Plebiscyt na Piwo Roku 2009 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elemel7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.02
    • 31

    #46
    Zagłosowałem na większość kategori ale - wśród piw smakowych brakuje dość zasadniczej pozycji - całej gamy piw Reds - zmuszony byłem zagłosować na podobnego Coolera. Niedopatrzenie czy wola większości?

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elemel7 Wyświetlenie odpowiedzi
      Zagłosowałem na większość kategori ale - wśród piw smakowych brakuje dość zasadniczej pozycji - całej gamy piw Reds - zmuszony byłem zagłosować na podobnego Coolera. Niedopatrzenie czy wola większości?
      Marka Redds wywodzi się z RPA, a przyjęto ograniczenie, że nie głosujemy na piwa warzone na licencji.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • piowen
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.09
        • 207

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        No i dobra i przebolejemy ten brak mnożnika, tak? Zasada jest prosta i czytelna. Chcesz mieć mnożnik oceń 10 piw w ARTomacie. I ja pewnie ocenię.
        Tak, tylko Twój podwójny głos będzie liczył się dopiero w następnym plebiscycie To ja w takim razie będę z większą niecierpliwością czekał na oceny Kopyra, niż na wyniki plebiscytu

        A tak, nawiasem mówiąc, pomysł z mnożnikiem uważam co najmniej za niezrozumiały. Jest wielu piwoszy, którzy nie korzystają z ART-matu, a znają prawie każde piwo wyprodukowane w Polsce... i na odwrót

        Powielam pytanie Kopyra: Co się będzie działo z uzasadnieniami dodanymi do oddanych głosów? Będzie to można gdzieś poczytać?
        Last edited by piowen; 2010-02-08, 22:38.
        "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2485

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piowen Wyświetlenie odpowiedzi
          A tak, nawiasem mówiąc, pomysł z mnożnikiem uważam co najmniej za niezrozumiały. Jest wielu piwoszy, którzy nie korzystają z ART-matu, a znają prawie każde piwo wyprodukowane w Polsce... i na odwrót
          No, na odwrót to mało możliwe . Ja jednak bronię artomatu, bo jeśli chcemy wyselekcjonować jakąś grupę ludzi, których głos będzie miał większą wagę, to artomat jest i prosty i rzetelny (jednak trzeba te 10 piw ocenić i podzielić się swoją oceną).

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piowen Wyświetlenie odpowiedzi
            Tak, tylko Twój podwójny głos będzie liczył się dopiero w następnym plebiscycie To ja w takim razie będę z większą niecierpliwością czekał na oceny Kopyra, niż na wyniki plebiscytu
            Biorę to pod uwagę.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piowen Wyświetlenie odpowiedzi
            A tak, nawiasem mówiąc, pomysł z mnożnikiem uważam co najmniej za niezrozumiały. Jest wielu piwoszy, którzy nie korzystają z ART-matu, a znają prawie każde piwo wyprodukowane w Polsce... i na odwrót
            Ja uważam mnożnik, za dobry pomysł. Mimo, że z niego nie skorzystam.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piowen Wyświetlenie odpowiedzi
            Powielam pytanie Kopyra: Co się będzie działo z uzasadnieniami dodanymi do oddanych głosów? Będzie to można gdzieś poczytać?
            Ja z racji, że się nie doczekałem odpowiedzi dałem sobie spokój z wynurzeniami.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23952

              #51
              Ach gdybym miał uzasadniać każdy najdrobniejszy kroczek, to bym zupełnie stanął w miejscu... opcja jest wprowadzona testowo, jeśli coś z niej wynknie na pewno dam znać.
              Last edited by ART; 2010-02-08, 23:19.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • coldfire
                Porucznik Browarny Tester
                • 2008.01
                • 374

                #52
                Z innej beczki: może wyróżnić nie tylko browary, ale i konkretne piwa? Np. po otwarciu strony z konkretnym piwem czcionka byłaby na zielono i jakieś ikonki z opisem przy nazwie oznaczające zwycięzcę w którejś z kategorii?
                Last edited by coldfire; 2010-02-09, 01:20.
                Piwa i pacierza nie odmawiam

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23952

                  #53
                  a może lepiej wyróżnić tych co wykupili reklamę w BrowarBizie

                  A tak poważnie, moim zdaniem nie ma co sugerować.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23952

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Warnijskie w specjalnych?
                    IMO powinno być po prostu w jasnych lagerach. Ono tam zupełnie nie pasuje do tych wszystkich Reddsów, Freeqów czy Miodowych.
                    Piwa specjalne, aromatyzowane zostały wrzucone do jednego wora bo weryfikacja informacji uzyskanych od producentów nie jest możliwa nawet w 50% (w kwestiach uznawania czy dane piwo jest "specjalne" czy nie). Wyszedłem też z innego założenia - niech ludzie przeglądający wyniki widzą że piwa z dodatkami nietradycyjnymi to nie tylko te na bazie pseudonaturalnych składników smakowych. Warnijskie musi niestety walczyć o swoje w tej ogólnej kategorii, bo nie ma kategorii "lager wielozbożowy", znowuż gdyby taka była - należałoby w niej umieścić także różne koncernówki, bo zawierają nie tylko słód jęczmienny w zasypie ale i inne zboża - ale o tym jednak nie informuje się na etykiecie co już zupełnie wprowadzałaby totalny misz masz.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Myślę, że to rozwiązanie przede wszystkim promuje ARTomat. I dobrze. Nauczyłem się już coś wyczuwać nosem to i może bojkot się skończy
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                    Rzeczywiście ciekawe i dobre zmiany. Szczególnie podoba mi się docenienie osób aktywnie korzystających z artomatu, bo wymaga on krytycznego podejścia do piwa i umotywowania sensorycznego swoich wrażeń. Ponadto użytkownik artomatu degustuje większą ilość różnych piw, nie ogranicza się do kilku wybranych marek, a to też świadczy o jego większej kompetencji w wyborze najlepszych piw spośród kilkuset.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja może raz.

