Na przełomie września i października Browar.biz czeka kolejny etap rozwoju - przejście na nasz własny dedykowany serwer... Proszę trzymac kciuki bym zabezpieczył do tego czasu odpowiednią ilość środków płatniczych na zakup nowego sprzętu
Nowy serwer dla Browaru
Collapse
X
-
Nowy serwer dla Browaru
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
sprawa się ciągle obsuwa - miało być na koniec roku, ale oprogramowanie jeszcze nie jest do końca gotowe.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
O ile jesteśmy sami od jakiegoś czasu na dzierżawionym serwerze, to niestety przychodzi kryska na matyska i w połowie roku musimy zbierać nasze zabawki browarbizowe i wyemigrować na własny sprzęt.
Jeśli jest wśród nas osoba, która ma możliwość dokonywania zakupów sprzętu serwerowego po, nazwijmy to, "preferencyjnych" stawkach cenowych (z oficjalnych kanałów, na fakturę oczywiście) to prosiłbym o kontakt mailowy: art[rudamałpa]browar.biz . Nie chciałbym w walce o szczytny piwny cel inwestować nadmiernej liczby Władysławów z NBP. Oczywiście nie liczę na gratisy po prostu szukam kogoś z możliwościami zakupowymi w tym zakresie - aby móc zakupić solidny sprzęt dla BrowarBizu w dobrej cenie. Obecnie, licząc wg stawek dla mnie dostępnych, dochodziłem przy konfigurowaniu do kosztu rzędu 100-120 Władków, więc trochę mnie to martwi.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Zakupy już niedługo.
Jak wspomniałem wyżej, nieuchronnie nadciąga czas zakupów. Do końca kwietnia musimy jako BrowarBiz mieć już skompletowany sprzęt i zacząć testować instalację w nowym miejscu.
Koszt sensownego sprzętu, który będzie w miarę dobrze rozbudowywalny, to wg dostępnych mi najnowszych cenników 10 000 PLN za słabszą i ok. 12 500 za mocniejszą wersję. Oby dolar nie skoczył w górę
Kilka osób zadeklarowało mi swoją pomoc przy wyszukaniu najsensowniejszych ofert cenowych potrzebnego sprzętu za co Wam bardzo dziękuję. Na razie z nieco innego źródła otrzymałem najciekawszą cenowo ofertę.
Jeśli kogoś zainteresuje informacja o konfiguracji, to natenczas przedstawia się na papierze następująco:
1x Supermicro SYS-6015W-URB
1x Supermicro AOC-SIMSO+ (+CBL-0177L)
1x Adaptec SAS RAID 3805 SGL/128 kit ( Adaptec 2252100-R )
1x Adaptec ABM-800 (Battery-module)
4x FUJITSU SAS 73,5 GB/15 KRPM 16 MB MBA3073RC
8x Kingston KVR800D2D8F5/1G
2x INTEL XEON E5430P PASSIVE
Ponieważ jest to dla mnie nie ukrywam bardzo duży i poniekąd nieoczekiwany wydatek, zapraszam chętnych do partycypacji w finansowaniu przedsięwzięcia. Natenczas, ze środków własnych zebrałem ok. 8 tys. zł na ten cel.
Dotychczas kilka osób zadeklarowało chęć wsparcia, a jedna już wsparła. Nie wspominam nicków, bo jeszcze nie wiem czy mogę to uczynić.
Oczywiście PremiumUżytkownicy mają już swój udział w finansowaniu funkcjonowania BrowarBizu - z tych składek już finansuję część bieżących zobowiązań związanych z codziennym działaniem BrowarBizu.
