Piwo roku - propozycja

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

Jakiekolwiek gmatwanie sposobu obliczania głosów szczególnie w kontekście samych głosujących nie ma sensu. Plebiscyt musi być prosty.

Jak było w ostatnim plebiscycie: Art: "Na ok. 23 tysięcy aktywnych Użytkowników BrowarBizu, umocowanych do głosowania w Plebiscycie było nieco ponad 2250 osób. Z możliwości udziału skorzystały 264 osoby. Frekwencja wyniosła zatem ok. 12%."
    264 osoby głosowały nad 749 piwami. Co prawda rok wcześniej było trochę lepiej, ale problemem pozostaje frekwencja, a nie to kto i jak głosuje. Na razie nie ma co zmieniać w tym zakresie. (jeśli trzeba będzie to co najwyżej wydłużyć obowiązkową obecność na forum do powiedzmy 6 miesięcy.)
    Ja w tym kontekście liczbowym postulowałbym zwiększenie ilości piw na jakie można głosować, szczególnie w tych najbardziej popularnych kategoriach. I ewentualnie można zastanowić się nad wyodrębnieniem kategorii piw restauracyjnych. Ale do tego potrzebna jest naprawdę duża frekwencja i ludzie, którzy te piwa dobrze znają.

Comment

• Sokół83
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.12
      • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak było w ostatnim plebiscycie: Art: "Na ok. 23 tysięcy aktywnych Użytkowników BrowarBizu, umocowanych do głosowania w Plebiscycie było nieco ponad 2250 osób. Z możliwości udziału skorzystały 264 osoby. Frekwencja wyniosła zatem ok. 12%."
      widać z tego, że raczej niewiele osób nieaktywnych na forum bierze udział w plebiscycie i jednocześnie sporo osób aktywnych (z postami powyżej 100) nie brało w nim udziału

a w ogóle może powinniśmy wprowadzić obowiązek udziału w głosowaniu dla seniorów - pod karą zbanowania na 2 miechy

dobra żartowałem
      Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• YouPeter
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.05
        • 2379

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi

P.S. ja już teraz ograniczyłbym głosowanie do osób, które mają nie tylko samo konto ale przynajmniej [pewną ilość - to do ustalenia] postów na forum - w końcu to konkurs dla forumowiczów a nie figurantów
        No i takie coś obowiązuje od zawsze. Głosować mogą tylko osoby, które przed końcem danego roku, którego dotyczy plebiscyt, miały napisane przynajmniej dwa posty na forum lub dokonały dwóch ocen piw.
        Last edited by YouPeter; 2010-01-16, 23:31.
        Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• JAckson
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Hmmmm... no ja nie wiem, nie używam w ogóle Artomatu, oceniam piwa na forum tylko wtedy, gdy uznam, że jest co ocenić (czyli coś ciekawego, albo wręcz przeciwnie itp.) to wg Twoich sugestii powinnam odpaść, no ok, jakoś bym przeżyła, ale sam przyznasz, że chyba nie o tego typu eliminacje Ci chodziło
          Spoko, ja także rzadko używam Artomatu. Natomiast nie pisałem o Artomacie tylko o postach w piwo-konkretnie.
          Zresztą to tylko gdybanie. Konkurs może mieć dowolną formułę ponieważ jest to konkurs tworzony przez określona grupę ludzi, więc zarówno zasady, jak i wyniki, mogą nie być reprezentatywne dla całej populacji Przecież w podsumowaniu jest napisane, że piwo X wygrało w konkursie organizowanym przez Browar.biz, a nie, że Polacy wybrali piwo X za najlepsze.
          Dlatego zasady mogą być różne i ja akurat wymyśliłem sobie takie, jak napisałem. ART prosił o pomysły...
          MM961
          4:-)

Comment

• Sokół83
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.12
            • 1598

ankieta właśnie się skończyła - wyszło pół na pół
            Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Paco
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.12
              • 265

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
              widać z tego, że raczej niewiele osób nieaktywnych na forum bierze udział w plebiscycie i jednocześnie sporo osób aktywnych (z postami powyżej 100) nie brało w nim udziału

a w ogóle może powinniśmy wprowadzić obowiązek udziału w głosowaniu dla seniorów - pod karą zbanowania na 2 miechy

dobra żartowałem
              A może zachętą do wzięcia udziały w głosowaniu na najlepsze piwo byłyby jakieś drobne nagrody, które byłyby wylosowane wśród głosujących (np. kufel browar.biz itp.)

Ot tak tylko sobie głośno myślę
              Last edited by Paco; 2010-01-20, 13:13.
              Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
              zbieram ELBING
              wymiana--> http://picasaweb.google.com/PacoElbl

Comment

• kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Paco Wyświetlenie odpowiedzi
                A może zachętą do wzięcia udziały w głosowaniu na najlepsze piwo byłyby jakieś drobne nagrody, które byłyby wylosowane wśród głosujących (np. kufel browar.biz itp.)

Ot tak tylko sobie głośno myślę
                Tak chyba właśnie jest.
                blog.kopyra.com

Comment

• Paco
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.12
                  • 265

Nawet nie wiedziałem o tym.

To już chyba nic nie pomoże w zwiększeniu frekwencji no chyba, że nagrodą główną będzie samochód.
                  Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
                  zbieram ELBING
                  wymiana--> http://picasaweb.google.com/PacoElbl

Comment

Przetwarzanie...
                  X