jakaś pomyłka systemowa?
            A jaka tam konkurencja była. IMO Stout z Ciechana całkiem zasłużenie wygrał w tej kategorii. Mnie bardziej zaskoczył, choć go doceniam w smaku, Koźlak Eksportowy.
            blog.kopyra.com

Comment

• toto
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.12
              • 949

No to ja jeszcze parę kamyczków:
              - Kama Sutra wygrała w kategorii Jasne górnej fermantacji. Nie jest może kolorystycznie bardzo ciemna (taka polotmava), ale na kontrze stoi jak byk: piwo ciemne.
              - obecność czekoladowego z Browaru na Jurze w kategorii piw ciemnych dolnej fermentacji to mnie trochę dziwi (na liście było też w piwach ciemnych górnej fermantacji). Cóś tu nie gra.

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                A jaka tam konkurencja była.
                GAB, moim zdaniem o wiele lepszy. No, ale widać więcej osób miało inne zdanie Ja głosowałam na ciemne z Browaru na Jurze, ale ze względu na dostępność nie mogło wygrać. Może też i z tego powodu Ciechanów wyprzedził GABa.
                Last edited by Marusia; 2009-03-20, 12:27.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23933

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
                  No to ja jeszcze parę kamyczków:
                  - Kama Sutra wygrała w kategorii Jasne górnej fermantacji. Nie jest może kolorystycznie bardzo ciemna (taka polotmava), ale na kontrze stoi jak byk: piwo ciemne.
                  - obecność czekoladowego z Browaru na Jurze w kategorii piw ciemnych dolnej fermentacji to mnie trochę dziwi (na liście było też w piwach ciemnych górnej fermantacji). Cóś tu nie gra.
                  o, wiedziałem że coś przepuściłem.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19263

Niezależnie czy komuś wyniki się podobają czy nie lista zawiera praktycznie same niekoncernowe piwa (nie licząć Fratra, Karmi i Żywieckiego Portera). Większość laików zapyta to my mamy tyle piw ?? i są lepsze niż ... (wpisać jakiś ogólnie dostępny koncerniak).
                    Last edited by e-prezes; 2009-03-20, 14:57.

Comment

• kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Niezależnie czy komuś wyniki się podobają czy nie lista zawiera praktycznie same niekoncernowe piwa (nie licząć Fratra, Karmi i Żywieckiego Portera). Większość laików zapyta to my mamy tyle piw ?? i są lepsze niż ... (wpisać jakiś ogólnie dostępny koncerniak).
                      Większość laików nigdy nie zobaczy tych wyników.
                      blog.kopyra.com

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19263

I to jest święta misja którą musi wypełnić nasz admin

Comment

• k_k_s
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.02
                          • 193

Czy można upublicznić informację ile osób oddało swoje głosy?

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23933

Więcej szczegółów wtym i tę informację podam w kompletnym podsumowaniu, pewnie jeszcze w tym tygodniu, bo czas nagli, dam na pewno znać na BrowarBizie
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Sokół83
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.12
                              • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika unkel Wyświetlenie odpowiedzi
                              A mnie zastanawia wysoka pozycja Eire 12. To piwo w ogóle jeszcze istnieje? Szkoda, że głosy na czarnkowskie piwa rozbiły się na dwa.
                              chyba co roku poruszam problem tego piwa przed plebiscytem i po, ale jakoś nie przynosi to efektu
                              Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• remfire
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.03
                                • 1334

Analizując Plebiscyt można wysnuć wnioski że nie jest tak źle z naszymi piwami, jak powszechnie sądzimy. 11 kategorii ( nie licząc Debiutów) w których oceniane były piwa , a tylko w dwóch nieznaczny spadek ilości ocenianych piw w porównaniu do lat poprzednich.
                                W 9 za to wzrost , więc chyba nie ma powodów do załamywania rąk

Comment

Przetwarzanie...
                                X