Chętnych do wsparcia kolejnych zachcianek artmina zapraszam na PW lub art@browar.bizLast edited by ART; 2008-03-10, 15:55.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
jak wspomniałem w innym temacie, szykowana jest podstawka: cegiełka serwerowa o "nominale" 20 PLN, mam nadzieję że wyjdzie zbliżona do projektu:
Podstawki będą numerowane. Osoby które udzieliły już wsparcia (dziękuję!) lub udzielą go w przyszłości otrzymają podstawki z numerkami zgodnie z kolejnością wpływu wpłat w liczbie sztuk równoważnej z kwotą udzielonego wsparcia- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
jeśli ktoś miałby ochotę przekazać datek bez kontaktowania się z artminem podaję dane:
Artur Szudrowicz
ul. Fieldorfa 4b/903
45-264 Opole
nr rachunku bankowego:
67 11402004 0000 3202 2543 2976
(mBank - Bankowość Detaliczna BRE Banku SA)
W tytule przelewu bardzo proszę o dopisanie swej Nazwy Użytkownika!- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Podziękowanie
Chciałbym wstępnie podziękować obecnie 7 osobom, które wsparły akcję i kilku osobom, które zadeklarowały chęć wsparcia. Na razie dodatkowe fundusze pozyskane od Was to 454,76 zł. Dziękuję także PremiumUżytkownikom, część Waszych składek również będzie wykorzystana na ten cel.
Części serwerowe będą zakupywane partiami, aby akcja nie wykończyła mi budżetu.Last edited by ART; 2008-03-26, 09:21.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Grono wspierających szybko rośnie: razem jest już 14 osób i 764,76PLN dodatkowych zł.
a do wspierających rozwój BrowarBizu i zakupy serwerowe najprawdopodobniej dołączy także...
Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich!
Tak więc machina się rozpędza
Dziękuję!Last edited by ART; 2008-03-27, 19:47.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Po kilku dniach milczenia, wspierających jest już 24.
Razem ofiar 1294,76 (ta końcówka to nie pomyłka )
Dziękuję!
Podstawki na razie się opóźniają (tzn. nie mam żadnych wieści z drukarni).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Doszły dwie osoby i wieści z drukarni - jeśli wszystko poszło zgodnie z planem - dzisiaj cegiełki zostały wydrukowane. .... ale pożyjemy zobaczymy
Podstawa serwera jest już w drodze.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
dwóch jegomości sobie jajca porobiło i ulga w zakupach wynosi obecnie 1738,67 pln pochodzących od 28 osób.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Egzaltacja chyba osłabła przez tych kilka dni doszły dodatkowe dwie osoby.
Reasumując - razem od 30 osób pozyskałem 1848,67 dodatkowego serwerowego wsparcia Dzięki!
Wsparcie ze strony SRBP na razie pozostało deklaracją. No ale może to i dobrze.
Odebrałem także cegiełki. Niestety jako podstawki tego nie można potraktować w żaden sposób - najwyżej jako pamiątkę, z którą nie wiadomo co zrobić Nadruk fajny ale zrobiony co najwyżej na nieco grubszym brystolu, nie tekturze. Ech realizowanie takich spraw w pośpiechu i na odległość znowu się mści na mnieLast edited by ART; 2008-04-17, 16:19.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
wsparcie z zagranicy
Z potrzeby chwili powstała inna droga płatności dla osób chcących wesprzeć BrowarBizowe perypetie serwerowe z zagranicy.
Co prawda mBank przyjmuje przelewy z zagranicy ale wiąże się to z większymi kosztami niż np. płatnością kartą przez Allpay/Dotpay
Jeśli ktoś jeszcze z zagranicy chciałby dorzucić się do zakupów może skorzystać z poniższego odnośnika, zostanie przekierowany na szyfrowane strony pośrednika płatności allpay/dotpay:
zamiast nazwy Użytkownika proszę podać swojego nicka. Kwota wg uznania i waluta wg potrzeby.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
podsumowanie tygodnia: 34 osoby i 2152,59 zł
W przyszłym tygodniu najprawdopodobniej dotrze już skrzynka z częścią bebechów serwerowych.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Podsumowanie półtygodniowe: 41 osób (z czego 3 osoby z zagranicy) i 2708,14 zł - dziękuję!
(niektórzy się powtarzają z datkami )
A! Natknąłem się na przelew osoby z Fromborka - niestety nie mogę skojarzyć danych osobowych ofiarodawcy z BrowarBizowym nickiem - bardzo proszę o kontakt na PW/email żebym wiedział kto zacz!- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment