Plebiscyt na Piwo Roku 2010 - komentarze i uwagi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
    "dlaczego producenci zarówno duzi jak i mali nie zamieszczają info o zwycięstwach".

Na to już skitof odpowiedział, bo nie ma znaczka browarbizowego, który łatwo można umieścić na etykiecie.

Napisów nikt nie czyta. A wciskanie gdzieś na etykietę nowych, gdy są już one dopracowane to za dużo roboty.

------

Nie zapominajcie, że Konstancin sam się skreślił aby na nich głosować.
    Last edited by jacer; 2011-02-18, 18:33.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• YouPeter
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 2379

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
      Z uwag technicznych:
      dobrze by było w tych najpopularniejszych kategoriach, gdzie jest nawet kilkaset piw, głosować nie na 3, ale na 5 lub nawet 10 piw - byłoby bardziej miarodajnie.
      Ja nie widzę takiej potrzeby bo dla mnie były to kategorie, w których najtrudniej było mi wybrać coś co zasługiwało by na miano zwycięscy plebiscytu. I tak pomimo mnogości możliwości w kategorii jasny mocny lager zagłosowałem tylko na jedna pozycję (Marysia Mocne) ponieważ nie chciałem na siłę dawać punktów piwom przeciętnym.
      Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

No i widzisz tutaj wychodzi, jak pięknie się można różnić. Wg mnie 5. miejsce dla Brackiego jest akurat. Bo co prawda ja je stawiam wyżej od Ciechana Bezchmielowego czy Noteckiego Piwnicznego, ale 5. miejsce jest IMO uczciwe. Natomiast Naturalne z Gościszewa to wg mnie totalny niewypał z tej samej półki co piwa EDIego. Ja dobrego Naturalnego nie piłem i zdecydowanie to piwo omijam. I moim zdaniem nie zasługuje na 1. dziesiątkę.
        To faktycznie gusta nam się rozbiegły Ale za to muszę nadmienić, że Twierdzowe typowałem na 2 miejsce w swojej kategorii więc jakiejś nuty podobieństwa zawsze się można doszukać

I tak pomimo mnogości możliwości w kategorii jasny mocny lager zagłosowałem tylko na jedna pozycję (Marysia Mocne) ponieważ nie chciałem na siłę dawać punktów piwom przeciętnym.
        Ja w tej kategorii na pozycji lidera umieściłem Złotego Stronga z Krajana i ciekawi mnie czy to nie był jedyny głos w plebiscycie na to piwo.

Comment

• YouPeter
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.05
          • 2379

A ja mam takie pytanie:

Czy wiadomo ilu z tych 400 głosujących to użytkownicy o liczbie postów na forum od 1 do 10?
          Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

NIe sprawdzałem aż tak dokładnie
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

Gadanie o samych drobnostkach: "za mało, czy tam za dużo lagerów", "brak znaczków na butelkach" itd., a przecież jest jedna licząca się informacja:

Lwówek na pierwszym miejscu w swojej kategorii!!!

Comment

• Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

Dziekuję Wszystkim, którzy oddali swoje glosy na piwa Bierhalle.

Wasze zdrowie

Krzysztof
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

Nie ma za co . Alt i marcowe bardzo zacne, niestety nie załapałem się na koźlaka

To kiedy będą kolejne całodniowe happy hours?
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12565

Nie biorę udziału w plebiscycie, nawet nie w każdym roku śledzę wyniki. Dla mnie to wciąż jest wybór w stylu wolisz dostać w żołądek czy w nery?
                    Wybór piw i browarów wciąż blady i pokazuje, że miniony rok przełomu nie przynosi.
                    Jedyna istotna zmiana to pierwsza kategoria, jasne do 13% gdzie wysokie miejsce zajął Lwówek i Racibórz. Czwarte miejsce dla hochsztaplerskiego produktu niskopasteryzowanego świadczy właśnie o tym, że na tak ubogim rynku nawet na takie rzeczy przymyka się oczy. Ciężko wyobrazić sobie jakikolwiek inny konkurs /od samochodów po różnego rodzaju spożywkę/ gdzie taki produkt uzyskałby tak wysokie uznanie...

W piwach jasnych mocnych wieję nudą, mało nowości. W czołówce piwa, które na forum doczekały się ostatnio chyba tyle samo /jeśli nie więcej/ negatywnych niż pozytywnych opinii...

Ciemniaki do 13% jeszcze większa nuda. Moim zdaniem Maciejowe i Karmi powinny być z wiadomych względów IMO wyłączone z tej kategorii

Osobną kategorię w przyszłości proponowałbym też dla piw z minibrowarów. Nie mogą one przecież bezpośrednio konkurować z piwami ogólnodostępnymi.

Portery jak portery - mamy tu stabilizację

Górna fermentacja - tu wręcz dramat, Stouty obecnie przetrzebione i trzeba uznać, że po pierwsze były to piwa niezbyt udane, po drugie nie przyjęły się. Nawet GAB załapał się do pierwszej dziesiątki Światełko w ciemnym jak stout tunelu daje Zawiercie, ale wątpię żeby te piwa przyjęły się w szerokim obrocie. Na dzień dzisiejszy sytuacja jest w sumie gorsza niż przed rokiem.

W kategorii piw pszenicznych tylko dwa są szerzej dostępne! A miało być tak pięknie...

Cieszy mnie zwycięstwo Żywego, bo żytnie piwa to rzadkość nie tylko w skali krajowej, ale i globalnej.

Debiut roku też oczywiście mnie cieszy. Tę kategorię traktuję za najistotniejszą, bo powinna wyznaczać kierunki zmian w naszym piwowarstwie. Tymczasem okazuje się, że te kierunki kreuje koncern.

Ogólne wnioski
                    - wybór piw wciąż niewielki, dzięki czemu do "10" trafiały nawet produkty, które po sprzedaży pierwszych warek świńskim truchtem z podkulonym ogonem wycofały się z rynku.
                    - wybór piw górnofermentacyjnych nie powiększa się. Pamiętam jak parę lat temu rozmawiałem z jednym czeskim piwowarem, który bardzo chwalił polskie browary za odwagę we wprowadzaniu takich piw. Niestety teraz już ten pogląd stracił zdecydowanie na aktualności... Przyczyny nie leżą tylko i wyłącznie po stronie browarów. Z drugiej zaś strony IMO większość naszych browarów miała pierwsze warki tych piw mocno nieudane. GAB pobił rekord...

- zauważam tylko trzy pozytywne elementy po lekturze wyników.

a. otwarcie browaru Zamkowego na zdolnych piwowarów domowych
                    b. pojawienie się Żytniego, które mogłoby spotkać się jako jedno z niewielu naszych piw z uznaniem poza granicami naszego kraju, poza piwami sezonowymi z w/w browaru w Cieszynie
                    c. brak w rankingu Ediego

Ogólna konkluzja -

Świat odjeżdża nam coraz szybciej. Piwa z naszych browarów spotykają się z uznaniem głównie w tych miejscach, gdzie ciekawe piwa zagraniczne jeszcze są niedostępne.

Może to jest dobry moment by o pomoc poprosić piwowarów domowych?

Comment

• CyboRKg
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.04
                      • 594

Jestem zaskoczony wynikiem plebiscytu na piwo roku 2010, ale musze powiedziec, ze Brackie Pale Ale z kazda kolejna degustacja smakowalo mi coraz bardziej. Szkoda, ze wkrotce stanie sie nieosiagalne na rynku jak zwyciezca Birofiliow 2009 - Bracki Kozlak Dubeltowy, ktorego nigdy nie dane mi bylo skosztowac... :/
                      Niektorych piw z pierwszych trojek nie pilem... Oczywiscie dostepnosc ma ogromne znaczenie! Stad np. wysoka lokata Zywieckiego Portera. Zapewne glos na niego oddali ci, ktorzy nie zetkneli sie z zadnym innym Mam tez watpliwosci, czy ten Lodzki Porter jest az tak dobry? (nie wiem, nie pilem). Watpie czy jest lepszy od Ciechana 22 lub Komesa. Napewno daleko mu do Portera Warminskiego, ktory IMO nie ma sobie rownych w swiecie!
                      Moim faworytem na "piwo roku" i "debiut roku" byl Lwowek Ksiazecy. Jak widac niewiele sie pomylilem
                      "Jedno pivo ne vadi!"
                      "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ciemniaki do 13% jeszcze większa nuda. Moim zdaniem Maciejowe i Karmi powinny być z wiadomych względów IMO wyłączone z tej kategorii
                        A jakiż to wiadomy wzgląd?
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• YouPeter
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.05
                          • 2379

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                          Mam tez watpliwosci, czy ten Lodzki Porter jest az tak dobry? (nie wiem, nie pilem). Watpie czy jest lepszy od Ciechana 22 lub Komesa. Napewno daleko mu do Portera Warminskiego, ktory IMO nie ma sobie rownych w swiecie!
                          Mam wątpliwości czy ten aston martin DB9 jest aż tak dobry (nigdy nie jeździłem). Wątpię czy jest lepszy od poloneza 1.6 GLI, czy fiata 126p. Na pewno daleko mu do hondy accord, która nie ma sobie równych na Świecie!
                          Last edited by YouPeter; 2011-02-19, 20:04.

Comment

• CyboRKg
                            • 2010.04
                            • 594

"Porter Warminski" to Aston Martin, a nie Honda Accord. Nie znasz sie na motoryzacji
                            "Jedno pivo ne vadi!"

Comment

• darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                              A jakiż to wiadomy wzgląd?
                              Nie wiem Coś mi się pomyliło z Maciejowym tzn. zakwalifikowałem go sobie pomyłkowo jako malzbiera. Przepraszam, bo to karmi to pewnie też jakaś bardziej alkoholowa wersja

Comment

• CyboRKg
                                • 2010.04
                                • 594

Jest. "Karmi Black", 4% alk. Przed rokiem bylo dosc wysoko, chyba na 6m. Jednak w tym roku dziwi mnie jego pozycja w pierwszej 10-ce, bo strasznie obnizylo loty
                                "Jedno pivo ne vadi!"

Comment

Przetwarzanie...
                                X