Piwo roku - propozycja

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sokół83
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    [...]np.
    0 postów - mnożnik 1
    1-100 postów - mnożnik 1,2
    100 - 500 postów - mnożnik 1,5
    >500 - mnożnik 2
    Oczywiście można powiedzieć, że to głupi pomysł [...]
    jak dla mnie lepszy niż obecny; prosta zależność - ktoś się udziela i dużo pisze = dużo czyta = nabył dużo wiedzy na temat piwa

a najlepszym przykładem jestem ja - zanim zacząłem czytać forum byłem miłośnikiem Tatry [bo mi się reklamy z wilkami podobały]

swoją drogą taki podział prędzej czy później zostanie wprowadzony; obecny filter jako tako się sprawdza - do momentu aż jakiś ogólnopolski dziennik lub czasopismo napisze o naszym konkursie i tęgie głowy z pewnych grup browarniczych każą każdemu pracownikowi założyć 20 profili na browar.biz aby zagłosować na swoje piwa; i wtedy stworzenie wag postowych stanie się konieczne

P.S. ja już teraz ograniczyłbym głosowanie do osób, które mają nie tylko samo konto ale przynajmniej [pewną ilość - to do ustalenia] postów na forum - w końcu to konkurs dla forumowiczów a nie figurantów
    Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• piotrsh
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 435

Dzięki! Biję się w piersi, bo nie zadałem sobie trudu sprawdzenia mnożników...

Przedstawione zestawienie rozwiewa (moim zdaniem) obawy, że wielcy producenci na starcie są w uprzywilejowanej pozycji bo ich piwa można kupić wszędzie. Wprawdzie Browar zamkowy należy do GŻ /jak wszyscy wiedzą/, ale to jednak browar regionalny z tradycyjna technologią. Mój wniosek, bez mnożników można sie obejść .
      Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

Comment

• JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi

P.S. ja już teraz ograniczyłbym głosowanie do osób, które mają nie tylko samo konto ale przynajmniej [pewną ilość - to do ustalenia] postów na forum - w końcu to konkurs dla forumowiczów a nie figurantów
        100 postów to powinno być minimum

Co do zmiany wag to sam myślałem o czymś takim jak Kopyr pisze. Tyle tylko, że powinny być brane pod uwagę jedynie posty dotyczące oceny piw. Wydaje się być logicznym, że ktoś kto ocenił sporo piw ma podstawy do obiektywniejszego typowania. Nie wiem tylko czy to jest wykonalne (czyt. jak bardzo pracochłonne) i czy w ogóle warte całego zamieszania z tym związanego.
        MM961
        4:-)

Comment

• Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

100 ocen? No to się nam zrobi "elytarny" plebiscyt
          A czy zaliczyć także oceny w stylu: piania - była, kolor - piwny, smak - świetny, zapach - chmielowy, wysycenie - akuratne ?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• JAckson
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            100 ocen? No to się nam zrobi "elytarny" plebiscyt
            A czy zaliczyć także oceny w stylu: piania - była, kolor - piwny, smak - świetny, zapach - chmielowy, wysycenie - akuratne ?
            100 postów (wszystkich), albo 1000
            MM961

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Zrobiłem mały rekonesans, otóż forumowiczów z określoną liczbą postów mamy mniej więcej:
              >500 - ~190
              500-100 - ~330
              100-1 - ~5000

Z racji czytelności i żeby nie było animozji, że komuś źle policzono posty, proponuję nie bawić się w żadne odejmowanie postów z działu "Przy piwie". Takich osób, które mają >100 postów a udzielają się jedynie w tym dziale jest pewnie nie więcej niż kilkanaście i pewnie plebiscyt ich mało obejdzie.
              Proponowałbym następujące wagi:
              >500 mnożnik 2,0
              500-100 mnożnik 1,5
              100-1 mnożnik 1,2

Można mieć wątpliwości, czy jest sens robić próg od 1 posta, jednak obawiam się, że ustawienie go np. na 20 skutkowałoby nagłą gadatliwością, żeby załapać się na wyższy próg, więc po co nam to?

System ma być prosty i przejrzysty a jednocześnie zapobiegać manipulacjom, żebyśmy się nie musieli wstydzić, ze na podium w podejrzany sposób wedrze się Lech Premium.
              Szanse są tu równe dla wszystkich piw, ale premiuje się tych głosujących, którzy na piwie się znają, a nawet jeśli nie, to są od nas, a ten plebiscyt jest nasz , bo to browar.biz firmuje go swoją nazwą.

Oprócz tego, proponowałbym utworzyć nową kategorię "Browar Restauracyjny Roku" wg Browar.biz gdzie podliczałoby się z automatu wszelkie głosy oddane na piwa z tego browaru, względnie głosowałoby się konkretnie na 3 browary, tak samo jak głosuje się na piwa.

System jest na tyle prosty, że można by go zaimplementować od tej edycji, ale rozumiem, że taka zmiana za 5 dwunasta mogłaby być źle odebrana przez niektórych.
              Last edited by kopyr; 2010-01-16, 11:32.
              blog.kopyra.com

Comment

• TomX
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 1035

Oprócz tego, proponowałbym utworzyć nową kategorię "Browar Restauracyjny Roku" wg Browar.biz gdzie podliczałoby się z automatu wszelkie głosy oddane na piwa z tego browaru, względnie głosowałoby się konkretnie na 3 browary, tak samo jak głosuje się na piwa.
                Niestety ale użytkowników, którzy mieli okazję odwiedzić wszystkie browary restauracyjne w Polsce jest kilku, może kilkunastu, więc głosowanie bezpośrednio na dany browar chyba jednak nie ma sensu. Sumowanie głosów oddanych na piwa z poszczególnych browarów - OK, choc moim zdaniem po prostu lepiej by było zrobić osobne kategorie dla piw z mini browarów - typu jasne, pszeniczne, specjalne...

Comment

• skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

System ma być prosty i przejrzysty a jednocześnie zapobiegać manipulacjom, żebyśmy się nie musieli wstydzić, ze na podium w podejrzany sposób wedrze się Lech Premium.
                  Szanse są tu równe dla wszystkich piw, ale premiuje się tych głosujących, którzy na piwie się znają, a nawet jeśli nie, to są od nas, a ten plebiscyt jest nasz , bo to browar.biz firmuje go swoją nazwą.
                  Tak to plebiscyt browar.biz. Ale czy chodzi o to, by przyjąć kierunek rozwoju plebiscytu zmierzający do zawężania grupy głosujących, lub wręcz wytworzenia jakiegoś fachowego gremium, które będzie oceniać piwa. Czy wręcz przeciwnie, rozwijać plebiscyt, by głosowało w nim jak najwięcej osób, a metoda głosowania czy liczenia była zachęcająca a nie zniechęcająca. Jeśli chcemy jakieś specjalne gremium, to od razu można na zlocie browar.biz przeprowadzić taki konkurs, a wyniki ogłosić. Na pewno będą satysfakcjonujące. Ja uważam, że trzeba zwiększać liczbę głosujących na browar.biz - forum przecież wysoce specjalistycznym. Spośród pijących piwo w Polsce tylko garstka zarejestrowała się na forum, a szkoda. Nie obawiałbym się zmasowanego ataku ilościowego. A nawet jeśli, to dobrze - będzie więcej świadomych piwoszy, którym otworzą się oczy i na różnorodność piw i na możliwość samodzielnego warzenia. A o to chodzi.

Comment

• e-prezes
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tak to plebiscyt browar.biz. Ale czy chodzi o to, by przyjąć kierunek rozwoju plebiscytu zmierzający do zawężania grupy głosujących, lub wręcz wytworzenia jakiegoś fachowego gremium, które będzie oceniać piwa. Czy wręcz przeciwnie, rozwijać plebiscyt, by głosowało w nim jak najwięcej osób, a metoda głosowania czy liczenia była zachęcająca a nie zniechęcająca. Jeśli chcemy jakieś specjalne gremium, to od razu można na zlocie browar.biz przeprowadzić taki konkurs, a wyniki ogłosić. Na pewno będą satysfakcjonujące. Ja uważam, że trzeba zwiększać liczbę głosujących na browar.biz - forum przecież wysoce specjalistycznym. Spośród pijących piwo w Polsce tylko garstka zarejestrowała się na forum, a szkoda. Nie obawiałbym się zmasowanego ataku ilościowego. A nawet jeśli, to dobrze - będzie więcej świadomych piwoszy, którym otworzą się oczy i na różnorodność piw i na możliwość samodzielnego warzenia. A o to chodzi.
                    postuluje zatem znieść wagi, w myśl równości wolności i braterstwa z ludźmi pijącymi heinnekena z butelki.

Comment

• kopyr
                      • 2004.06
                      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
                      Niestety ale użytkowników, którzy mieli okazję odwiedzić wszystkie browary restauracyjne w Polsce jest kilku, może kilkunastu, więc głosowanie bezpośrednio na dany browar chyba jednak nie ma sensu. Sumowanie głosów oddanych na piwa z poszczególnych browarów - OK, choc moim zdaniem po prostu lepiej by było zrobić osobne kategorie dla piw z mini browarów - typu jasne, pszeniczne, specjalne...
                      A piwa spróbowałeś wszystkie?
                      Głosujesz na ten, który w danym roku mile wspominasz. Może jedynie nie ma sensu wprowadzać 3 typów, a wystarczy 1.

Tak to plebiscyt browar.biz. Ale czy chodzi o to, by przyjąć kierunek rozwoju plebiscytu zmierzający do zawężania grupy głosujących, lub wręcz wytworzenia jakiegoś fachowego gremium, które będzie oceniać piwa. Czy wręcz przeciwnie, rozwijać plebiscyt, by głosowało w nim jak najwięcej osób, a metoda głosowania czy liczenia była zachęcająca a nie zniechęcająca.
                      Ale co widzisz zniechęcającego w tym, że są wagi. Wiadomo od czego one zależą. System jest czytelny. Nikt nikomu nie zamyka drogi do zostania 500-postowcem. Moim zdaniem taki system jest czytelny, czego nie da się powiedzieć o obecnym. Obecny dla osoby z zewnątrz wygląda tak, że nie ważne kto jak głosuje, ważne kto głosy liczy. Zresztą można dyskutować nad mnożnikami, być może 2,0 to za dużo. Może wystarczą następujące mnożniki
                      0 postów mnożnik 1,0
                      1-100 postów mnożnik 1,1
                      100-500 postów mnożnik 1,25
                      >500 postów mnożnik 1,5

Jeśli chcemy jakieś specjalne gremium, to od razu można na zlocie browar.biz przeprowadzić taki konkurs, a wyniki ogłosić. Na pewno będą satysfakcjonujące.
                      No jeśli Ty w tę stronę, to ja w tę. To może zróbmy tak powszechny system, że poprzez GG będziemy lobbować wśród znajomych, żeby głosowali na nasze typy. Pokażmy Niemcom kto wygra MŚ, pamiętasz? Zróbmy sondę jak na onecie. Kto więcej razy kliknie? I jeszcze, żeby podczas głosowanie wyświetlała się liczba głosów w postaci słupków, będą większe emocje. Dlaczego robić ograniczenie, że tylko ktoś kto ma konto na browar.biz może głosować, przecież to tylko krok do towarzystwa wzajemnej adoracji.

Ja uważam, że trzeba zwiększać liczbę głosujących na browar.biz - forum przecież wysoce specjalistycznym. Spośród pijących piwo w Polsce tylko garstka zarejestrowała się na forum, a szkoda. Nie obawiałbym się zmasowanego ataku ilościowego. A nawet jeśli, to dobrze - będzie więcej świadomych piwoszy, którym otworzą się oczy i na różnorodność piw i na możliwość samodzielnego warzenia. A o to chodzi.
                      Właśnie, o co nam chodzi? Moim zdaniem chodzi o promocję wyśmienitych piw, pokazanie, że istnieje coś innego niż to co serwują w większości sklepów i knajp. A jednocześnie chodzi o to, żeby wypromować browar.biz jako medium opiniotwórcze. W mojej ocenie obecny zagmatwany system obniża wiarygodność wyników. Nie łudziłbym się, że ludzie masowo zaczną się rejestrować na browar.biz, to zawsze będzie forum specjalistyczne.

Jeżeli proponowany system nie będzie zadowalający, to postuluję zniesienie całkowite jakichkolwiek wag, mnożników itd.
                      blog.kopyra.com

Comment

• Paco
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.12
                        • 265

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
                        100 postów to powinno być minimum

Co do zmiany wag to sam myślałem o czymś takim jak Kopyr pisze. Tyle tylko, że powinny być brane pod uwagę jedynie posty dotyczące oceny piw. Wydaje się być logicznym, że ktoś kto ocenił sporo piw ma podstawy do obiektywniejszego typowania. Nie wiem tylko czy to jest wykonalne (czyt. jak bardzo pracochłonne) i czy w ogóle warte całego zamieszania z tym związanego.
                        Jak dla mnie pomysł z braniem pod uwagę jedynie postów dotyczących oceny piw nie jest trafiony, mimo tego że wypijam dużo piw z różnych browarów to nie oceniłem jeszcze ani jednego na browar.biz (no chyba, że tylko ja tak robię wtedy mój głos w tej sprawie nie jest istotny). Bardziej podoba mi się pomysł kopyr`a.
                        Dotychczasowy mnożnik promował bardziej piwa z mniejszych browarów , według mnie każde piwo powinno mieć równe szanse, wtedy też plebiscyt będzie bardziej miarodajny i wynik będzie bardziej sprawiedliwy.

Trochę zakręciłem ale to chyba przez brak alkoholu we krwi.
                        Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
                        zbieram ELBING
                        wymiana--> http://picasaweb.google.com/PacoElbl

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

A ja postuluję byśmy przestali zastanawiać się jaką metodą wybierzemy metodę głosowania, tylko zaczęli wreszcie oddawać głosy
                          Last edited by Pendragon; 2010-01-16, 15:50.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• JAckson
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            A ja postuluję byśmy przestali zastanawiać się jaką metodą wybierzemy metodę głosowania, tylko zaczęli wreszcie oddawać głosy
                            Tylko na co?
                            MM961

Comment

• delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

Ale co widzisz zniechęcającego w tym, że są wagi. Wiadomo od czego one zależą. System jest czytelny.
                              Dokładnie to samo dotyczy aktualnie stosowanego systemu. Dla większości ludzi jakieś "wagi", to „czarna magia”, niezależnie od tego, czy przypiszemy je browarom, czy głosującym. Poza tym, jak dotąd, system stosowany przez ARTa po prostu się sprawdza. Można pewnie przedyskutować, wielkość przypisanych wag, niemniej jednak widać wyraźnie, że one jedynie nieznacznie modyfikują wyniki Plebiscytu.
                              Dla mnie największym minusem proponowanego przez Ciebie rozwiązania jest to, że podział na mało-, średnio- i dużopostowców, łamie zasadę równości, która jak dotąd we wszystkich browar.bizowych Plebiscytach obowiązywała. Co więcej, tak poważne i jak na razie słabo uzasadnione zmiany utrudniają porównywalność wyników pomiędzy aktualnym plebiscytem, a jego wcześniejszymi odsłonami.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi

powinny być brane pod uwagę jedynie posty dotyczące oceny piw. Wydaje się być logicznym, że ktoś kto ocenił sporo piw ma podstawy do obiektywniejszego typowania.
                                Hmmmm... no ja nie wiem, nie używam w ogóle Artomatu, oceniam piwa na forum tylko wtedy, gdy uznam, że jest co ocenić (czyli coś ciekawego, albo wręcz przeciwnie itp.) to wg Twoich sugestii powinnam odpaść, no ok, jakoś bym przeżyła, ale sam przyznasz, że chyba nie o tego typu eliminacje Ci chodziło

P.S. Trochę przesadzam, bo pewnie na przestrzeni tych wielu lat, co jestem na forum, mogłam ocenić (bez Artomatu) ponad 100 piw, razem z domowymi, ale chodziło mi o przykład
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X