Plebiscyt na Piwo Roku 2010 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy pamietacie piwo "EB"?

    Jak dawno je piliscie?
    W sierpniu 2004. A dlaczego pytasz?

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
      Myślę ,że browary restauracyjne mogłyby konkurować z innymi browarami przy założeniu ,że poddane degustacji piwo z browarów małych jest spożywane w leżakowni.
      No niestety, filtracja to kastracja

      Choć piłem piwa z małych browarów amerykańskich i niektóre smakowały jak piwa domowe. Także w małym browarze da się zrobić piwo zbliżone do browaru restauracyjnego.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • marekj
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.03
        • 508

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        No niestety, filtracja to kastracja

        Choć piłem piwa z małych browarów amerykańskich i niektóre smakowały jak piwa domowe. Także w małym browarze da się zrobić piwo zbliżone do browaru restauracyjnego.
        rzecz w tym ,że piwa z browarów regionalnych smakowane w leżakowni smakują podobnie jak nie tak samo jak restauracyjne.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
          rzecz w tym ,że piwa z browarów regionalnych smakowane w leżakowni smakują podobnie jak nie tak samo jak restauracyjne.
          Wiem, piłem, a później przychodzi fitracja i już nie smakują.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
            rzecz w tym ,że piwa z browarów regionalnych smakowane w leżakowni smakują podobnie jak nie tak samo jak restauracyjne.
            Dlatego w takich Czechach ostatnio bardzo popularne stało się szynkowanie niefiltrowanego piwa pod nazwą kvasnicove. Tego oczekiwalibyśmy od browarów regionalnych w lokalach firmowych lub w kilku najlepszych lokalach, które gwarantują odpowiedni serwis. Niektóre co bardziej ekstrawaganckie browary decydują się nawet refermentację w butelkach. Tego oczekiwalibyśmy od najlepszych browarów na rynku.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • marekj
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.03
              • 508

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Wiem, piłem, a później przychodzi fitracja i już nie smakują.
              Może nie aż tak ale zawsze coś tracą niestety.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
                Może nie aż tak ale zawsze coś tracą niestety.
                Dlatego wspomniałem amerykańców, których piwa smakują jak domowe a browary niektóre są o wiele większe niż np. Ciechan.

                Konstancin Zdrojowy otarł się o to coś. Pierwsze warki to było to. Niestety zmarło się biedaczkowi
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • marekj
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.03
                  • 508

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dlatego w takich Czechach ostatnio bardzo popularne stało się szynkowanie niefiltrowanego piwa pod nazwą kvasnicove. Tego oczekiwalibyśmy od browarów regionalnych w lokalach firmowych lub w kilku najlepszych lokalach, które gwarantują odpowiedni serwis. Niektóre co bardziej ekstrawaganckie browary decydują się nawet refermentację w butelkach. Tego oczekiwalibyśmy od najlepszych browarów na rynku.
                  Czeskie kwaśnicowe trzyletnie za 300 koron nie wzbudził mojego zachwytu .Oczywiście w sprawie szynkowania niefiltrowanego piwa .No nie tylko my wiemy co się z tym wiąże ,ale w starej leżakowni w tym tygodniu wprowadzę zobaczymy

                  Comment

                  • Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
                    rzecz w tym ,że piwa z browarów regionalnych smakowane w leżakowni smakują podobnie jak nie tak samo jak restauracyjne.
                    Przewrotnie zapytałem "dlaczego", gdyż idąc powyzszą myślą powinno byc ze to browary małe przemysłowe miałyby szanse z restauracyjnymi gdyby nie miały w procesie filtracji.

                    Rzeczywiście smak byłby nieco inny. Ale gdyby oceniać piwa tylko w lezakowni to co to bylaby za ocena...

                    Mniejsza o to. życzmy sobie "dobrego piwa".

                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

                    Comment

                    • marekj
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.03
                      • 508

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przewrotnie zapytałem "dlaczego", gdyż idąc powyzszą myślą powinno byc ze to browary małe przemysłowe miałyby szanse z restauracyjnymi gdyby nie miały w procesie filtracji.

                      Rzeczywiście smak byłby nieco inny. Ale gdyby oceniać piwa tylko w lezakowni to co to bylaby za ocena...

                      Mniejsza o to. życzmy sobie "dobrego piwa".

                      Wszak o dobroć piwa chodzi

                      Comment

                      • Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                        W sierpniu 2004. A dlaczego pytasz?
                        Okazuje się że to piwo jest wysyłane do Niemiec do firmy: Beer Trade GmbH w Hamm.

                        To taka ciekawostka.
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

                        Comment

                        • Latarnik
                          Premium Lamplighter
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2004.06
                          • 5030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
                          Okazuje się że to piwo jest wysyłane do Niemiec do firmy: Beer Trade GmbH w Hamm.

                          To taka ciekawostka.
                          Wielkie mi halo do Niemiec
                          EB do USA tez wysyłają choć dalej.

                          Poniżej kawałek półki w sklepie na Brooklynie:
                          Attached Files
                          5450 kapsli z wypitych piw
                          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Wszystkie stoją i się kurzą, oprócz piwa, które zajmowało miejscówkę między Zamkowym i Tatrą - nie pamiętasz, co tam w głębi się uchowało?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wszystkie stoją i się kurzą, oprócz piwa, które zajmowało miejscówkę między Zamkowym i Tatrą - nie pamiętasz, co tam w głębi się uchowało?
                              Przecież widać. Tatra Mocna - nasz hit eksportowy.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wszystkie stoją i się kurzą, oprócz piwa, które zajmowało miejscówkę między Zamkowym i Tatrą - nie pamiętasz, co tam w głębi się uchowało?
                                A ja na amerykańską wersję Okocim Portera chętnie bym się skusił
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X