szkoda że nie mogę wziąć w tym wszystkim udziału. trzeba czekać do przyszłego roku...
Plebiscyt na Piwo Roku 2011 - komentarze i uwagi
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ave_piter Wyświetlenie odpowiedziszkoda że nie mogę wziąć w tym wszystkim udziału. trzeba czekać do przyszłego roku...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedziObawiam się, że tradycyjnie wygrają produkty najbardziej rozpoznawalne i dostepne, niekoniecznie najlepsze.Last edited by Czapayew; 2012-01-26, 18:26."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Już w kolejnym temacie wyrażasz jakieś kompleksy na temat piw z Pinty. Wiadomo że ich piwa nie każdemu muszą smakować, ale trudno kwestionowac tezę, iż spowodowały one małą rewolucję na polskim rynku piwnym. Nie uważam wcale, że piwa z Pinty są najwspanialsze na świecie, bo oczywistym jest że nie są. Z pewnością w skali globalnej są przyzwoite. Ale na mizernym polskim rynku są to piwa wyróżniające się, gdyż konkurencja jest z każdym rokiem coraz słabsza.
Dwa lata temu nie miałem problemów aby wybrac po 3 piwa do każdej kategorii, ale fakt, nie miałem jeszcze możliwości spróbowac piw Matuśki czy Kocourów, dlatego moja ocena była mniej surowa. Rok temu wybór już był trudniejszy, i w wielu kategoriach nie znalazłem 3 piw, które oceniałbym jako warte głosu. W tym roku sytuacja jest wogóle beznadziejna, gdyż niewiele jest polskich piw, które moge ocenić jako "przyzwoite". Piwa z Konstancina, Czarnkowa, Bielkówka czy Brackie przeszły totalną negatywną metamorfozę. W zamian na rynku poza Pintą nie pojawiło się zbyt wiele piw, które warte by były ponownego zakupu.
Dlatego właśnie uważam, że większość piw z Pinty w Polsce jest zdecydowanym liderem i nie znajdę wielu piw, które mogłyby się z nimi równać. Nie bardzo też wierzę, że pojawią się w tym roku, gdyż polskie browary bazując na chwilowej popularności piw określanych jako regionalne wypuszczają tandetne produkty.
A pod tym enigmatycznym stwierdzeniem znajdziesz piwa z Ciechanowa, Lwówka, Olsztyna, być może smoki na które ludzie będą głosować z uwagi na planowany koniec ich produkcji.
Comment
-
-
w sumie zgadzam się z Rzeszowiakiem, ale... Głównym plusem dodatnim Pinty jest moim zdaniem różnorodność stylowa. Częściowo są to też piwa bardzo dobre jak na swój styl.
W moim zestawieniu aż cztery z ośmiu ocenianych przeze mnie kategorii głównych wygrało piwo z Pinty, ale to nie znaczy, że na rynku poza tym jest tragicznie.
Nie znaczy też że nie jest - zwłaszcza w typowych lagerach...
ALE miewamy niezłe pszenice, rewelacyjne portery; coraz lepiej dzieje się w ciemnych i "specjalnych".
Jeszcze jakby browary przestały (przynajmniej w jakimś stopniu) dosładzać i aromatyzować "piwa", to byłbym wielce rad.
Comment
-
-
Panowie i Panie. Wydaje mi się, że przeceniamy wartość rewolucyjną projektu Pinta. Na jakim terenie i dla ilu odbiorców jest to na tyle znaczący fakt aby nazwać go rewolucyjnym? Rewolucja to z definicji znaczącą zmiana, znacząca dla sekciarzy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziPanowie i Panie. Wydaje mi się, że przeceniamy wartość rewolucyjną projektu Pinta. Na jakim terenie i dla ilu odbiorców jest to na tyle znaczący fakt aby nazwać go rewolucyjnym? Rewolucja to z definicji znaczącą zmiana, znacząca dla sekciarzy
PINTA zrobiła rewolucję w tym drugim segmencie. Inna sprawa, że mi ten kierunek niespecjalnie odpowiada i chciałbym żeby pojawiło się coś pośrodku. Na razie tę niszę wypełniają mi piwa czeskie (pozdrowienia dla Zofmaru).Last edited by docent; 2012-01-27, 08:37.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Jedno wiem na pewno: PINTA wygra minimum w jednej kategorii! a po cichu myślę, że nawet w nie jednej może odnieść sukces. Jak ktoś śledzi blogi piwne to wie o co chodzi...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ave_piter Wyświetlenie odpowiedziJak ktoś śledzi blogi piwne to wie o co chodzi...
Comment
-
-
Jako projekt "oddolny" Pinta bez wątpienia jest w polskich warunkach projektem rewolucyjnym. A że przy okazji powstają w ten sposób dobre piwa, to tym lepiej. Ale już nie gadajmy tyle o tym, bo faktycznie może mieć to wpływ na wyniki plebiscytu, choć wcale nie jestem przekonany, że jedynie pozytywny dla Pinty.Last edited by żąleną; 2012-01-27, 12:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ave_piter Wyświetlenie odpowiedziJedno wiem na pewno: PINTA wygra minimum w jednej kategorii! a po cichu myślę, że nawet w nie jednej może odnieść sukces. Jak ktoś śledzi blogi piwne to wie o co chodzi...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment