Witam,
Jestem na forum od jakiegoś czasu, ponieważ chciałem na poważnie skupić się na "tworzeniu" własnego piwa, niestety z braku czasu nic z tego nie wyszło... dlatego też aktywności na forum brak
Mimo małej ilości wolnego czasu postanowiłem w końcu się zabrać za piwo domowe. Swoją przygodę zacząłem od brewkitów :P wiem wiem... brewkit :P ale z braku czasu i brewkit dobry na start
Trochę poczytałem i znalazłem...
Znalazłem recepturę na Caledonian Brown Ale z użyciem Coopers Draught, ekstratu słodowego jasnego i ciemnego po 500g, 200g ekstratu kukurydzianego 15g chmielu Fuggles.
godz. 22:00-23:00, 10.08.2013 Start
Wszystko ładnie pięknie nastawiłem, fakt tylko pomyliłem się i zamiast 200g kukurydzianego dałem 500g :/ tak to jest jak się nastawia piwo i rozlewa 60L wina jednocześnie :/ mam nadzieję, że nie będzie to miało negatywnego wpływu na piwo?
Matka drożdzowa zrobiona, BLG początkowe 16.
Następnego dnia piwo pracowało pięknie. Burzliwa była naprawdę burzliwa i ku mojemu zdziwieniu dziś fermentacja zaczeła zwalniać aż o godz 20 ustała, tak to wygląda. Zmierzyłem blg zwykłym termometrem elektronicznym przykładając do baniaka 25-26 stopni. BLG 1 (multimierz biowin).
Co o tym sądzicie?
Na produkcji win się znam ale z piwem zaczynam i nie chce nic spieprzyć.... wyciągnełem rurkę fermentacyjną i zakręciłem trochę wiadrem nie otwierając go aby napowietrzyć brzeczkę.
Pozdrawiam
Jestem na forum od jakiegoś czasu, ponieważ chciałem na poważnie skupić się na "tworzeniu" własnego piwa, niestety z braku czasu nic z tego nie wyszło... dlatego też aktywności na forum brak
Mimo małej ilości wolnego czasu postanowiłem w końcu się zabrać za piwo domowe. Swoją przygodę zacząłem od brewkitów :P wiem wiem... brewkit :P ale z braku czasu i brewkit dobry na start
Trochę poczytałem i znalazłem...
Znalazłem recepturę na Caledonian Brown Ale z użyciem Coopers Draught, ekstratu słodowego jasnego i ciemnego po 500g, 200g ekstratu kukurydzianego 15g chmielu Fuggles.
godz. 22:00-23:00, 10.08.2013 Start
Wszystko ładnie pięknie nastawiłem, fakt tylko pomyliłem się i zamiast 200g kukurydzianego dałem 500g :/ tak to jest jak się nastawia piwo i rozlewa 60L wina jednocześnie :/ mam nadzieję, że nie będzie to miało negatywnego wpływu na piwo?
Matka drożdzowa zrobiona, BLG początkowe 16.
Następnego dnia piwo pracowało pięknie. Burzliwa była naprawdę burzliwa i ku mojemu zdziwieniu dziś fermentacja zaczeła zwalniać aż o godz 20 ustała, tak to wygląda. Zmierzyłem blg zwykłym termometrem elektronicznym przykładając do baniaka 25-26 stopni. BLG 1 (multimierz biowin).
Co o tym sądzicie?
Na produkcji win się znam ale z piwem zaczynam i nie chce nic spieprzyć.... wyciągnełem rurkę fermentacyjną i zakręciłem trochę wiadrem nie otwierając go aby napowietrzyć brzeczkę.
Pozdrawiam
Comment