Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj
Wyświetlenie odpowiedzi
Plebiscyt na Piwo Roku 2010 - komentarze i uwagi
Collapse
X
-
Może się nie obrazi- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziMoże się nie obrazi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedziza pana z małej litery przepraszam
Legia, Wisła, Lech czy inny klub zostają mistrzami, ale na tle europejskim
to nic nie znaczy. Czasami się uda awansować do jakiejś 1/16 mniej ważnych pucharów,
a potem 5 lat nic... Ja liderom szczerze gratuluję, ale liga jest generalnie słaba. Słaba bo np. w kat. piw pszenicznych tylko dwa są mniej więcej szerzej dostępne. Co nie znaczy, że te dwa piwa są złe. Znaczy tyle, że wybór nie jest bogaty.
Taki ranking to dla głosujących forma zabawy. Dla producentów to oczywiście pewna weryfikacja ich dokonań i to szanuję. Tak powinno być, mam nawet nadzieję, że w przyszłości ranking będzie się rozwijał i będzie bardziej zauważalny wśród producentów.
Zapewne mam ugruntowane poglądy na pewne sprawy dot. naszego rynku piwa, często bywam krytyczny. Wynika to jednak właśnie z tego, że chciałbym, by ten nasz rynek pozytywnie ewoluował i chciałbym bardzo kiedyś ten swój pogląd zweryfikować. Żywię nadzieję, że kiedyś to nastąpi. To, że jestem krytyczny, nie oznacza że jestem "dywersantem". Piszę o tym, bo zależy mi na zmianach i domyślam się, iż Pan o tym wie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziJa się oczywiście nie gniewam Wie Pan, to jest troszkę jak z naszą polską piłką.
Legia, Wisła, Lech czy inny klub zostają mistrzami, ale na tle europejskim
to nic nie znaczy. Czasami się uda awansować do jakiejś 1/16 mniej ważnych pucharów,
a potem 5 lat nic... Ja liderom szczerze gratuluję, ale liga jest generalnie słaba. Słaba bo np. w kat. piw pszenicznych tylko dwa są mniej więcej szerzej dostępne. Co nie znaczy, że te dwa piwa są złe. Znaczy tyle, że wybór nie jest bogaty.
Taki ranking to dla głosujących forma zabawy. Dla producentów to oczywiście pewna weryfikacja ich dokonań i to szanuję. Tak powinno być, mam nawet nadzieję, że w przyszłości ranking będzie się rozwijał i będzie bardziej zauważalny wśród producentów.
Zapewne mam ugruntowane poglądy na pewne sprawy dot. naszego rynku piwa, często bywam krytyczny. Wynika to jednak właśnie z tego, że chciałbym, by ten nasz rynek pozytywnie ewoluował i chciałbym bardzo kiedyś ten swój pogląd zweryfikować. Żywię nadzieję, że kiedyś to nastąpi. To, że jestem krytyczny, nie oznacza że jestem "dywersantem". Piszę o tym, bo zależy mi na zmianach i domyślam się, iż Pan o tym wie
Perła zajęła pierwsze miejsce w swojej kategorii .A płaski słabo nachmielony Ciechan na około 187 piw czeskich i paru niemieckich zajął siódme czy ósme miejsce. W zeszłym roku nie otrzymaliśmy zaproszenia .I co są powody do kompleksów?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziJa liderom szczerze gratuluję, ale liga jest generalnie słaba. Słaba bo np. w kat. piw pszenicznych tylko dwa są mniej więcej szerzej dostępne. Co nie znaczy, że te dwa piwa są złe. Znaczy tyle, że wybór nie jest bogaty.
Sama kategoria "piwa pszeniczne" pojawiła się w konkursie dopiero w 2006 r. A pszeniczne i tak jest najbardziej znanym gatunkiem spośród alternatywnych do jasnych pełnych. Tak więc wszystko jest w fazie rozwoju i trudno nasz rynek porównywać do takich gigantów jak Niemcy czy Czechy.
Dużo dobrego robią browary restauracyjne, które mają bardziej zróżnicowane gatunkowo portfolio i przyzwyczajają ludzi do "egzotycznych" smaków. Najtrudniej reformowalne są koncerny, które mają skostniałą paletę piw, kurczowo jej się trzymają i chcą grać rolę reprezentantów piwnego świata. Ale jak widać i one się zmieniają, bo rynek wymusza na nich te zmiany. Ale do tego, żeby w niektórych gatunkach powstała w ogóle jakaś "liga" to jeszcze daleko.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi10 lat temu to 99% społeczeństwa nie wiedziało, że piwo można robić też z pszenicy. W echosondzie na naszym forum jest takie pytanie: Czy tobie smakują piwa pszeniczne? Najwięcej osób - 41% zaznaczyło odpowiedź: A co to za piwo?
Sama kategoria "piwa pszeniczne" pojawiła się w konkursie dopiero w 2006 r. A pszeniczne i tak jest najbardziej znanym gatunkiem spośród alternatywnych do jasnych pełnych. Tak więc wszystko jest w fazie rozwoju i trudno nasz rynek porównywać do takich gigantów jak Niemcy czy Czechy.
Dużo dobrego robią browary restauracyjne, które mają bardziej zróżnicowane gatunkowo portfolio i przyzwyczajają ludzi do "egzotycznych" smaków. Najtrudniej reformowalne są koncerny, które mają skostniałą paletę piw, kurczowo jej się trzymają i chcą grać rolę reprezentantów piwnego świata. Ale jak widać i one się zmieniają, bo rynek wymusza na nich te zmiany. Ale do tego, żeby w niektórych gatunkach powstała w ogóle jakaś "liga" to jeszcze daleko.
Pomału wracamy do naszych korzeni kraju piwa, nie wódki.
W Ciechanowie w okresie od końca XIX wieku do 1945 roku produkowano piwo o nazwie klumbachskie Machlejd produkował je w Warszawie i w Ciechanowie. Wiadomo ,że było mocne i ciemne mieszkańcy pamiętają to piwo jako cierpkie - gorzkie. Może ktoś wie coś na ten temat ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi10 lat temu to 99% społeczeństwa nie wiedziało, że piwo można robić też z pszenicy. W echosondzie na naszym forum jest takie pytanie: Czy tobie smakują piwa pszeniczne? Najwięcej osób - 41% zaznaczyło odpowiedź: A co to za piwo?
Comment
-
-
Pierwszy był Lidl ze swoim pszeniczniakiem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedziWidac miasto Lodz ma spora reprezentacje na tym forum...
Comment
-
-
W zeszłym roku powstał pomysł żeby miejsca 1,2,3 w danych kategoriach zostały wyróżniane specjalnym znaczkiem i poszukiwałem chwytliwego oznaczenia jasno kojarzącego się z piwem, łatwego do realizacji graficznej a najlepiej jakoś historycznie osadzonego. Za wiele oryginalnych i zarazem chwytliwych pomysłów się nie narodziło. Oryginalnych było sporo i owszem
Stanęło póki co na złotej, srebrnej, miedzianej/brązowej beczce Szkic takiego znaku jest poczyniony, do końca tygodnia mam mieć skonstruowany w formie "jadalnej" wizualnie.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedziW Ciechanowie w okresie od końca XIX wieku do 1945 roku produkowano piwo o nazwie klumbachskie Machlejd produkował je w Warszawie i w Ciechanowie. Wiadomo ,że było mocne i ciemne mieszkańcy pamiętają to piwo jako cierpkie - gorzkie. Może ktoś wie coś na ten temat ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi"forma zabawy" pisze Pan, może i racja Pisze Pan "bywam krytyczny "Panie Darku Pan jest notorycznie krytyczny. Pozwolę sobie na stwierdzenie ,że to jak alergia na nasze piwa i z całą pewnością to Czesko podobna postawa. Tak na koniec jak Pan wie trochę przesiedziałem w na południu Czech. I pamiętam w jaki sposób opisywali mój kraj pijanych i nonszalanckich ludzi pytając czy dalej tak jest. Co mojemu rozmówcy nie przeszkadzało ,że osobiście następnego dnia musiałem go wciągać do taxi. To nie był menel. Pamiętam też zdziwienie ,że w Polsce warzy się piwo.
Też mieszkałem poza granicami i widziałem niektórych Polaków, do których nigdy bym się nie przyznał, Czechów z którymi bym nie wymienił dwóch słów, Brytyjczyków, Niemców i przedstawicieli innych nacji, z którymi nigdy nie chciałbym się spotkać, tylko czego to dowodzi w temacie piwa?
Jeśli krytykowałem, to zawsze merytorycznie i właściwie nigdy nikt z drugiej strony merytorycznie nie zbił moich argumentów, nie rozwiał moich wątpliwości. A co nowy sezon to znajduje się kolejny argument:
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
ps.
pisze Pan, że nie otrzymaliście zaproszenia do Tabora. Tu jest informacja po polsku
trzeba było tylko wejść na stronę internetową...:
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziOczywiście nie mam alergii, bo chwalę bardzo często np. Żytnie.
Też mieszkałem poza granicami i widziałem niektórych Polaków, do których nigdy bym się nie przyznał, Czechów z którymi bym nie wymienił dwóch słów, Brytyjczyków, Niemców i przedstawicieli innych nacji, z którymi nigdy nie chciałbym się spotkać, tylko czego to dowodzi w temacie piwa?
Jeśli krytykowałem, to zawsze merytorycznie i właściwie nigdy nikt z drugiej strony merytorycznie nie zbił moich argumentów, nie rozwiał moich wątpliwości. A co nowy sezon to znajduje się kolejny argument:
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
ps.
pisze Pan, że nie otrzymaliście zaproszenia do Tabora. Tu jest informacja po polsku
trzeba było tylko wejść na stronę internetową...:
http://www.slavnostipivatabor.cz/201...informacje.pdf
Comment
-
-
Gratuluję wszystkim wyróżnionym we wszystkich kategoriach.
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
Comment