Ostatnio odpaliliśmy własnoręcznie uwarzonego Stouta, leżakowanego w piwnicy przez jakieś pół roku. Smak i aromat bez zarzutu, ciekawszy od "świeżej" wersji niedługo po warzeniu, jednak w przypadku piany było odwrotnie. Wcześniej charakteryzowała się trwałością i ładnie oblepiała szkło, a po leżakowaniu - mimo, że również prezentowała się dobrze - szybko opadła pozostawiając jedynie gdzieniegdzie wysepki. Jak łatwo się domyślić, moje pytanie brzmi: czy dłuższy czas leżakowania wpływa niekorzystnie na pianę? A może jest jakiś inny powód takiego stanu rzeczy?
Czas leżakowania a trwałość piany
Collapse
Related Topics
Collapse
-
Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).
https://www.lasaintpierre.com/
Blonde Ale, 5,6%, chmiele alzackie.
Aromat - początkowo wyraźna,...-
Channel: Francja
-
-
Po blondzie:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde
dubblu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-dubbel
czas na tripla z nowej serii Belgów - tu też na ecie info: Belgian Ardennes yeast",...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Browar z Środkowej Frankonii (Adelsdorf, mniej więcej między Norymbergą a Bambergiem)
https://brauerei-zum-loewenbraeu.de/
ale na stronie nie chwalą się tym sezonowym piwem chmielonym świeżą szyszką chmielową
5% alk.
Aromat - na początek chmiel...-
Channel: Niemcy
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Akurat tego jasnego, saksońskiego klasyka jeszcze nikt nie opisywał.
https://einsiedler.de/
11,9% ekstr.
5,2% alk.
IBU 20
https://einsiedler.de/wp-content/upl...-hell-en-1.pdf
Aromat - dość łagodny słód
Piana...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.