Plebiscyt na Piwo Roku 2010 - komentarze i uwagi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Nie chodzi mi o podział na kategorie, tylko o to, czy jest co oceniać, czy może nie ma. Jeżeli w jakiejś kategorii piw ogólnokrajowo dostępnych jest 2 (dwa!), to jaki jest sens wybierania trzech najlepszych?

No to chyba oczywiste, że popularyzatorską. Tak mi sie zawsze wydawało.
    Jak widać, nie dla wszystkich było to oczywiste.
    Last edited by zgoda; 2011-02-18, 15:50.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Bez sensu. Jedyna kategoria, w której nie wytypowałem 3 piw to ciemne lagery <13.
      No ja to chyba w jakimś innym plebiscycie brałem udział niż Kopyr. Typowałem piwa, które mi smakowały, a nie te które wytypuje większość
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

Nie chodzi mi o podział na kategorie, tylko o to, czy jest co oceniać, czy może nie ma. Jeżeli w jakiejś kategorii piw ogólnokrajowo dostępnych jest 2 (dwa!), to jaki jest sens wybierania trzech najlepszych?
        Dlatego na szczęście można było oddać 1-2 głosy a nie zawsze kompletne 3. Piłem ciechanowskiego stouta, bardzo mi smakował i na niego zagłosowałem, Zawiercia nie piłem (niestety) więc inne miejsca zostawiłem wolne. Robiąc takie kategorie można czasem coś spopularyzowac przy okazji. Odwiedzajacy forum zauważą że oprócz piw cieszyńskich są też i inne z Gaba/Zawiercia i zaczną o nie pytać w sklepach, szukać ich na półkach. Mnie tylko kłuje w oczy fakt, że dostępność niektórych piw tak bardzo wpłynęła na wyniki. Piwa naprawdę dobre, ale trudno dostępne przegrały sromotnie z piwami cienkimi i średnimi ale dostępnymi w każdym większym mieście. Gościszewo naturalne miejsce 10, Brackie - 5. Pięć miejsc różnicy pomiędzy piwami które moim zdaniem powinny plasować się na odwrotnych pozycjach.

Comment

• Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
          (...) Przykładowo, czy Ciechan pszeniczny nie mógłby mieć na etykiecie/kontrze wzmianki "Najlepsze polskie piwo pszeniczne roku 2010 wg portalu browar.biz"? Taka reklama obu podmiotów, browaru i portalu.
          Ciechan (Wyborny i Mocny) kiedyś miał na etykiecie hasło "Browar roku 2006 Piwo roku 2006". Co prawda to nie do końca było to, co proponujesz, bo browar.biz nie był wspomniany...

Teraz i moje podsumowanie plebiscytu. Miniony (na szczęście) rok był dla mnie raczej ubogi pod względem piwnym - mało różnych piw próbowałem, stąd i obraz rynku miałem szczątkowy. A głosy jeszcze bardziej szczątkowe, bo nie zdążyłem wyklikać ankiety do końca...

Ale tak na oko, zwycięstwo Lwówka Książęcego to chyba w dużej części efekt nostalgii Forumowiczów za "starym dobrym Lwówkiem". Piwo owszem, dobre, momentami nawet bardzo - ale I miejsce chyba trochę na zachętę.

W drugiej kategorii jak dla mnie Dawne za nisko. Wśród lżejszych ciemnych zaskakuje mnie druga pozycja Maciejowego - ale tylko trochę, w tej kategorii nie ma silnych zawodników (o czym świadczy choćby Karmi Black na 10. - jedyny reprezentant koncernów ).
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

Dla mnie wyniki są trochę odmienne od oczekiwań. Belgijskie Pale Ale wcale wg mnie nie było takie super jak zapowiadano, z debiutów znacznie lepiej wypadło Mastne. BPA na pewno było piwem roku, jeżeli chodzi o marketing - 1. szumnie zapowiadany debiut tuż przed końcem roku (wiadomo to się najlepiej pamięta w nowym). 2. No i sprawa oczywista - Grand Czempion, piwo produkcji domowej, wychwalany i wyczekiwany z ogromną niecierpliwością, po prostu musiał być dobry. I był dobry, ale czy najlepszy to dla mnie kwestia dyskusyjna.

Zwycięstwo Żywego w kategorii strongów też mnie dziwi, bo ostatnio piwo obniżyło loty. Dla mnie nr 1 to Lubuskie.

...ale jak wiadomo "większość ma rację w takiej sytuacji", więc spierać się nie ma sensu.

Cieszy mnie zwycięstwo Czekoladowego z sąsiedniego Zawiercia w kategorii ciemnych górnej fermentacji i wysoka pozycja Bursztynowego, które było naprawdę świetne.

Szkoda również, że raciborskie Pyszne przeszło bez echa, bo moim zdaniem to też bardzo dobre piwko.
            Dopingowałem również Magnusa wiśniowego, bo to dla mnie chyba najlepsze słodkie piwo na rynku.
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

Comment

• wrednyhawran
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2010.07
              • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil Wyświetlenie odpowiedzi
              Mi się wyniki ogólnie podobają
              Łódzki Porter na którego głosowałem wszystkimi kończynami na drugim miejscu w swojej kategorii i rzutem na taśmę pierwsza dycha piw roku, mimo wszelkich antymarketingowych wysiłków producenta, dostępności bliskiej zeru i spsiałego opakowania...
              Zgadzam, to zaskoczenie. Piwo marketingowo traci ogromnie, opakowanie zniechęca, a znalezienie go na półkach sklepowych graniczy z cudem. Choć dla mnie to Porter roku i pudło wśród piw roku.
              Małe Piwko Blog
              Domowy Browar Demon

Comment

• skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                skitof, a nie uważasz, że wszelkie prestiżowe nagrody powinny być odnotowane na produkcie zamiast na stronie internetowej, którą mało kto odwiedza? Przykładowo, czy Ciechan pszeniczny nie mógłby mieć na etykiecie/kontrze wzmianki "Najlepsze polskie piwo pszeniczne roku 2010 wg portalu browar.biz"? Taka reklama obu podmiotów, browaru i portalu.
                Myślę, że gdyby Browar.biz do dyplomów dokładał gotowy znak graficzny (rodzaj medalu czy coś jak Laur Konsumenta) z prawem do wykorzystania, to zobaczyłbyś go na wielu piwach.

Comment

• JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

Wyniki wreszcie mi się podobają. Zaledwie trzy piwa na które oddałem głosy są w pierwszych trójkach swoich kategorii.
                  MM961
                  4:-)

Comment

• Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    Mastne szerzej dostępne zrobiło się dopiero późną jesienią - gdy pojawiło się w Almie, wcześniej było do kupienia tylko na południu.
                    Było dostępne w sklepach specjalistycznych w Warszawie. Na pewno na Rudnickiego i Pejzażowej.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    Idąc tym tokiem myślenia to należy usunąć z plebiscytu wszystkie piwa z browarów restauracyjnych. I w ogóle niech będą tylko te, które można kupić w każdym sklepie, o!
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• wrednyhawran
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1784

Jeszcze odnośnie dwóch kwestii muszę dodać coś od siebie

1. Jeśli chodzi o koncerny to nie leży w ich interesie zamieszczanie nagrody browar bizu na opakowaniach swoich produktów, bo po co reklamować przeciętnemu spijaczowi piwa portal, który uświadomi mu, że istnieją inne, mniejsze, lepsze browary od 3 dominujących na rynku koncernów. Ogromna większość konsumentów piwa w Polsce nawet nie wie, że są inne rodzaje piwa niż tyskie, żubr, żywiec, okocim itd. A jeśli już nawet takie gdzieś spotka, to pomyśli, że to jakiś gorszy produkt, no bo przecież nie ma reklamy w tv. Zmiana takiego myślenia nie byłaby na rękę dużym koncernom.
                      Co do mniejszych zwycięskich browarów, to owszem dziwię się, że rzadko chwalą się tym osiągnięciem, przyłaczam się do pomysłu zaprojektowania jakiegoś specjalnego medalu, który możnaby ładnie "dokleić" do etykiety.

2. Druga kwestia, to głosy utyskiwania na małą konkurencję w niektórych kategoriach. Owszem jest to pewien problem, wynika to chyba z faktu, że u nas nie ma tradycji warzenia pewnych gatunków, a także z ogólnej mody i gigantycznego popytu na lagery. Warto jednak zauważyć, że ta tendencja się zmienia i powstaje co raz więcej nowych piw rzadko produkowanych do tej pory w Polsce gatunków. W tej kwestii należy browary wspierać, zwiększać możliwości współrywalizacji, a nie zabierać kategorię, z powodu zbyt małej liczby przedstawicieli. Rynek się rozwija, co raz bardziej zwiększa się dostęp do piw zagranicznych, więc polscy producenci nie chcąc pozostawać w tyle wzbogacają swój asortyment. Na pewno z każdym następnym rokiem będą pojawiały się ciekawe debiuty i wybór będzie co raz lepszy. Oby.
                      Last edited by wrednyhawran; 2011-02-18, 17:30.
                      Małe Piwko Blog
                      Domowy Browar Demon

Comment

• jacer
                        • 2006.03
                        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
                        1. Jeśli chodzi o koncerny to nie leży w ich interesie zamieszczanie nagrody browar bizu na opakowaniach swoich produktów,
                        A jakie to koncerny wygrywają coś w plebiscycie? Browar Zamkowy? Idą dalej tym tropem Żywiec powinien przegonić ze swojego dziedzińca zbieraczy, piwowarów domowych i cały ten festiwal Birofilia, bo jeszcze ktoś coś sie dowie.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
                          • 2004.06
                          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                          No ja to chyba w jakimś innym plebiscycie brałem udział niż Kopyr. Typowałem piwa, które mi smakowały, a nie te które wytypuje większość
                          Nie zrozumiałeś mnie. Nie wytypowałem, czyli nie zagłosowałem, bo stwierdziłem, że na knoty nie będę głosował.
                          blog.kopyra.com

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Piwa naprawdę dobre, ale trudno dostępne przegrały sromotnie z piwami cienkimi i średnimi ale dostępnymi w każdym większym mieście. Gościszewo naturalne miejsce 10, Brackie - 5. Pięć miejsc różnicy pomiędzy piwami które moim zdaniem powinny plasować się na odwrotnych pozycjach.
                            No i widzisz tutaj wychodzi, jak pięknie się można różnić. Wg mnie 5. miejsce dla Brackiego jest akurat. Bo co prawda ja je stawiam wyżej od Ciechana Bezchmielowego czy Noteckiego Piwnicznego, ale 5. miejsce jest IMO uczciwe. Natomiast Naturalne z Gościszewa to wg mnie totalny niewypał z tej samej półki co piwa EDIego. Ja dobrego Naturalnego nie piłem i zdecydowanie to piwo omijam. I moim zdaniem nie zasługuje na 1. dziesiątkę.

Na Lwówek głosowałem, co prawda nie na 1. miejsce, ale uważam, że początkowe warki z lata były naprawdę smaczne, potem było przeciętnie i przestałem próbować. Ale i tak było to lepsze niż reszta. Moim faworytem było Twierdzowe, które też się potem pogorszyło.
                            blog.kopyra.com

Comment

• wrednyhawran
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2010.07
                              • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              A jakie to koncerny wygrywają coś w plebiscycie? Browar Zamkowy? Idą dalej tym tropem Żywiec powinien przegonić ze swojego dziedzińca zbieraczy, piwowarów domowych i cały ten festiwal Birofilia, bo jeszcze ktoś coś sie dowie.
                              Nie zrozumiałeś mnie, pisałem o PRZECIĘTNYCH konsumentach. Zapytaj wybranych 10 osób kupujących w markecie Żywca, co wiedzą na temat Festiwalu Birofilia. Jak choć jeden będzie cokolwiek wiedział to już sukces. To są spotkania na które przychodzą głównie "uświadomieni" fanatycy piwa, birofile, zatem Twój argument jest zupełnie nietrafiony.

Odnośnie koncernowych zwycięstw mój komentarz dotyczył wcześniejszych wypowiedzi na temat "dlaczego producenci zarówno duzi jak i mali nie zamieszczają info o zwycięstwach".

Polecam na przyszłość czytać nieco uważniej i zgodnie z kontekstem wypowiedzi.
                              Małe Piwko Blog
                              Domowy Browar Demon

Comment

• delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

No właśnie coś mi nie pasowało z tym typowaniem Kopyrze.

Moje spostrzeżenia są takie:

1. Coraz trudniej jest głosować na piwa z części browarów, ponieważ są bardzo nierówne np. Lwówek, Racibórz, Zawiercie, Konstancin.
                                2. Na wyniki ewidentnie wpływają doniesienia prasowe dotyczące różnych browarów. W zeszłym roku był Czarnków, a w tym: Browary Łódzkie i w jakimś stopniu także Lwówek i Racibórz.
                                3. Skoro głosuje się na piwa, które się piło, to wyniki zawsze będą funkcją ich dostępności dla grupy głosujących. Nie ma zatem żadnych powodów aby dziwić się wysokim pozycjom wyrobów Ciechana, czy Ambera.

cdn.
                                Last edited by delvish; 2011-02-18, 18:34.
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

Przetwarzanie...
                                X