                    Nie interesują mnie jakieś punkty, bo nie one świadczą o smakowitości piwa. Lepiej się skupić na dokładnym opisaniu wrażeń smakowych i zapachowych.
                    Jest to rozwiązanie doceniające wysiłek oceniających. Oceniających rzetelnie wg pewnego schematu. Większość ocen weryfikuję na bieżąco. Wiem że wiele osób nie posługuje się tym narzędziem i doskonale zna się na piwie. Nie mniej jednak oceny ARTomatowe jestem w stanie wpiąć w automat plebiscytowy. Wiedzy o tym czy ktoś się zna a ktoś się nie zna na piwie - nie mogę włączyć w tenże system.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja już się raz wykazałem, na więcej nie mam ochoty ani przez artomat ani poprzez zwykłe wpisy.
                    Noo ale wykazałeś się podziwu godnym zadęciem, więc nie grymaś, że Twój wpis wywołał dyskusję

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Paco Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie zagłosuję. A z resztą, czy mój głos wiele zmieni w tym rakingu, czy jest on taki ważny, chyba nie.
                    Każdy głos w Plebiscycie jest ważny. Często od miejsca na pudle dzielą pojedyncze punkty.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      Piwa specjalne, aromatyzowane zostały wrzucone do jednego wora bo (...)- niech ludzie przeglądający wyniki widzą że piwa z dodatkami nietradycyjnymi to nie tylko te na bazie pseudonaturalnych składników smakowych.
                      Niby się zgadza, ale... we wszystkich pozostałych redsach, freeqach, plumach smak jest faktycznie generowany przez dodatkowy składnik "specjalny", a w Warnijskim, ten orkisz to tak bardzo zmienia piwo, że...?
                      Mnie też się wydaję, podobnie jak kopyrowi, że blizej mu do lagera niż do karmi
                      Last edited by Bombadil13; 2010-02-09, 13:26.
                      Poszukuję

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23952

                        #56
                        w tej kategorii jest jeszcze kilka piw, które nie są zbliżone do przykładowego Freeqa czy Karmi. Zaproponuj może takie rozwiązanie, które nie wygeneruje kolejnych problemów do rozwiązywania
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Bombadil13
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 2479

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          w tej kategorii jest jeszcze kilka piw, które nie są zbliżone do przykładowego Freeqa czy Karmi
                          No tak, ale chyba we wszystkich oporócz właśnie Warnijskiego, no może jeszcze klasztornego (którego nie piłem, więc mogę się mylić) smak jest wygenerowany przez dodatkowy składnik, a tu...
                          Jeśli piwo z orkiszem jest w tej kategorii, to także tu powinno znaleźć się Noteckie z kukurydzą (no tak, nie ma informacji na etykiecie) i BRACKI KOŹLAK z mchem irlandzkim.

                          Propozycja:
                          Warnijskie do lagerów i święty spokój.
                          Poszukuję

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23952

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                            No tak, ale chyba we wszystkich oporócz właśnie Warnijskiego, no może jeszcze klasztornego (którego nie piłem, więc mogę się mylić) smak jest wygenerowany przez dodatkowy składnik, a tu...
                            Jeśli piwo z orkiszem jest w tej kategorii, to także tu powinno znaleźć się Noteckie z kukurydzą (no tak, nie ma informacji na etykiecie) i BRACKI KOŹLAK z mchem irlandzkim.

                            Propozycja:
                            Warnijskie do lagerów i święty spokój.
                            Nie tylko orkisz, ale i różne odmiany pszenicy. Mech irlandzki jest tego typu składnikiem co ziemia okrzemkowa.

                            No i masz rację w wielu piwach nie są podawane dodatki niesłodowane. To mnie boli w polskim piwowarstwie i najchętniej widziałbym w plebiscycie tylko te piwa, które zostały uwarzone z podstawowych 4 składników, wody, słodu, chmielu i drożdży a resztę bym wrzucił do kategorii "piwa specjalne".
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Bombadil13
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 2479

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                              najchętniej widziałbym w plebiscycie tylko te piwa, które zostały uwarzone z podstawowych 4 składników, wody, są słodu, chmielu i drożdży a resztę bym wrzucił do kategorii "piwa specjalne".
                              Jest to plan. Rozpoczęłoby się kopanie z koniem.

                              Ja uznaję Twoje argumenty, Ty tu rządzisz. Nie wiem jak inni...
                              Tylko jedno hipotetyczne pytanie: roggena też byś wrzucił do specjalnych?
                              Poszukuję

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19265

                                #60
                                nie, do ale's

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X