Testuję aktualnie klika piw z Rosji. Mam wielki problem ze znalezieniem konkretnego piwa w dziale Rosja
Bałagan w dziale Rosja
Collapse
X
-
cd. (wybaczcie)
Np. szukając piwa Sibirajska Korona wyskoczyło mi:
- SUN Interbrew - Sibirajska Korona Klasiczeskoje
- Interbrju - Sibirajska Korona Zolotistoje
- Pivzavod Saransak - Sibirajska Korona Białe
- Novoczebokarsk - Sibirajska Korona Biełoje
Ja swoje piwo dodałem jako:
Sun-Inbew - Sibirajska Korona Laim.
Wiem, że w skład koncernu Sun-Inbew wchodzi kilka browarów i że dane piwo jest warzone w kilku następnych filiach. Jednakże na opakowaniach piw z Rosji raczej zawsze jest ładnie wyjaśnione skąd pochodzi dane piwo.
Problem dotyczy również innych koncernów z Rosji (głównie Heineken i Efes).
Piw w tym dziale nie jest aż tak dużo i myślę, że wspólnymi siłami i np. z pomocą aktywnego ostatnio kolegi Hrustgurda można to jakoś poukładać.
Należy tylko zastosować jakiś schemat, żeby kolejne nowe piwa dodawać już według niego.
-
-
Możemy zacząć od koncernu Sun-Inbew. Na stronie stosowany jest skrót SUN InBev. Są również ładnie opisane wszystkie browary koncernu http://www.suninterbrew.ru/eng/factory/default.aspx
Ja w swoich notatkach i DP stosuję np. taki zapis:
SUN InBev Russia (Klin) - Sibirskaja Korona Klasiczeskoje.
W nawiasie umieszczam miasto, w którym uwarzono piwo (a nie macierzysty browar danej marki piwa) oraz spolszczoną nazwę piwa. Russia dodaję dla odróżnienia od SUN InBev Ukraine.
Opisując konkretne piwo na Browar.biz pomijalibyśmy nazwę browaru w nawiasie, a tylko w konkretnym poście można zaznaczyć skąd dane piwo pochodzi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziOpisując konkretne piwo na Browar.biz pomijalibyśmy nazwę browaru w nawiasie, a tylko w konkretnym poście można zaznaczyć skąd dane piwo pochodzi.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzijestem przeciw, uważam, że nazwa konkretnego browaru powinna być być w temacie głównym, tak, zeby każdy opisujący mógł opisać dane konkretne piwo z danego, konkretnego browaru2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Ok, ale wówczas taka Sibirajska Korona powinna mieć 6-7 tematów bo w tylu browarach (filiach) jest warzona. Poza tym trudno będzie odgadnąć teraz jaki był macierzysty browar danego piwa zanim jeszcze powstał koncern SUN InBev.
PS. Sibarh mnie ubiegł.Last edited by Promil03; 2011-02-23, 20:37.
Comment
-
-
Zgadzam się z Becikiem. To konkretny browar a nie firma warzy piwa.
Podobną analogie stosujemy z naszymi rodzimymi piwami (patrz Żubr).
Comment
-
-
Wiem, ze to jest upierdliwe ale powinniśmy być konsekwentni i miest porządek, skoro mamy kilka Bierhalle dlaczego mamy nie mieć kilka rosyjskich Inbevów?
A Tyskie? Mimo, ze marka ta sama ale po moich ostatnich degustacjach wiem, że jedno jest tylko do zlewu a drugie spokojnie do wypicia.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
W związku z tym, że wszystkie browary SUN InBev występują po prostu jako filie tego koncernu, temat powinien być zatytułowany np.:
Omsk (SUN InBev) - Korona taka czy owaka
Perm (SUN InBev) - Korona taka czy owaka
SUN InBev w nawiasie musiałby być na wypadek gdyby w danym mieście był inny browar innego koncernu lub niezrzeszony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziOmsk (SUN InBev) - Korona taka czy owaka
Perm (SUN InBev) - Korona taka czy owaka
SUN InBev Omsk
SUN InBev PermGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzia nie byłoby przejrzyściej:
SUN InBev Omsk
SUN InBev Perm
Zatem browary koncernu SUN InBev wyglądałyby tak:
SUN InBev Angarsk
SUN InBev Volzhsky
SUN InBev Ivanovo
SUN InBev Klin
SUN InBev Kursk
SUN InBev Novocheboksarsk
SUN InBev St-Petersburg
SUN InBev Omsk
SUN InBev Perm
SUN InBev Saransk
Comment
-
-
Analogicznie koncern Efes wyglądałby tak:
Piwowarnia Moskwa-Efes Moskwa (lub Moscow)
Piwowarnia Moskwa-Efes Rostow (lub Rostov)
Piwowarnia Moskwa-Efes Kazań (lub Kazan)
Piwowarnia Moskwa-Efes Nowosibirsk (lub Novosibirsk)
Piwowarnia Moskwa-Efes Ufa
Pozostaje kwestia czy piszemy nazwę miast po polsku czy po angielsku.
Comment
-
-
Ja z kolei apeluję o spolszczoną pisownię nazw, zamiast zangielszczonej. Obie można zawrzeć w znacznikach wątku (czy jak to się nazywa, niech jakiś fachowiec mnie poprawi), żeby dało się znaleźć po obu, ale w tytule powinna moim zdaniem być polska. Wypadałoby trzymać wyższy poziom niż onety i inne wupe. W razie czego mogę te nazwy ogarnąć.
PS O, i niechcący odpowiedziałem na pytanie PromilaLast edited by żąleną; 2011-02-23, 21:48.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziJa z kolei apeluję o spolszczoną pisownię nazw, zamiast zangielszczonej. Obie można zawrzeć w znacznikach wątku (czy jak to się nazywa, niech jakiś fachowiec mnie poprawi), żeby dało się znaleźć po obu, ale w tytule powinna moim zdaniem być polska. Wypadałoby trzymać wyższy poziom niż onety i inne wupe. W razie czego mogę te nazwy ogarnąć.
PS O, i niechcący odpowiedziałem na pytanie PromilaGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziNazwy miast jak najbardziej po polsku natomiast jestem za tym aby nazwy piw pisać w zlatynizowanej wersji, nie w polskiej i nie w angielskiej
Sibirajska Korona Klasiczeskoje
Sibirajska Korona Biełoje
Jeśli tak, to OK.
Próbowałem ogarnąć jeszcze Heinekena w Rosji, ale nie dałem rady. Nie mam wiarygodnych źródeł.
Comment
-
Comment