Czas leżakowania a trwałość piany

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krejn
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.07
    • 102

    Czas leżakowania a trwałość piany

    Ostatnio odpaliliśmy własnoręcznie uwarzonego Stouta, leżakowanego w piwnicy przez jakieś pół roku. Smak i aromat bez zarzutu, ciekawszy od "świeżej" wersji niedługo po warzeniu, jednak w przypadku piany było odwrotnie. Wcześniej charakteryzowała się trwałością i ładnie oblepiała szkło, a po leżakowaniu - mimo, że również prezentowała się dobrze - szybko opadła pozostawiając jedynie gdzieniegdzie wysepki. Jak łatwo się domyślić, moje pytanie brzmi: czy dłuższy czas leżakowania wpływa niekorzystnie na pianę? A może jest jakiś inny powód takiego stanu rzeczy?
    What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?
Przetwarzanie...
X