Plebiscyt na Piwo Roku 2010 - komentarze i uwagi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marekj
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.03
    • 508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
    Pana przekonać się nie da. Pan ma ugruntowane poglądy .I nic mi do tego, ale słowną sugestią może podświadomie sugeruje pan bezsensowność głosowania itd. Pan jest za inteligentny żeby trzeba było wykładać o co mi chodzi.
    za pana z małej litery przepraszam

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

Może się nie obrazi
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• marekj
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.03
        • 508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Może się nie obrazi
        Na pewno się nie obrazi ale to takie nie po mojemu

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

za pana z małej litery przepraszam
          Ja się oczywiście nie gniewam Wie Pan, to jest troszkę jak z naszą polską piłką.
          Legia, Wisła, Lech czy inny klub zostają mistrzami, ale na tle europejskim
          to nic nie znaczy. Czasami się uda awansować do jakiejś 1/16 mniej ważnych pucharów,
          a potem 5 lat nic... Ja liderom szczerze gratuluję, ale liga jest generalnie słaba. Słaba bo np. w kat. piw pszenicznych tylko dwa są mniej więcej szerzej dostępne. Co nie znaczy, że te dwa piwa są złe. Znaczy tyle, że wybór nie jest bogaty.

Taki ranking to dla głosujących forma zabawy. Dla producentów to oczywiście pewna weryfikacja ich dokonań i to szanuję. Tak powinno być, mam nawet nadzieję, że w przyszłości ranking będzie się rozwijał i będzie bardziej zauważalny wśród producentów.

Zapewne mam ugruntowane poglądy na pewne sprawy dot. naszego rynku piwa, często bywam krytyczny. Wynika to jednak właśnie z tego, że chciałbym, by ten nasz rynek pozytywnie ewoluował i chciałbym bardzo kiedyś ten swój pogląd zweryfikować. Żywię nadzieję, że kiedyś to nastąpi. To, że jestem krytyczny, nie oznacza że jestem "dywersantem". Piszę o tym, bo zależy mi na zmianach i domyślam się, iż Pan o tym wie

Comment

• marekj
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.03
            • 508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja się oczywiście nie gniewam Wie Pan, to jest troszkę jak z naszą polską piłką.
            Legia, Wisła, Lech czy inny klub zostają mistrzami, ale na tle europejskim
            to nic nie znaczy. Czasami się uda awansować do jakiejś 1/16 mniej ważnych pucharów,
            a potem 5 lat nic... Ja liderom szczerze gratuluję, ale liga jest generalnie słaba. Słaba bo np. w kat. piw pszenicznych tylko dwa są mniej więcej szerzej dostępne. Co nie znaczy, że te dwa piwa są złe. Znaczy tyle, że wybór nie jest bogaty.

Taki ranking to dla głosujących forma zabawy. Dla producentów to oczywiście pewna weryfikacja ich dokonań i to szanuję. Tak powinno być, mam nawet nadzieję, że w przyszłości ranking będzie się rozwijał i będzie bardziej zauważalny wśród producentów.

Zapewne mam ugruntowane poglądy na pewne sprawy dot. naszego rynku piwa, często bywam krytyczny. Wynika to jednak właśnie z tego, że chciałbym, by ten nasz rynek pozytywnie ewoluował i chciałbym bardzo kiedyś ten swój pogląd zweryfikować. Żywię nadzieję, że kiedyś to nastąpi. To, że jestem krytyczny, nie oznacza że jestem "dywersantem". Piszę o tym, bo zależy mi na zmianach i domyślam się, iż Pan o tym wie
            "forma zabawy" pisze Pan, może i racja Pisze Pan "bywam krytyczny "Panie Darku Pan jest notorycznie krytyczny. Pozwolę sobie na stwierdzenie ,że to jak alergia na nasze piwa i z całą pewnością to Czesko podobna postawa. Tak na koniec jak Pan wie trochę przesiedziałem w na południu Czech. I pamiętam w jaki sposób opisywali mój kraj pijanych i nonszalanckich ludzi pytając czy dalej tak jest. Co mojemu rozmówcy nie przeszkadzało ,że osobiście następnego dnia musiałem go wciągać do taxi. To nie był menel. Pamiętam też zdziwienie ,że w Polsce warzy się piwo.Powracając do piwa .Chyba dwa lata temu Ciechan został zaproszony do wzięcia udziału w Czeskim konkursie o jakąś tam wielką pieczęć. Między innymi wystawiły się Perła i Ciechan.
            Perła zajęła pierwsze miejsce w swojej kategorii .A płaski słabo nachmielony Ciechan na około 187 piw czeskich i paru niemieckich zajął siódme czy ósme miejsce. W zeszłym roku nie otrzymaliśmy zaproszenia .I co są powody do kompleksów?

Comment

• skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2484

Ja liderom szczerze gratuluję, ale liga jest generalnie słaba. Słaba bo np. w kat. piw pszenicznych tylko dwa są mniej więcej szerzej dostępne. Co nie znaczy, że te dwa piwa są złe. Znaczy tyle, że wybór nie jest bogaty.
              10 lat temu to 99% społeczeństwa nie wiedziało, że piwo można robić też z pszenicy. W echosondzie na naszym forum jest takie pytanie: Czy tobie smakują piwa pszeniczne? Najwięcej osób - 41% zaznaczyło odpowiedź: A co to za piwo?
              Sama kategoria "piwa pszeniczne" pojawiła się w konkursie dopiero w 2006 r. A pszeniczne i tak jest najbardziej znanym gatunkiem spośród alternatywnych do jasnych pełnych. Tak więc wszystko jest w fazie rozwoju i trudno nasz rynek porównywać do takich gigantów jak Niemcy czy Czechy.
              Dużo dobrego robią browary restauracyjne, które mają bardziej zróżnicowane gatunkowo portfolio i przyzwyczajają ludzi do "egzotycznych" smaków. Najtrudniej reformowalne są koncerny, które mają skostniałą paletę piw, kurczowo jej się trzymają i chcą grać rolę reprezentantów piwnego świata. Ale jak widać i one się zmieniają, bo rynek wymusza na nich te zmiany. Ale do tego, żeby w niektórych gatunkach powstała w ogóle jakaś "liga" to jeszcze daleko.

Comment

• marekj
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.03
                • 508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                10 lat temu to 99% społeczeństwa nie wiedziało, że piwo można robić też z pszenicy. W echosondzie na naszym forum jest takie pytanie: Czy tobie smakują piwa pszeniczne? Najwięcej osób - 41% zaznaczyło odpowiedź: A co to za piwo?
                Sama kategoria "piwa pszeniczne" pojawiła się w konkursie dopiero w 2006 r. A pszeniczne i tak jest najbardziej znanym gatunkiem spośród alternatywnych do jasnych pełnych. Tak więc wszystko jest w fazie rozwoju i trudno nasz rynek porównywać do takich gigantów jak Niemcy czy Czechy.
                Dużo dobrego robią browary restauracyjne, które mają bardziej zróżnicowane gatunkowo portfolio i przyzwyczajają ludzi do "egzotycznych" smaków. Najtrudniej reformowalne są koncerny, które mają skostniałą paletę piw, kurczowo jej się trzymają i chcą grać rolę reprezentantów piwnego świata. Ale jak widać i one się zmieniają, bo rynek wymusza na nich te zmiany. Ale do tego, żeby w niektórych gatunkach powstała w ogóle jakaś "liga" to jeszcze daleko.
                Pełna zgoda ,ale to nie powód aby biczować się za 50 straconych lat pełnej unifikacji piw.
                Pomału wracamy do naszych korzeni kraju piwa, nie wódki.

W Ciechanowie w okresie od końca XIX wieku do 1945 roku produkowano piwo o nazwie klumbachskie Machlejd produkował je w Warszawie i w Ciechanowie. Wiadomo ,że było mocne i ciemne mieszkańcy pamiętają to piwo jako cierpkie - gorzkie. Może ktoś wie coś na ten temat ?
                Attached Files

Comment

• Mikko
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.12
                  • 583

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ale to opluwany tu koncernowy Okocim, a wnioskuje to po rozmowach z ludźmi, przyczynia się do popularyzacji piw pszenicznych. Ludzie zaczynają najczęściej właśnie od Okocimia (Paulaner jest za drogi jednak), po czym zaczynają szukać innych piw tego typu.

Comment

• jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

Pierwszy był Lidl ze swoim pszeniczniakiem.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                      Widac miasto Lodz ma spora reprezentacje na tym forum...
                      Bo to duże miasto jest...

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23926

W zeszłym roku powstał pomysł żeby miejsca 1,2,3 w danych kategoriach zostały wyróżniane specjalnym znaczkiem i poszukiwałem chwytliwego oznaczenia jasno kojarzącego się z piwem, łatwego do realizacji graficznej a najlepiej jakoś historycznie osadzonego. Za wiele oryginalnych i zarazem chwytliwych pomysłów się nie narodziło. Oryginalnych było sporo i owszem

Stanęło póki co na złotej, srebrnej, miedzianej/brązowej beczce Szkic takiego znaku jest poczyniony, do końca tygodnia mam mieć skonstruowany w formie "jadalnej" wizualnie.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2007.11
                          • 2484

W Ciechanowie w okresie od końca XIX wieku do 1945 roku produkowano piwo o nazwie klumbachskie Machlejd produkował je w Warszawie i w Ciechanowie. Wiadomo ,że było mocne i ciemne mieszkańcy pamiętają to piwo jako cierpkie - gorzkie. Może ktoś wie coś na ten temat ?
                          Nie wiem jakie było kulmbachskie Machlejda, ale cechą charakterystyczną piw kulmbachskich było ciemna barwa (obowiązkowo ciemniejsza niż bawarskie) i większy ekstrakt (większy niż bawarskie). Obecnie Kulmbacher Bier to nazwa zastrzeżona (Chroniona Nazwa Pochodzenia wg EU)

Comment

• darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12561

"forma zabawy" pisze Pan, może i racja Pisze Pan "bywam krytyczny "Panie Darku Pan jest notorycznie krytyczny. Pozwolę sobie na stwierdzenie ,że to jak alergia na nasze piwa i z całą pewnością to Czesko podobna postawa. Tak na koniec jak Pan wie trochę przesiedziałem w na południu Czech. I pamiętam w jaki sposób opisywali mój kraj pijanych i nonszalanckich ludzi pytając czy dalej tak jest. Co mojemu rozmówcy nie przeszkadzało ,że osobiście następnego dnia musiałem go wciągać do taxi. To nie był menel. Pamiętam też zdziwienie ,że w Polsce warzy się piwo.
                            Oczywiście nie mam alergii, bo chwalę bardzo często np. Żytnie.
                            Też mieszkałem poza granicami i widziałem niektórych Polaków, do których nigdy bym się nie przyznał, Czechów z którymi bym nie wymienił dwóch słów, Brytyjczyków, Niemców i przedstawicieli innych nacji, z którymi nigdy nie chciałbym się spotkać, tylko czego to dowodzi w temacie piwa?
                            Jeśli krytykowałem, to zawsze merytorycznie i właściwie nigdy nikt z drugiej strony merytorycznie nie zbił moich argumentów, nie rozwiał moich wątpliwości. A co nowy sezon to znajduje się kolejny argument:

Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

ps.

pisze Pan, że nie otrzymaliście zaproszenia do Tabora. Tu jest informacja po polsku
                            trzeba było tylko wejść na stronę internetową...:

Comment

• marekj
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.03
                              • 508

Oczywiście nie mam alergii, bo chwalę bardzo często np. Żytnie.
                              Też mieszkałem poza granicami i widziałem niektórych Polaków, do których nigdy bym się nie przyznał, Czechów z którymi bym nie wymienił dwóch słów, Brytyjczyków, Niemców i przedstawicieli innych nacji, z którymi nigdy nie chciałbym się spotkać, tylko czego to dowodzi w temacie piwa?
                              Jeśli krytykowałem, to zawsze merytorycznie i właściwie nigdy nikt z drugiej strony merytorycznie nie zbił moich argumentów, nie rozwiał moich wątpliwości. A co nowy sezon to znajduje się kolejny argument:

Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

ps.

pisze Pan, że nie otrzymaliście zaproszenia do Tabora. Tu jest informacja po polsku
                              trzeba było tylko wejść na stronę internetową...:

http://www.slavnostipivatabor.cz/201...informacje.pdf
                              Ale co nie ucieszył się Pan z wyników naszych browarów - przecież one powinny rozwiać Pańskie wątpliwości.

Comment

• Krzysztof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.04
                                • 1689

Gratuluję wszystkim wyróżnionym we wszystkich kategoriach.

Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                                www.twojmalybrowar.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X